Zaterdag 23/10/2021

Alleenzijn eigen einde had Master Dang niet voorspeld

Hij voorspelde meermaals het einde van de wereld, kon kankers en aids wegvagen met handoplegging en haalde met zijn 'Universele Energie' verwoestende meteoren uit hun baan richting aarde. Zijn veroordeling tot vier jaar cel door een Brusselse rechtbank afgelopen week kon de Amerikaanse Vietnamees Luong Minh Dang alias Master Dang echter niet tegenhouden. Of daarmee ook een einde komt aan zijn SHY-sekte, met vertakkingen van Antwerpen tot Togo en tienduizenden volgelingen, is echter zeer de vraag.

Peter Goris

'Ik wil al mijn volgelingen dringend inlichten over de boodschappen die ik van het Hoogste Wezen kreeg tijdens een veertig minuten durende meditatie..." "Vanaf 1 februari zullen we getuige zijn van de landing van verschillende vreemde 'objecten' op aarde, waarschijnlijk dodelijke virussen, asteroïden of andere vreemde zaken..."

"Vanaf 1 juli zullen verschillende natuurrampen ons treffen, zodat we tijdens die periode beter geen lange reizen plannen. We kunnen ook beter niet te veel investeren in onze bedrijven, aangezien dit een rampzalige periode voor de wereldeconomie wordt...."

"Gebruik hetgeen jullie geleerd hebben om tweemaal daags energie te verspreiden om de schade en dodentol van dit alles zoveel mogelijk te beperken... Via uw lokaal HUE-centrum zal u logo's kunnen verkrijgen die u op deuren, borden en watercontainers moet kleven om vergiftiging van het water en de lucht tegen te gaan..."

Nee, het was geen fijne nieuwjaarsbrief die Sir Master Luong Minh Dang in januari 2004 via internet aan zijn volgelingen meegaf. Dat jaar zou er een van grote rampspoed worden. Enkel wie voldoende geschoold was in zijn 'Universele Energie'-geheimen zou overleven.

Het was niet de eerste en ook niet de laatste keer dat Minh Dang het einde van de wereld, of toch minstens een groot deel ervan, voorspelde. Begin 1999 zou hij al eens zijn volgelingen opgeroepen hebben om al hun huizen en bezittingen zo snel mogelijk te verkopen en hun rekeningen niet langer te betalen. Op 29 januari van dat jaar zouden immers de ruimtetuigen landen die al zijn getrouwen naar een andere en betere planeet zouden brengen.

Helaas stond er die dag niets klaar, maar niet getreurd. Op 11 augustus van datzelfde jaar kon Dang handig inpikken op een aangekondigde totale zonsverduistering. Zon en maan zouden volgens hem die dag aan elkaar gaan kleven, waardoor een enorme hitte zou ontstaan die de poolkappen in een mum van tijd zou doen smelten en de aardbol zou doen overspoelen.

Opnieuw helaas. 'Gelukkig' kwam eind 2004 de tsunami, die de laatste twijfelaars nog even terug 'op het rechte pad' kon brengen. "De aardbeving die deze verschrikkelijke tsunami heeft veroorzaakt, is slechts een eerste test van God, om de mensheid de kans te bieden om de juiste methode uit te dokteren om zwaardere opstoten in de toekomst te overleven", riep de meester in zijn nieuwjaarsboodschap begin vorig jaar. Dang riep zijn volgelingen op om alvast minstens honderd liter zuiver water te verzamelen, waarin ze hun energie konden stockeren. Samen met 10 kilo zout en evenveel kilo suiker zouden ze, na een speciale trainingssessie van Dang zelf, voldoende gewapend moeten zijn om het hoofd te bieden aan de ultieme tsunami.

Voor Dang betekende 2005 echter niet zozeer het einde van de wereld, maar in de eerste plaats dat van zijn koninkrijk. Althans, in België. Begin december vorig jaar begon voor de Brusselse correctionele rechtbank het proces tegen zijn persoon en zijn inmiddels tot Spiritual Human Yoga omgedoopte beweging. De aanklacht: zijn sekte zou zich niet alleen bezighouden met het illegaal uitoefenen van de geneeskunde, maar ook op grote schaal volgelingen financieel opgelicht hebben.

