Vrijdag 24/09/2021

Léopold Storme

"Alles is stuk, maar Léopold is de liefste jongen die ik ken"

De grootmoeder van Léopold Storme:
De grootmoeder van Léopold Storme: "Er is nooit gezocht naar de echte daders."Beeld BELGA

De nu 29-jarige Léopold Storme, die in 2007 zijn ouders en zus vermoordde in de Brusselse Marollen, komt deze week waarschijnlijk vervroegd vrij. Hij kan dan terugvallen op zijn grootmoeder. Verder zal hij vooral een verscheurde familie aantreffen.

Tekent het Brusselse parket vandaag geen cassatieberoep aan, dan mag Léopold Storme zijn cel in Nijvel verlaten. Hij heeft er een derde van zijn 26 jaar lange celstraf op zitten, wat wettelijk voldoende is om vervroegd te kunnen vrijkomen. Tot vandaag houdt hij zijn onschuld vol.

Kort voor de zomer van 2007 pleegde Storme een drievoudige moord. Er was een bloedbad aangericht in de Brusselse stoffenwinkel van de familie: stoffenhandelaar François-Xavier Storme (48), zijn vrouw Caroline Van Oost (48) en hun dochter Carlouchka (22) waren met respectievelijk 23, 33 en 44 messteken om het leven gebracht.

Léopold Storme, toen 19 jaar oud, kwam met zoveel onsamenhangende alibi's op de proppen dat de beste thrillerauteur ze niet had kunnen verzinnen. Van zijn uiteindelijke verhaal, dat onbekende mannen zijn familie voor zijn ogen hadden uitgemoord, geloofde de assisenjury geen woord.

Wie hem wél geloofde, was zijn familie. Op de begrafenis van de drie slachtoffers in de Brusselse Zavelkerk, was er zelfs een lege stoel met een foto van Léopold Storme. "We willen laten zien dat Léopold hier had moeten zitten", zei zijn oom Vincent Storme. "We staan achter hem, het is onmogelijk dat hij die moorden pleegde."

Zijn grootmoeder steunt hem nog altijd. "Je l'adore", zegt de nu 83-jarige Jacqueline Vanneste. "Léopold is de liefste jongen die ik ken. Innemend en intelligent. Het meisje dat later zijn vrouw wordt, mag zich gelukkig prijzen." Ze blijft er heilig van overtuigd hij niet schuldig is aan de moord op haar zoon, schoondochter en kleindochter. "Er is nooit gezocht naar de echte daders."

Storme zal na zijn vrijlating bij haar in Brussel wonen, zegt ze. "Ik kijk ernaar uit om hem in mijn armen te sluiten. Lang zal hij hier allicht niet blijven, want ik woon krap. Plus: hij moet zijn studie economische wetenschappen afmaken. Ik hoop dat de maatschappij hem een nieuwe kans geeft, al maak ik mij weinig illusies. Ik zeg het: ik heb geen vertrouwen meer in dit land. De zaak heeft alles kapotgemaakt."

Verder treft Léopold Storme straks een verscheurde familie aan. Zijn oom Vincent, zijn grote steun en toeverlaat, leeft niet meer. "En zijn tante Anne-Frédérique, die hem eerst steunde, is naar Frankrijk verhuisd", zegt een familielid. "Ze wil niet meer worden herinnerd aan het drama, maar is ook bang. Voor haar is Léopold wel degelijk degene die zijn ouders en zus heeft vermoord. Voor de buitenwereld was de familie één blok, maar binnenskamers zijn er veel ruzies geweest."

"We begrijpen ook niet dat Léopold straks geen enkelband hoeft te dragen", besluit het familielid. "Voor ons had dat zeker gemoeten."

Geen bekentenis

Léopold Storme houdt zijn onschuld volgens zijn advocaat Fabian Lauvaux nog altijd vol, toch komt hij vervroegd vrij. "De maatschappij mag er zeker van zijn: hij zal zeer intensief worden opgevolgd en begeleid", zegt strafpleiter Jef Vermassen.

De beslissing van de Franstalige strafuitvoeringsrechtbank om Storme zonder schuldbekentenis vervroegd vrij te laten, is op zijn minst opvallend. Maar: psychiaters maakten een inschatting van het risico dat Léopold Storme opnieuw zou gaan moorden en gaven positief advies.

Wel moet hij zich houden aan voorwaarden: studeren, zich psychologisch laten begeleiden, en, aangezien hij ten tijde van de moorden cannabis nam, drugstesten ondergaan.

Is het geen risico om iemand als Storme zonder bekentenis vervroegd vrij te laten? "Ja en nee", zegt Vermassen. "Geen schuldinzicht is een risicofactor. Het komt bijna nooit voor dat een veroordeelde voor zulke zware feiten zonder schuldbesef vervroegd vrijkomt. Maar er zijn blijkbaar voldoende garanties om dat hier wel te doen."

Strenge voorwaarden

"Laten we ook de opgelegde voorwaarden niet vergeten", gaat de strafpleiter verder. "Iemand die na zijn vervroegde vrijlating onder psychologisch toezicht staat, wordt erg intensief opgevolgd. Een sociaal assistent zal de veroordeelde vijf jaar lang zeer regelmatig, tot een keer per maand, zien en begeleiden.

"Wie zoals Storme opnieuw wil studeren, moet ook aantonen dat hij dat effectief doet. Studeren wordt gezien als een ondersteuningsmaatregel om de veroordeelde opnieuw op pad te helpen en te zorgen dat hij met een diploma en dus kans op werk weer een rol in de maatschappij kan spelen.

"Het zal Léopold Storme zeer duidelijk zijn gemaakt dat hij opnieuw kansen krijgt, maar die ook zal moeten grijpen. En dat hij, wanneer hij nog maar één van de voorwaarden schendt, onmiddellijk weer de gevangenis ingaat."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234