Maandag 29/11/2021

Alles of niets voor Electrawinds

Nu het geplande 'overleg van de laatste kans' bij Electrawinds tussen oprichter Luc Desender en een gelegenheidsconsortium van overheidsfondsen en Duco Sickinghe gisteravond zelfs niet is doorgegaan, lijkt de kans dat het bedrijf alsnog gered wordt stilaan onbestaande te worden. Als dat niet lukt, gaat 150 miljoen belastinggeld in rook op.

Het is vandaag erop of eronder voor het bedrijf. Het geld is immers op, en de raad van bestuur vandaag wordt door alle betrokkenen gezien als die van de allerlaatste kans.

Nadat het plan dat Electrawinds-oprichter Luc Desender donderdag lanceerde om zijn geesteskind te redden - dat zou neerkomen op een opsplitsing van het bedrijf - haast meteen werd afgeschoten, zou er nu een nieuwe piste op tafel liggen.

In een ultieme poging om nog minstens een deel van de geïnvesteerde 53 miljoen euro te recupereren, zou de GIMV samen met onder andere Duco Sickinge en een aantal publieke investeerders nu de krachten bundelen. De GIMV investeerde in totaal 68 miljoen euro in het Oostendse bedrijf - 53 miljoen rechtstreeks en nog eens 15 miljoen via het investeringsfonds DG Infra - en dreigt daarmee veruit het grootste slachtoffer te worden mocht het bedrijf over de kop gaan.

De laatste zet van dit gelegenheidsconsortium lijkt vooral een poging om oprichter en referentie-aandeelhouder Luc Desender te isoleren. Daarbij is het ook uitkijken naar de houding van gewezen Electrawinds-voorzitter Johan Vande Lanotte, die Desender altijd blijven steunen is.

Als het socialistische kopstuk zijn poulain de hand boven het hoofd blijft houden, is de kans reëel dat Electrawinds vandaag de boeken moet neerleggen, wat weer bijzonder slecht nieuws voor de belastingbetaler is. Een klein rekensommetje leert ons immers dat er de voorbije jaren net geen 150 miljoen euro belastinggeld in het bedrijf werd gepompt. De rol van Vande Lanotte hierin als grote pleitbezorger is altijd al behoorlijk omstreden geweest.

Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom bij Itinera, wil het niet met zo veel woorden gezegd hebben, maar mocht het fout aflopen met Electrawinds, dan lijkt de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie hem een logische beslissing.

"Belastinggeld investeren in een privébedrijf is sowieso al niet evident", vindt Van de Cloot. "Eigenlijk kan dit enkel als je als overheid echt kan aantonen dat je zo een bijdrage levert aan het algemeen welzijn die een stuk verder reikt dan het belang van het bedrijf en de klanten. Groene stroom blijft voorlopig veel duurder dan conventionele, daarom werden de groenestroomcertificaten in het leven geroepen. Nu blijkt dat Electrawinds daarbovenop ook nog eens voor zowat 150 miljoen euro extra overheidsgeld heeft ontvangen. Het lijkt me evident dat dit dan in volledige transparantie gebeurt en dat er vanuit de overheid dan ook voldoende controle is op het dagelijkse bestuur van het bedrijf in kwestie."

Knipperlicht op rood

"Mocht dit effectief gebeurd zijn, dan waren er de voorbije maanden ongetwijfeld tal van knipperlichten op rood gesprongen. Quod non. Los van het totale gebrek aan controle, is nu ook gebleken dat de overheid zich in deze als een waterdrager heeft laten gebruiken, en massaal geld heeft geïnvesteerd in een bedrijf zonder daarbij ook de nodige beslissingsbevoegdheid te krijgen.

"Op de koop toe blijkt oprichter Luc Desender met zowat alle investeerders andere voorwaarden te hebben bedongen, waardoor uitgerekend de overheid - lees de belastingbetaler - bij een faillissement het zwaarst in de klappen zal delen. Hoe kon dit gebeuren, en waarom heeft het parlement in deze niet de rol gespeeld die het moet spelen?"

Van de Cloot waarschuwt ook voor een pervers neveneffect: "Dit dreigt ook het toekomstige draagvlak voor overheidssteun aan ons industriële beleid te ondermijnen, waardoor we het kind met het badwater zouden weggooien."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234