Zondag 26/01/2020

'Allemaal clowns, die politici hier'

In Vresse-sur-Semois moesten de inwoners zondag naar de stembus. Hier zijn het niet de partijen die met elkaar in de clinch liggen: de gemeenteraad bestaat uit losse kandidaten. Maar ook die kunnen niet langer door één deur.

Politici die weigeren nog langer samen te besturen: het lijkt een Waalse trend te worden. In de gemeente Vresse-sur-Semois mogen de inwoners het oplossen. Iedere stemgerechtigde uit de verzameling gehuchten werd zondagochtend opgetrommeld voor de verkiezing van twee gemeenteraadszitjes.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 ging het bergaf toen de burgemeester een lijst presenteerde van mogelijke gemeenteraadsleden. Door het kleine bevolkingsaantal in de gemeente was de lijst beperkt en viel er weinig te kiezen voor de inwoners. Nadat de gemeenteraadsleden onderling ruzie kregen en er twee opstapten, paste het Waalse Gewest de wet aan zodat de lege plaatsen konden worden opgevuld. Met de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018 in het vooruitzicht, mag er nu toch een tussentijdse, aanvullende verkiezing worden gehouden voor de twee lege zitjes in de raad.

De gegadigden? Vier leden van dezelfde lokale partij. Want in tegenstelling tot de Waalse politieke crisis, waarbij cdH uit de regering met PS stapt, manifesteert het probleem van Vresse-sur-Semois zich binnen een partij. De partijleden komen er samen niet meer uit, dus is het aan 2.103 inwoners om te kiezen welke politicus de voorkeur heeft.

De kandidaten komen uit twee kampen: dat van schepen Françoise Leboc en dat van burgemeester Albert Leduc. "Er is niet eens een kans om te stemmen voor de oppositie", bromt Mathieu Poncelet. Hij woont in een van de twaalf dorpen en gehuchten die de gemeente Vresse-sur-Semois telt.

Burgemeester Leduc beschreef de gemeente in Le Soir eerder als 'twaalf dorpen, twaalf mentaliteiten'. En al die dorpjes moeten nu samen bepalen wie van de potentiële volksvertegenwoordigers in de gemeenteraad zal mogen zitten. De twee met de minste stemmen zullen als een soort 'wisselspelers' betrokken blijven, maar zich niet in de spotlights laten zien.

Stemplicht

Omdat ook bij lokale verkiezingen de stemplicht geldt, worden alle ruim tweeduizend kiesgerechtigden uit Vresse-sur-Semois opgeroepen. "Stemplicht hiervoor? Ik vind het maar niks", zegt Michel De Hertogh. De oude man keert na het invullen van zijn stembiljet gauw huiswaarts. Behalve in zijn dorp Vresse kan er gestemd worden in twee andere dorpjes. Voor de gelegenheid zijn drie van de gangbare vijf stemlokalen geopend. In Vresse en 6 en 14 kilometer verderop schuiven inwoners aan om hun stembiljet in te vullen.

Hoewel lokale politici hun gemeenteraad lieten veranderen in twee clans die de gemeente verdelen, zijn de Vressenaars het over één ding wel eens: "Ce sont des conneries", wordt er buiten het stemlokaal gemompeld. "Het is debiel. Het zijn allemaal clowns, die politici", zegt een kwade inwoner van Vresse. "En het is ook nog duur om die verkiezingen te organiseren. Hier betaal ik geen belastingen voor", vervolgt hij.

De ontevreden inwoners moeten toch een keuze maken tussen de vier namen. En dat is nog niet zo evident voor velen. "Ik ga blanco stemmen. Mijn stem gaat toch niks veranderen", zegt Dominique Spirig. De West-Vlaming woont sinds een jaar in de Ardennen.

Hij is niet de enige Vlaming die komt stemmen in het Waalse dorp. Ook de Vlaamse Christine De Clercq kwam een jaar geleden in Vresse-sur-Semois wonen. Toch is een stem uitbrengen niet gemakkelijk 'als buitenlander'. "We zijn pas kort hier, dus we hebben nog geen inkijk in de politiek. Ik ga stemmen op degene die ik vertrouw", zegt De Clercq.

Niet iedereen is op de hoogte van wat er aan de hand is op deze druilerige zondagochtend. Verschillende groepen motorrijders maken hun wekelijkse tocht door de Ardense heuvels en ook toeristen, op de fiets of op een van de terrasjes, lijken zich weinig bewust van de clash tussen de twee clans.

's Avonds zijn de stemmen al geteld. Het zijn de twee kandidaten uit het kamp van schepen Leboc die winnen. Het kamp van de burgemeester delft het onderspit. En zo keert de politieke rust alvast even terug in Vresse-sur-Semois.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234