Zaterdag 18/01/2020

Alles live, en wel nu

STRIJD OM SNELHEID. Het internet is in de ban van apps waarmee mensen hun leven rechtstreeks aan anderen tonen. Nadat het de opmars van concurrent Meerkat probeerde in te dijken, wil Twitter met Periscope het fenomeen doen doorbreken bij het grote publiek.

Noma-sterrenchef René Redzepi streamde de ongebruikelijke manier waarop hij zijn dessert maakte. Ivan De Vadder nam zijn kijkers live mee naar het parlement. Real Madrid-vedette James Rodriguez filmde live het nieuwe contract dat hij ondertekende met Adidas.

Soms gaat typen te traag, of kun je niet goed verwoorden wat je op dat moment ziet. Met de nieuwe iPhone-app Periscope lanceerde Twitter gisteren een nieuwe manier om rechtstreeks bewegende beelden van wat je nu ziet naar anderen te sturen. Volgers van gebruikers krijgen bij elke nieuwe livestream een dwingende notificatie en er wordt een tweet uitgestuurd, waardoor het aantal kijkers in snel tempo kan toenemen. Gebruikers kunnen reageren en hartjes sturen als ze iets leuk vinden.

"We willen dat je de wereld ziet door de ogen van anderen", legt de amper 26-jarige Kayvon Beykpour, een van de twee Periscope-oprichters, uit. "Het is een teleportatie-apparaat in twee richtingen. Het is zo interactief dat kijkers de ervaring kunnen beïnvloeden."

Met hun 'teleportatie-app' achter de hand keek Twitter waarschijnlijk zijn ogen uit toen Meerkat, een gelijkaardige streaming-app, enkele weken geleden onverwacht snel doorbrak op de invloedrijke technologieconferentie SXSW. Zowat elk evenement werd er 'gemeerkat' (ja, dat is inmiddels een werkwoord) en er werd duchtig over gesproken.

De makers van Meerkat zien hun gebruikersaantal naar eigen zeggen nog elke dag met 30 procent toenemen. Gisteren kreeg de app nog 12 miljoen dollar investering toegeworpen. Het duurde niet lang vooraleer Twitter de populariteit van zijn toekomstige concurrent, die het naar verluidt had gekocht voor 90 miljoen euro, probeerde in te dijken. Meerkat had een handige integratie met Twitter om eenvoudig bekende gebruikers en vrienden te zoeken, maar die lijn knipte de sociaalnetwerksite snel door.

Meerkat mag dan wel een veel leukere naam hebben, het lijkt al bijna een zekerheid dat het gebruiksvriendelijke Periscope de streaming-app in populariteit zal overtreffen.

Welkom, Joy Anna

Ondanks zijn snelle succes bij invloedrijke gebruikers heeft Meerkat enkele grote mankementen. Zo zijn livestreams er achteraf niet te herbekijken, waardoor volgers telkens terechtkomen op pagina's van uitzendingen die allang zijn afgelopen. Periscope is dwingend, en stelt ook gebruikers die later inschakelen niet teleur. Wie bijvoorbeeld het filmpje van René Redzepi gemist heeft, kan dat gewoon herbekijken. Bij Meerkat kan zoiets niet. Bovendien heeft Meerkat een vertraging van 30 seconden - erg vervelend voor gebruikers die vragen stellen - Periscope niet.

Na amper één dag zitten invloedrijke internet- en mediapersoonlijkheden als Justin Bieber, BuzzFeed, Breaking Bad-acteur Aaron Paul en godbetert Joy Anna Thielemans al op Periscope. Iedereen wordt zijn eigen tv-zender. Of het nu gaat om een betoger op de nationale staking of een popartiest die een belangrijke onthulling wil doen. Niet alle streams zijn even interessant: Periscope overdondert je met een aanbod van recente streams - van gebruikers die de nieuwsuitzending van de Germanwings-crash in beeld brengen tot mensen die hun snurkende hond aan de wereld tonen.

Ook voor journalisten en politici kan de app een belangrijke dienst worden. Zij kunnen meteen het nieuws tot bij hun publiek brengen. Een journalist die aanwezig is op de sit-in van Abou Jahjah aan het Antwerpse stadhuis, kan alles meteen streamen. Een smartphone en internetverbinding volstaan om van overal ter wereld live het nieuws te verslaan.

Iedereen journalist?

Ivan De Vadder bracht vorige week via Meerkat het parlement in beeld. "Eerder per ongeluk, terwijl ik ermee zat te spelen", geeft hij toe. De politiek journalist zat al vanaf de eerste dag op Periscope, al lijkt hij nog niet helemaal overtuigd van de waarde ervan. "Ik weet nog niet hoe handig het zal zijn. Je merkt dat mensen de meest onwezenlijke ervaringen beginnen te delen, zoals een doelloos ritje door Amsterdam van iemand die zijn iPhone op zijn dashboard had gezet."

"Sociale media bieden voortaan gewone gebruikers wel de mogelijkheid om op alle mogelijke manieren voor journalist te spelen", weet De Vadder. "Je kunt nu niet alleen tekst, foto's en video's de wereld insturen, maar ook livestreamen. Dat is een enorme verandering. Wie wil, kan als volleerd journalist functioneren, zonder de dure of moeilijk bereikbare technologie die hij daar vooralsnog voor nodig had."

De VRT-journalist ziet wel nog enkele problemen, al is het maar met de technische kant. "Vincent Van Quickenborne was tijdens zijn livestream amper te horen. De app gebruikt het geluid van je smartphone. Als die veel te ver staat, ben je onhoorbaar. Ook op het gebied van privacy stel ik mij vragen. Wat als iemand tijdens de livestream iets zegt of doet dat de buitenwereld niet mag weten? Het is dan gebeurd, het is uitgezonden en het is niet meer terug te trekken."

Mobiele livestreaming is niet nieuw, maar lijkt nu pas door te breken. Apps zijn voor het eerst gebruiksvriendelijk en de snellere mobiele 4G-verbinding is op steeds meer plaatsen beschikbaar.

De grote vraag is of Periscope niet net te dwingend is en daardoor op termijn gaat ergeren. Per nieuwe livestream krijg je een opvallend bericht. Stel je voor dat je telkens een notificatie krijgt als een Facebookvriend een nieuw bericht plaatst. Toch is het alleen die dwingendheid die Periscope tot een succes kan maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234