Vrijdag 16/04/2021

Allerlaatste vertoning van Gents Circus Mahy

Open Monumentendag en Dag van de Architectuur brengen circus nog eenmaal tot leven

Gent

Van onze medewerker

Bart Biesbrouck

Voor Circus Mahy door de sloophamer wordt geveld (DM 6/9), komt het nog eens tot leven. De Dag van de Architectuur maakt het verminkte wintercircus tot onderwerp van een debat, en op de Open Monumentendag gaan de deuren van het circus voor het eerst sinds dertig jaar nog eens open voor het publiek. Wellicht ook voor het laatst.

Van 1850 tot 1950 beleefde het circusleven zijn gloriedagen, en Gent was de Vlaamse circusstad bij uitstek. De stad had met het Nieuw Circus (beter bekend als het Circus Mahy, aan de Sint Pietersnieuwstraat en de Lammerstraat) niet alleen een van de mooiste en best uitgeruste circusgebouwen van Europa, het telde ook nogal wat befaamde circusdirecteurs en getalenteerde artiesten onder zijn inwoners.

Zestig jaar geleden werd de laatste circusvoorstelling opgevoerd in het Nieuw Circus. De schijnwerpers, het tromgeroffel en de geur van vers paardenmest maakten sindsdien plaats voor motorgeronk en benzinereuk: het circus werd een autogarage en het rijke interieur ging verloren. Toen in 1978 ook de garage de deuren sloot, takelde het gebouw nog verder af. Vandaag blijven alleen de betonnen ruwbouw en het ijzeren geraamte van de koepel over.

In het Huis van Alijn loopt de tentoonstelling De ontembare passie voor het circusleven. De verleiding was dus groot om tijdens de Open Monumentendag, volgende zondag, het hol van de circusleeuw in te palmen. Het Huis van Alijn stelde samen met Gent cultuurstad, het Internationaal Straattheaterfestival, Circusvlo en Victoria Deluxe een namiddag- en avondvullend programma samen. Zullen de revue passeren: circus- en andere acts, muziek, gesprekken met artiesten en getuigen en Fellini's circusfilm La Strada.

De organisatoren willen niet alleen het circusverleden van Gent opnieuw oproepen. Net als het circusgebouw is immers de hele omliggende stadswijk veelbesproken. Het ambitieuze forum voor beeld, muziek en dans is hier gepland. Bedoeling is dan ook dat buurtbewoners, betrokkenen en geïnteresseerden nadenken en discussiëren over het verleden en de toekomst van het gebouw en de wijk.

Een toekomst waarin de sloophamer wellicht een grote rol zal spelen. Vorige week raakte immers bekend dat de stad Gent het Circus Mahy opkoopt. Om het af te breken, want de kosten om het pand (dat in een slechte bouwfysische staat verkeert) te bewaren en te renoveren zijn te hoog. Het wordt vervangen door een nieuw gebouw, waarvan de functie nog ingevuld moet worden. De stad wacht daarmee tot de knoop in het dossier van het Muziekforum is doorgehakt.

Op 10 oktober nemen de organisatoren van de Dag van de Architectuur hun intrek in het Nieuw Circus, om het te hebben over "afbraak, behoud, restauratie, herbestemming en het onvermijdelijke prijskaartje". Het merkwaardige circusgebouw uit het interbellum is geen onbekende bij onderzoekers van architectuurscholen en universiteiten. Die specialisten zijn uitgenodigd voor een debat met de vertegenwoordigers van de stadsdiensten en het stadsontwikkelingsbedrijf.

Showroom Mahy, op 12 september (Open Monumentendag), in het Nieuw Circus, Lammerstraat, Gent. Open van 12u tot 24u, en De ontembare passie voor het circusleven, nog tot 14 november in het Huis van Alijn, Kraanlei 65, Gent. Open dinsdag tot zaterdag van 11u tot 17u, zondag van 10u tot 17u.

Meer info en programma: www.huisvanalijn.be.

Dag van de Architectuur. Debat in het Nieuw Circus, Lammerstraat, Gent. Van 11u tot 13u.

Meer info: Gent Cultuurstad, telefoon 09/269.87.92, e-mail christine.deweerdt@gent.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234