Zondag 07/03/2021

Alles is onderhandelbaar, behalve je principes

Ignace Van Doorselaere is CEO van Neuhaus

Veel 'rijke Belgen' voelen zich voor 0,15 procent onteigend van wat ze na tientallen jaren hard werken hebben opgebouwd. Is iemand die na dertig jaar werken 500.000 euro heeft opzijgezet overigens een 'rijke Belg' of iemand die ervoor gekozen heeft om - uit bezorgdheid, voorzichtigheid - een stuk verantwoordelijkheid te nemen voor zijn toekomst en die van zijn kinderen? Dat hij meer verdiende dan veel andere landgenoten is een feit, maar geen onrecht.

Een maatschappij die de vrucht van prestaties niet meer beloont, is gedoemd om achteruit te gaan. Stel je voor dat in het voetbal de leider punten wordt afgepakt alleen voor het feit dat hij op nummer één staat. Of dat de beste van de klas een extra negatieve score krijgt die wordt verdeeld onder de andere leerlingen onder het mom van solidariteit? Wie zal nog voluit gaan?

Passie en inzet, gekoppeld aan talent, bepalen succes: in de sport, op school, in bedrijven. Ze bepalen de economische kracht van een maatschappij. Een overheid die spaarcenten aantast enkel om het feit dat ze bestaan - terwijl ze die al een eerste keer aansprak toen ze werden verdiend via inkomstenbelasting en een tweede keer via roerende voorheffing op hun opbrengst - voedt jaloezie. Dat is geen goede brandstof voor groei. Deze regering pakt je drie keer. Twee keer was genoeg.

Dit land herverdeelt voldoende. Inkomen is onderhevig aan een progressieve aanslagvoet. Meerverdieners betalen derhalve twee keer extra: een hoger percentage op een hoger bedrag. De solidariteitsmechanismes via gratis onderwijs, toegankelijke gezondheidszorg en pensioenen zijn top in de wereld. Van die laatste ben ik een grote voorstander.

Welke deur heeft u geopend, beste centrumrechtse regering? Het enige wat centrumlinks na de verkiezingen van 2019 hoeft te doen - want ik vrees een afstraffing - is de 0,15 procent veranderen in 1,5 procent. Kwestie van één komma te verplaatsen van een mechanisme dat u in het leven riep.

Oneerbaar compromis

Principes hebben we nodig, geen oneerbare compromissen. Principes gebaseerd op rechtlijnigheid, duidelijkheid, voorspelbaarheid. Durf een vlaktaks te overwegen op elke euro die je verdient. Of die nu uit immobiliën, intrest, meerwaarde op aandelen of arbeid komt. Een euro is een euro en wordt belast aan dezelfde aanslagvoet op reële opbrengsten - voor iedereen gelijk, voor elke euro op elk niveau. Kunt u die oefening eens maken en kijken waar u uitkomt? Ik heb er geen enkel probleem mee dat u belast op wat ik verdien, maar blijf met uw handen af van ons bezit. Het is eerlijk verdiend. Het geld dat je zelf spaart is een stevige en eerlijke pensioenpijler.

De begroting is rond. Met een missie van 'jobs, jobs, jobs' wandelt de regering de juiste richting uit. Lagere vennootschapsbelasting en flexibele arbeidsmarkten helpen het investeringsklimaat. Ik begrijp dat ze centen zoekt, ook al duwt ze jammer genoeg nog steeds het begrotingsevenwicht voor zich uit. Ik keur af dat Arco door de belastingbetaler wordt betaald, maar als dat nodig was om de CD&V te paaien en de ploeg bijeen te houden, dan is dat maar een eenmalig onrecht.

Maar dat een partij die zich ooit blauw noemde voor ze lichtblauw werd, een vermogensbelasting voor 'de rijke Belg' heeft ingeslikt waardoor ze wit is geworden, toont dat ze geen principes heeft. Ze is mee schuldig aan de 'onteigening van vermogen, inzet en passie'. Dat is een principe en staat averechts op 'goesting', Gwendolyn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234