Feiten die afgelopen week bij de uitspraak bevestigd werden. Luong Minh Dang werd veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel, en een boete van 2.000 euro. En de rechtbank vaardigde meteen een internationaal aanhoudingsbevel uit. Of ze Dang snel achter tralies zullen kunnen zetten, is twijfelachtig. Luong Minh Dang alias Master Dang alias Dasira Narada alias Kong King Khang is een meester in het rondzwerven tussen tientallen adressen.

Geboren in 1942 in Vietnam, als kind van een bemiddelde handelaarsfamilie in My-Tho, ging hij anno 1961 aan de slag bij het Zuid-Vietnamese leger, waar hij het tot marineofficier schopte. Tien jaar na het einde van de Vietnamoorlog kreeg hij dankzij de VN in 1985 een visum om zijn land te ontvluchten en naar de VS te trekken, waar hij uiteindelijk de Amerikaanse nationaliteit kreeg.

Vier jaar later zag zijn Mankind Enlightenment Love (MEL)-hoofdkwartier in Saint-Louis het levenslicht. Om in de jaren negentig, én tot op vandaag, uit te groeien tot een wereldwijd imperium van 108 lokale centra in 67 verschillende landen en vele tienduizenden getrouwen. Aanvankelijk onder de hoofding Human and Universal Energy (HUE)-centra, gaandeweg meer en meer omgedoopt tot Spiritual Human Yoga (SHY)-hoofdkwartieren. En met honderdduizenden volgelingen, verspreid over alle werelddelen: van de VS en Brazilië tot Togo, Australië, de Benelux en India.

Allemaal volgelingen van de leer van Master Dang, die even complex als 'eenvoudig' is. Dé sleutel tot succes luistert naar de term 'Universele Energie' - ja, met hoofdletters - die rondzweeft, door individuen kan worden opgevangen en wanneer nodig doorgegeven. Met de juiste training, uiteraard. Een getraind volgeling moet na een resem cursussen energie kunnen opvangen via zeven 'hoofdcentra' of chakra's op het lichaam, gelegen ergens rond de ruggenwervels.

Om een voldoende dosis van die Universele Energie op te kunnen slaan, nodig om zelf gezond te blijven én anderen met je energie te kunnen helpen, moeten die zeven chakra's voldoende 'open' staan. Dat kan via cursussen over verschillende niveaus, tot de eindfase waarbij de chakra's voor 100 procent open staan voor Universele Energie. Dé grootste meesters, Luong Minh Dang uiteraard op kop, kunnen die energie dan zelfs per telefoon de wereld rondzenden...

Een op het eerste gezicht vrij bizarre theorie, maar toch relatief onschuldig. De praktijk was dat iets minder. Te beginnen bij de cursussen die de HUE- of SHY-centra aanboden. In België, waar Dang op zijn hoogtepunt in de jaren negentig tussen de 1.200 en 1.500 volgelingen zou hebben gehad, hing aan een volledige 'energiecursus' het ronde prijskaartje van bijna 7.500 euro. Exclusief giften die volgelingen 'vrijwillig' op de Zwitserse bankrekening van Dang mochten storten.

Wat die volleerde HUE- of SHY-getrouwen met hun aangeleerde gave konden doen, had eveneens een geurtje. Volgens Dang kon men ronduit wonderen verrichten met de Universele Energie die hij of zij nu via zijn lichaam kon ontvangen en doorgeven. En dan ging het niet om gevaarlijke meteoren uit hun baan richting aarde brengen of het van op afstand doen groeien van rijstvelden (twee kunstjes die Dang volgens de overlevering met zijn 'energie' had verwezenlijkt). Wel om 'geneeskundige' praktijken; zoals dodelijke zieken verlossen van aids of kanker door een simpele handoplegging of andere 'energietransfer'.

Hapklare koek voor artsen, paramedici en/of alternatieve geneesheren of -dames die hun praktijk en in dezelfde adem hun bankrekening wilden 'verrijken'. Want 'mirakels' kosten uiteraard geld en dat is doorgaans niet de voornaamste zorg van mensen in een uitzichtloze situatie.

