Maandag 20/01/2020

Allerlaatste Guust Flater-album is uit

Brussel

Van onze medewerker

Geert De Weyer

Gisteren verscheen het negentiende en allerlaatste album van Franquins geesteskind Guust Flater. Dat er geen twintigste op de markt zal komen, mag hierbij duidelijk zijn: al het materiaal is op, tot Franquins reclametekeningen en illustraties toe.

Het atelier van Franquin is, simpelweg, leeggeplunderd. Toen op 18 mei van dit jaar De Morgen bij Marsu Productions informeerde of er inderdaad nog een laatste 'Guust' in de maak was, wilde men aanvankelijk geen commentaar kwijt. Pas uren later, alsof het het best bewaarde geheim van de Belgische stripscene betrof, werd schoorvoetend de releasedatum gegeven: 1 december 1999.

De net verschenen 'Guust' bestaat uit nooit eerder verschenen gags, tekeningen en illustraties, waarvan de meeste afkomstig zijn uit de jaren '60 en '70. Opvallend aanwezig in dit album zijn ook de (halve) paginagrote tekeningen, in feite reclamegags die Franquin voor Philips-batterijen maakte (hoewel de merknaam werd verwijderd en vervangen door het label 'Pruts').

Opmerkelijk is ook de niets aan de verbeelding overlatende gagstrip die de grootmeester samen met Yvan Delporte voor Amnesty International maakte. Daarin beleeft Guust een verschrikkelijke droom in rood-witte kleuren waarin mensen op laffe wijze worden gefolterd. Bij zijn ontwaken roept een verschrikte Guust: "Maar het is ook DAGELIJKSE REALITEIT!"

Jammer is wel dat de datums van publicatie er niet bij werden vermeld, evenmin als extra uitleg. Verder doemen er in het album enkele typische Franquin-monstertjes op, een exclusief voor Zwitserland gemaakte gag en een vier pagina's tellend verhaal waarvan enkel de eerste twee platen door Franquin werden afgewerkt. Op de derde plaat ontbreken twee kleine tekstjes en de vierde plaat is een potloodschets waarin enkel Guust en zijn trouwe auto ingekleurd werden.

Vermeldenswaard is ook nog dat de (erg dure) luxeversie 23 pagina's potloodschetsen bevat van vooral persoonsstudies en enkele van Franquins roemruchte handtekeningen. (GDW)

De laatste Guust Flater, Marsu Productions, 48 p., 165 frank. De oplage van de luxe-editie bedraagt 250 exemplaren, blauw linnen kaft, 23 extra schetsen, 3.250 frank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234