Dinsdag 27/07/2021

Alleenheerser probeert het met zakelijkheid bij een volksclub

Sinds hij vorige week de club kocht voor 15 miljoen euro, heeft Bart Verhaeghe alle macht bij Club Brugge. Het ontslag van Georges Leekens was zijn beslissing. Maar is een alleenheerser wel een goede zaak voor de club? Insiders menen van niet.

De televisiecamera bracht hen afgelopen zondag herhaaldelijk in beeld: Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert, statig naast elkaar in de tribunes van Jan Breydel. Af en toe pleegden ze discreet overleg, met een gelaatsuitdrukking die onveranderd op onweer stond. Verhaeghe zat er als de vleesgeworden zakelijkheid en zo zou hij ook handelen: exit Georges Leekens.

Het is tot nader order zijn stempel op Club Brugge: wie in de ogen van de baas niet (meer) presteert, die vliegt eruit. Luc Devroe, destijds sportief manager, mocht het na de aanstelling van Verhaeghe als eerste ervaren. Hij getuigt: "Ik werkte in de kantoren van Uplace aan een herstructureringsplan voor Club Brugge. Tot ik op een bepaald moment tegen Verhaeghe zei: 'Ik ben hier precies mijn eigen begrafenis aan het uittekenen. Alleen weet ik niet wanneer ik zelf doodga.' Verhaeghe reageerde niet."

Het vervolg laat zich raden. Devroe: "Een paar weken later lag ik buiten." Verhaeghe gaf Devroe geen uitleg, maar die stond nadien wel in de krant: "Sommige mensen passen beter in een multinational, anderen beter in een familiebedrijf. Om die reden hebben we ervoor gekozen om niet met Devroe door te gaan."

Daar zei Verhaeghe het dus zelf: Club Brugge runt hij als een multinational. Dat is vandaag ook het beeld dat van hem bestaat: een man die louter rationeel en rücksichtslos te werk gaat. Na Devroe rekende Verhaeghe ook af met het oude bestuur. Hij deed dat in stijl - of toch in zijn stijl. De CEO van vastgoedgroep Uplace nodigt tien 'oude' bestuurders uit in Zwitserland om hen bij een goed glas wijn mee te delen dat ze beter kunnen opstappen. Een meerderheid gaat erop in, omdat ze ervan overtuigd zijn dat Club bij Verhaeghe in goede handen is.

Een bron binnen Club Brugge: "De intrede van Bart Verhaeghe ging gepaard met veel vertrouwen. Zijn project sloeg aan. Veel mensen geloofden in zijn verandering op weg naar een moderne topclub. Iets als het 'Personal Performance Center' paste daar ook in. Ook het verlengde contract van Adrie Koster gaf de club veel vertrouwen. Het voetbal van Koster was mooi, aanvallend en verzorgd."

Maar het spel ontbeerde wat voor Verhaeghe cruciaal is: resultaat. Koster werd ontslagen en Verhaeghe stelde de geroutineerde Duitser Christoph Daum aan als vervanger. Een eerste omslagpunt zegt de bron: "Het eerste barstje kwam er inderdaad met de aanstelling van Christophe Daum. Van het zwierige voetbal van Koster naar het resultaatsvoetbal van Daum."

Wanneer Daum zelf beslist om te vertrekken, volgt het 'pièce de resistance' van Verhaeghe: zeer tegen de zin van de Belgische voetbalbond haalt hij bondscoach Georges Leekens weg. Een demarche die zijn eigen positie binnen de club nog meer op scherp zet. De bron: "De manier waarop zaaide twijfel over de persoon Verhaeghe. Veel mensen vragen zich af: is hij wel zo professioneel als hij laat uitschijnen?"

Nu, muiterij hoeft Verhaeghe alvast niet te vrezen binnen de club. Nadat hij vorige week de club voor 15 miljoen euro heeft gekocht, is hij en hij alleen de baas bij Club Brugge. "Met die overname deed Verhaeghe een absolute megadeal", zegt de bron. "Verhaeghe betaalde 15 miljoen euro voor een club die 14,1 miljoen euro op de rekening staan heeft. Hij zal het wel beseffen dat het de mooiste deal van zijn leven is."

Voorstanders zijn ervan overtuigd dat de sky nu de limit is en dat Brugge straks echt de hemel bestormt. Iemand die dicht bij hem staat - en die dus ook niet on the record wil - zegt: "Bart Verhaeghe is geen karikatuur van zichzelf. Het is geen teflonpan. Wees gerust: hij beseft wel dat de keuze voor Leekens hem wordt aangerekend. Hier gaat hij voor zichzelf niet licht over. Zeker niet. Die man heeft ballen aan zijn lijf én is bijzonder intelligent. Dat zie je niet vaak, die combinatie. Hij kent een enorme wil om te winnen, maar heeft ook realiteitszin. Het komt goed met Club, dat weet ik zeker. Maar het zal met ups en downs gebeuren, zoals afgelopen weekend duidelijk is geworden."

Critici zijn minder overtuigd van de slaagkansen van het 'project-Verhaeghe' en stellen vast dat Club Brugge nog weinig uitstaans heeft met de familieclub die het vroeger was. De bron: "Verhaeghe leidt de club ook op een zeer autoritaire manier. Dat staat haaks op de volksclub die Club Brugge is. En Mannaert geldt daarbij als zijn slaafje. Voor mij is het duidelijk: er zitten heel wat barsten in het beleid van Verhaeghe."

Luc Devroe besluit: "Verhaeghe is een man met kennis. Maar of dat voetbalkennis is? Dat is iets anders."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234