Zondag 26/05/2019

Turteltaks

Alleenstaande draait op voor energiefactuur

Michel Maus, professor fiscaal recht, en Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld). Beeld Jonas Lampens / Belga

Alleenstaanden zijn het grootste slachtoffer van de zogenoemde 'Turteltaks', de energieheffing die Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) heeft aangekondigd. De reeds bestaande scheeftrekking wordt zo nog erger.

De 'Turteltaks' komt er om de historische schuldenberg van groenestroomcertificaten voor zonnepanelen en windmolens aan te pakken. Door de maatregel ziet een gemiddeld gezin zijn jaarlijkse stroomfactuur met 100 euro stijgen. In verhouding worden alleenstaanden nog harder geraakt, stelt oppositiepartij sp.a vast. Volgens de Vlaamse Energieregulator VREG verbruikt een alleenstaande gemiddeld 0,6 megawattuur (MWh). Door de nieuwe taks van 100 euro op die 0,6 MWh komt het totale bedrag voor een alleenstaande op 166 euro per megawattuur. Ter vergelijking: een gemiddeld gezin verbruikt 3,5 MWh, wat neerkomt op 28 euro per MWh. In verhouding betalen singles dus zes keer meer dan gezinnen.

Die verhouding wordt nog meer scheefgetrokken als we kijken naar wat de bedrijven bijdragen. Een onderneming die 250 gigawattuur (= 250.000 MWh) verbruikt, betaalt 100.000 euro. Dat is 40 eurocent per MWh. Vergelijk dat met de 166 euro voor een alleenstaande, en je komt aan een hallucinante verhouding van 1 op 400.

"Crapuleus", noemt professor fiscaal recht Michel Maus (VUB) het. "Er moest iets gebeuren aan die groenestroomcertificaten, daarover was iedereen het eens. Maar dat kon ook op een faire en correcte manier. De put die is ontstaan door de groenestroomcertificaten kwam er ook door de bedrijven, die er in sommige gevallen erg goed aan verdiend hebben."

Discriminatie

Turtelboom is zich bewust van de scheeftrekking, reageert haar kabinet. "Daarom hamert ze erop dat je vlot van provider kunt veranderen en gebruik kunt maken van de energielening om de hogere factuur zo veel mogelijk te minimaliseren." Dat de taks zo onevenwichtig wordt doorgevoerd, doet bij Maus de vraag rijzen of hij een juridische toetsing wel doorstaat. "Ik vraag me af of het gelijkheidsbeginsel niet wordt geschonden. Fiscaal gezien mag je discrimineren, maar enkel als dat gerechtvaardigd en eerlijk is, en dat is hier niet het geval."

Het is overigens niet de eerste keer dat alleenstaanden de dupe zijn van een fiscale maatregel. Dat is vaste prik, erkent ook Maus. "Uit alle onderzoeken van de OESO blijkt dat de alleenstaande de fiscale paria is op het vlak van arbeidsfiscaliteit. Neem de belastingvrije som in de inkomstenbelasting: die gaat spectaculair omhoog als er kinderen ten laste zijn."

Een en ander valt historisch te verklaren: van oudsher wordt het gezin als hoeksteen van de samenleving beschouwd, en zowat alle maatregelen worden met dat gezin in het achterhoofd doorgevoerd. Maar intussen vormen alleenstaanden een steeds grotere groep in de samenleving. "Men houdt geen rekening met maatschappelijke evoluties", besluit Maus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.