Maar toen kwam de ommekeer, althans in België. Midden jaren negentig werden de eerste Belgische klachten opgetekend. Van ouders die vonden dat hun dochter zich na de SHY-cursussen vreemd begon te gedragen, van een man wiens echtgenote plots haar koffers had gepakt en verdween om zich voor Dang op te offeren, van een grootvader die zijn kleindochter ondanks de 'geneeskracht' van een volgeling van Dang aan een ongeneeslijke ziekte had zien sterven...

Het verslag van de parlementaire onderzoekscommissie sekten eind jaren negentig wond er evenmin doekjes om. Onwettige uitoefening van de geneeskunde, oplichting, regelmatige aankondiging van rampen om de leden 'wakker' te houden, aanzienlijke financiële verplichtingen om volgeling te mogen worden, verdachte geldstromen naar een Zwitserse bankrekening, de vraag van de beweging aan volgelingen om te breken met hun familie... Genoeg elementen om de beweging van de heer Dang te catalogiseren als 'gevaarlijke sekte'. Meer zelfs: "De SHY-sekte is volgens mij een van dé gevaarlijkste", liet toenmalig parlementair commissieverslaggever en huidig VLD-senator Luc Willems optekenen.

De Brusselse onderzoeksrechter Damien Vandermeersch schoot begin 1999 in actie. Op 14 januari werden toen Luong Minh Dang en zijn assistente Vo Thi Minh Hiep gearresteerd na afloop van een zesdaags SHY-seminarie in hotel Chateau du Lac in Genval. Terwijl het duo urenlang ondervraagd werd, vielen speurders binnen in onder meer de Brusselse zetel van de SHY-sekte en in het huis van Vo Thi Minh Hiep in Sint-Genesius-Rode.

Dang en Vo werden na verhoor aangehouden. Vo werd pas 22 dagen later weer vrijgelaten, Dang zat uiteindelijk 65 dagen achter de tralies in Vorst. De Belgische jusititie had een (op dat moment) recordsom van 50 miljoen oude Belgische franken borg op zijn hoofd geplakt, maar dat bleek uiteindelijk snel 'gevonden'. Waarna Dang met de noorderzon verdween. Op zijn proces afgelopen maanden was hij zelf niet aanwezig. Wel zijn assistente Vo Thi Minh Hiep, die afgelopen week dezelfde straf als hem kreeg opgelegd: vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel, en een boete van 2.000 euro.

Hoe de benadeelden reageren, was onduidelijk. Ze waren niet in de rechtszaal aanwezig, enkel de openbaar aanklager. En slachtoffers van de SHY-sekte zijn moeilijk te vinden. "Eenvoudigweg omdat ze niet bekend zijn of zich niet zo snel bekend zullen maken", zegt dokter Charles Berliner, gewezen voorzitter van de Vereniging van Slachtoffers van Illegale Geneeskunde. Voor de parlementaire onderzoekscommissie was hij eind jaren negentig dé belangrijkste bron in het onderzoek naar de praktijken van Master Dang.

"De honderden Belgen, vooral artsen of paramedici, die in die periode zijn cursussen hebben gevolgd en daar veel geld voor betaald hebben, zullen daar nu liefst over zwijgen. En diezelfde artsen die zijn praktijken toepasten, hebben daar gelukkig geen rechtstreekse slachtoffers mee gemaakt. Althans, voor zover geweten. Want het medisch risico wás groot. Dat is nu ook het belang van deze veroordeling én was het belang van de eindconclusie van de onderzoekscommissie toen: als ze al niet gebeurd zijn, heeft men op deze manier toch grote drama's kunnen vermijden."

Of de sekte nu de boeken toe mag doen, is echter lang niet zeker. Tussen de wereldwijd meer dan honderd, nog steeds actieve, lokale SHY-afdelingen staat ook een Belgische tak. Beheerd door het koppel Jacques Daenen en zijn vrouw Josée, zo leert hun website (www.mel-belgium.be). Uitvalsbasis is de Antwerpse Karel Oomsstraat, waar niet alleen hun artsenpraktijk, maar ook SHY Belgium is gehuisvest. Jacques Daenen is in het dagelijks leven geneesheer, met specialisatie acupunctuur, fytotherapie, orthomoleculaire geneeskunde, naettherapie en kinesiologie. En blijkbaar master Spiritual Human Yoga.

