Woensdag 20/10/2021

allereerste topsportmanager Ivo Van Aken werkt Vlaams topsportmodel uit

Minister van Sport Bert Anciaux: 'Ik denk dat Vlaanderen een superman gevonden heeft'

'Op Spelen van 2016 moeten we tien medailles halen'

'Topsporters zijn geboren, maar ook maakbaar.' Het credo dat Ivo Van Aken met succes toepaste bij de Vlaamse Tennisvereniging mag hij nu proberen waar te maken in het hele Vlaamse sportlandschap. Sinds gisteren is hij officieel de allereerste Vlaamse topsportmanager. Het doel op (lange) termijn: meer topatleten, meer internationale titels én olympische medailles.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Fieremans

De voorbije dagen lekte al uit dat Ivo Van Aken de beste kaarten had voor de nieuwe functie van topsportmanager. Officieel hakte Bert Anciaux maandagavond de knoop door, om dan gisteren zij aan zij met Van Aken de ambitieuze rol van de topsportmanager toe te lichten. Anciaux maakte meteen hun lotsverbondenheid duidelijk: "We zijn een koppel. Als ik misluk, mislukt Ivo. En als Ivo mislukt, misluk ook ik."

Na de systematische verhoging van het topsportbudget (2,8 miljoen euro extra in 2005, met de bedoeling nog in deze legislatuur tot 8 miljoen euro meer uit te trekken) is de aanstelling van een topsportmanager een tweede concrete stap van de Vlaamse overheid om onze topsport veel performanter te maken. Anciaux vraagt dat Van Aken tegen september een uitgebreid topsportactieplan klaar heeft, maar op zijn allereerste officiële werkdag pakte zijn kersverse topsportmanager al uit met een uitgebreid exposé over zijn visie op topsport en de maakbaarheid van succes, met zijn beleidslijnen en een timing.

Van Aken heeft als coach en technisch directeur van de Vlaamse Tennisvereniging (VTV) voldoende bewezen dat een topsportmodel met vroege detectie en begeleiding van talent werkt. Het Studie en Tennis-project in Wilrijk zorgde voor systematisch succes. Of dat model zomaar overdraagbaar is op andere sportfederaties, is een andere kwestie. "Het is ook niet de bedoeling het tennismodel zomaar te kopiëren, maar het kan een kapstok zijn om met federaties te werken", zegt Van Aken. "Natuurlijk denk ik sportspecifiek, maar er zijn een aantal basisprincipes over trainingsleer en de topsportpiramide die overal toepasbaar zijn."

Bij zijn aanstelling wil Van Aken eerst een analyse en evaluatie van het huidige Vlaamse topsportlandschap maken, om dan per federatie een optimale structuur te creëren. "Ik wil helemaal neutraal naar de federaties stappen", beklemtoont Van Aken. "Ze moeten niet vrezen dat ik alles zal veranderen, want ik stel vast dat het beleid al een tijdje topsportgericht is. Toch volgen de resultaten niet altijd. Waar een logge structuur is, zal ik die minder log proberen te maken. De juiste mensen moeten ook op de juiste plaats zitten."

Bert Anciaux waarschuwt ook voor federaties die niet willen meedenken in de richting van Van Aken. "Indien zou blijken dat Ivo door enkele federaties of personen tegengewerkt wordt, dan kunnen we in hun plaats beslissen en ook mensen opzijzetten." Ook met de verdeling van de budgetten houdt Anciaux een stok achter de deur, maar het is niet de bedoeling dat topsportatleten de dupe zouden worden van een slecht werkende federatie. Anciaux: "We kunnen bepaalde sommen ook op een andere, rechtstreekse manier naar topsportatleten laten vloeien."

In een volgende fase zal Van Aken ook zijn zeg hebben bij de aanstelling van voldoende toptrainers. De mosterd zal Van Aken ook in het buitenland gaan halen. "Het Nederlandse sportmodel, de Sporthochschule in Keulen, het Australian Institute of Sports... Als we kennis en expertise kunnen uitwisselen, zijn we daarbij gebaat."

Van Aken krijgt van Anciaux de nodige financiële garanties. Maar hij zal op zijn beurt resultaten moeten voorleggen. "Een topsporter vormen duurt tien jaar", zegt Ivo Van Aken. "In 2008 is mijn missie geslaagd als meer federaties structureel beter werken dan nu, zodat meer jonge talenten beter omkaderd kunnen opgroeien. De atleten van 2012 hebben al een deel van de opleiding achter de rug. Dan moeten we vooral kijken naar de resultaten op Europese en wereldkampioenschappen bij de junioren." Pas bij de Spelen van 2016 moet blijken hoe efficiënt de doorgevoerde hervormingen zijn. "Dan moeten de profs beter presteren op EK's, WK's en de Olympische Spelen. Dan moeten we tien medailles kunnen pakken. Als dat niet lukt, zou ik mijn missie als mislukt ervaren."

Met het volledige takenpakket heeft Ivo Van Aken zijn handen meer dan vol. Zijn functies bij de VTV en als Fed Cup-kapitein geeft hij dan ook op. Maar Anciaux is er alleszins rotsvast van overtuigd dat hij de juiste man gevonden heeft. "Ik denk dat Vlaanderen de superman gevonden heeft die we nodig hebben."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234