Donderdag 26/11/2020

Open kaart

Alles is zoals het moet zijn in Japans restaurant Toshiro, Sint-Gillis

DMM1403Beeld rv

Lene Kemps fileert een culinaire hotspot.

Een bejubeld restaurant bezoeken zorgt altijd voor wat extra stress. In dit geval: doordachte Japanse fusion, zal ik het wel begrijpen? Zullen mijn smaakpapillen verfijnd genoeg zijn? Net zoals mijn ogen moeten wennen aan de ogenschijnlijke eenvoud van het povere interieur, een en al beige planken en ruwe ­doeken, twijfelt mijn tong af en toe of ik het wel lekker vind. Maar zoals de puzzel van – uiteraard beige – lampenkappen aan het plafond duidelijk vertelt: geen enkel element is hier toevallig ­aanwezig, alles is bedacht, alles is zoals het moet zijn.

Toshiro Fuji – Toshi voor de vrienden – omschrijft zijn keuken als ‘creatief, dynamisch, delicaat, levendig en punk’. Het zijn inderdaad woorden die je zou kunnen gebruiken voor de hapjes die aanrukken. Gerookte paling met ­artisjok, rode biet met een wasabi-yuzucrème, een onthoofd eitje gevuld met eigeel en beurre noisette. Ze verrassen, verbazen en charmeren. Het is een schande dat ik telkens maar twee ingrediënten opnoem, de gerechten zitten tjokvol elementen zodat je bij elke hap iets nieuws ontdekt. Vaak ontmoet je onderweg een ­uitstekend sausje, dat we koste wat kost willen opeten: met de dessertlepel, met de vingers, met het brood. Creatief, levendig, delicaat en ­dynamisch dus. De punk is nog een beetje zoek.

Zoals de gewoonte is bij ambitieuze chefs, kies je voor vijf (70 euro) of zeven (90 euro) gangen. Vijf dus. We beginnen met zwaardvis in drie verschillende bereidingen, geserveerd met Japanse radijsjes in een saus van soja, mirin en sake. Licht gebakken sint-jakobsvruchten smelten weg in een crème van aardperen. Schol krijgt een laagje zee-egelcrème bovenop en Japanse ­paddenstoelen rondom. Plots stoot ik op een schelpje dat de smaak voor mij té ‘vissig’ maakt en mijn zin is over. Moet gezegd dat mijn bord enthousiast wordt leeg gegeten door de tafel­genoot. Het laatste hoofdgerecht zijn er twee. Bresse-kip in zoutkorst met uitjes, en in wijn. Afsluiter is ijsmousse van bloedsinaasappel en citroen – fris en delicaat. We zijn niet de enigen die onder de indruk zijn van Toshiro, het restaurant zit afgeladen vol en iedereen is duidelijk goedgezind. Hier eten is hoe dan ook een fijne ontdekkingsreis, en wat maakt te veel vissmaak onderweg uit? Laat die overdosis de punk zijn.

Bronstraat 73, Brussel, toshiro.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234