Uitvoerig worden op de website de mogelijkheden uit de doeken gedaan. Inclusief uitgebreide informatie over de behandelingen én cursussen die gevolgd kunnen worden. De prijzen blijken in de loop der jaren aanzienlijk gezakt: 250 euro voor een basiscursus, 600 euro voor een volgend niveau en nog eens 750 euro voor het hoogste niveau. Vooraf te betalen op de Fortisbankrekening van SHY Antwerpen.

Wat de heer Daenen en zijn echtgenote van de veroordeling vinden van hun Vietnamese leermeester en of het voortbestaan van hun SHY-afdeling nu niet op los zand komt te staan? "Vindt u dat logische vragen? Wel, ik niet", briest mevrouw Daenen aan de telefoon. "Sorry, we geven hier geen enkel commentaar op. Laat ons maar gewoon met rust."

Enkele duizenden kilometers verder is men spraakzamer. Meer bepaald in het Australische Springvalle, Victoria. Daar is het dat Luong Minh Dang (63) inmiddels verblijft, samen met zijn vrouw, ex-arts en collega-verspreider van de 'goede boodschap' Theresa Nguyen Thi Thu-Thuy. De telefoon in hun huis in St. Johns Avenue hoefde afgelopen woensdagavond maar even te rinkelen. "Mister Dang? Nee, die is niet thuis... Waar hij dan wel is? Euh... Gaan wandelen", zegt 'Miss Theresa' uiterst vriendelijk.

U bent ervan op de hoogte dat uw man afgelopen week tot vier jaar cel is veroordeeld?

Theresa Nguyen Thi Thu-Thuy: "(diepe zucht) We hebben dat van onze advocaat gehoord. (stilte) We zijn wat aangeslagen, ja. Het is onrechtvaardig. Mijn man heeft nooit een vlieg kwaad gedaan. Nooit zijn er klachten tegen hem geformuleerd. En dan dit. Werkelijk, al die beschuldigingen zijn op niets gebaseerd."

Uw man is dus geen illegaal beoefenaar van de geneeskunde, oplichter, sekteleider...

"(onderbreekt) Nee, mijn man is geen crimineel. En nee, hij is geen goeroe. Al jarenlang worden de vreselijkste leugens over hem verspreid. Gewoon omdat hij mensen helpt. En hen helpt om anderen te helpen. Pas op, wij hebben nooit gezegd dat dokters niet nodig zijn. Alleen kan iedereen daarnaast ook zichzelf genezen, en daardoor ook anderen. En enkel op basis van liefde, geen haat. Wij zijn ook geen religie; maar net één grote familie waarin alle grote wereldreligies welkom zijn. Zonder onderscheid."

Uw man zou inmiddels schatrijk zijn. Hij zou volgens ruwe schattingen aan zijn 'beweging' ettelijke miljoenen euro's verdiend hebben...

"... en we zouden hier tientallen Mercedessen voor de deur hebben staan ook, zeker? (windt zich op) Wij leven niet als goeroes of koningen. Wij leiden hier een heel normaal leven, zonder luxe. Wat er met al dat geld dan gebeurt? We delen alles met de armen, en doen schenkingen aan ontwikkelingsprojecten over de hele wereld. Alleen al hier in Australië geven we elk jaar tienduizenden dollars aan liefdadigheid. Trouwens, wist u dat armere mensen bij ons minder moeten betalen dan rijkeren?"

Nee, maar misschien zal niemand in de toekomst nog íets moeten betalen. Of zal de 'beweging' ook zonder uw man overleven?

"We zullen nog zien. We gaan in elk geval al in beroep. En trouwens, het is niet omdat we in België moeilijkheden hebben dat dit ook elders het geval is. Het is jammer voor de Belgische mensen die we enkel wilden helpen, dat ze nu zogezegd illegaal geworden zijn; maar in de wereld blijven er nog genoeg mensen over om verder te doen zoals we bezig waren. Dus nee, we zijn nog niet dood."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234