Vrijdag 05/03/2021

ArbeidsmarktCoronacrisis

Alleenstaande ouders straks met ‘coronaverlof’: minister Muylle lanceert voorstel

Minister van Werk Nathalie Muylle. Beeld BELGA
Minister van Werk Nathalie Muylle.Beeld BELGA

Alleenstaande thuiswerkers moeten extra ouderschapsverlof kunnen opnemen om tijdens de lockdownperiode voor de kinderen te zorgen. Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) heeft een voorstel in die zin uitgewerkt. 

Nu de paasvakantie voorbij is, moeten ook heel wat thuiswerkende ouders een tandje bijsteken. Ze helpen hun kinderen op weg met de digitale lessen, terwijl ze tegelijk hun dagtaak moeten volbrengen als werknemer. De Gezinsbond pleitte daarom een maand geleden al voor de invoering van een ‘coronaverlof’, waardoor ouders extra vrijaf kunnen nemen tijdens de lockdown. Na overleg vorige week pikt minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) in op het voorstel. 

Ze heeft een volmachtenbesluit klaar waardoor alleenstaande thuiswerkers ouderschapsverlof kunnen opnemen specifiek voor deze lockdownperiode. Voorwaarde is wel dat één of meerdere kinderen jonger zijn dan twaalf. Bij kinderen met een handicap ligt de leeftijdsgrens op 21 jaar. “Bij die doelgroep is de druk het hoogst, zo gaf de Gezinsbond aan”, zegt Muylle. “De bedoeling is dat de opname van het verlof zo soepel en flexibel mogelijk verloopt.”  

Struikelblok

De ouders kunnen het verlof per week opnemen, de procedure wordt zo kort mogelijk en de aanvraag is al mogelijk vanaf iemand één maand aan de slag is bij zijn werkgever. Bovendien heeft het coronaverlof geen impact op het reguliere systeem: je openstaande saldo van ouderschapsverlof blijft hetzelfde. Enige beperking is dat het verlof enkel kan opgenomen worden om vier vijfde of halftijds te gaan werken. Het stelsel zou geldig zijn tot het einde van het schooljaar.

Muylle bracht voor de paasvakantie nog een ander voorstel op de regeringstafel. Ze wilde het mogelijk maken dat thuiswerkende ouders konden gebruikmaken van tijdelijke werkloosheid om voor jonge kinderen te zorgen. Dat voorstel werd afgeblokt door de andere regeringspartijen, Open Vld en MR. Het huidige voorstel is minder verregaand: de doelgroep wordt beperkt en de overheid zal lagere uitkeringen uitbetalen. Een alleenstaande die halftijds gaat werken via ouderschapsverlof krijgt 580 euro netto per maand van de staat, terwijl een voltijds tijdelijk werkloze tussen 1.164 en 1.518 euro ontvangt. 

Het is een van de struikelblokken die de Gezinsbond aanhaalt. “We zijn blij dat er een initiatief is", zegt woordvoerder Kurt Jacobs. “Maar het bedrag is laag. Alleenstaande ouders zijn economisch kwetsbaar, net daarom aarzelen ze om ouderschapsverlof aan te vragen.” Zijn organisatie vindt het ook jammer dat de doelgroep beperkt is. “Er worden geen inspanningen gedaan voor pleegouders, of voor koppels van wie een van de twee ouders buitenshuis werkt.” 

Opvanginitiatieven

Groen-Kamerlid Evita Willaert pleit al langer voor een vorm van coronaverlof. Haar partij diende vanuit de oppositie al gelijkaardige voorstellen in bij de regering. “Dit is een stap in de goede richting”, zegt ze. “We hopen dat het bedrag nog opgetrokken kan worden.” Ze vraagt ook aandacht voor wat er vanaf 1 juli zal gebeuren. “Kinderen kunnen allicht niet naar de grootouders en veel opvanginitiatieven worden mogelijk afgelast.”

Muylle moet nu eerst nog de twee andere regeringspartijen MR en Open Vld overtuigen. Daar klinkt het dat ze het voorstel zullen ‘bestuderen’. Als het licht op groen gaat,  wordt het voorgelegd op de zogenoemde ‘superkern’ op zaterdag, waar ook bijna alle oppositiepartijen in zetelen. Muylle wil haar maatregel “zo snel mogelijk” van kracht zien worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234