Zaterdag 04/12/2021

Internationale politiek

"Alleen wanhopige mensen smijten zich in de vuurlinie": Israëlisch geweld verdeelt Belgische Joodse gemeenschap

Palestijnse verpleegsters helpen een collega die bij een Israëlische aanval gewond raakte.  Beeld AFP
Palestijnse verpleegsters helpen een collega die bij een Israëlische aanval gewond raakte.Beeld AFP

De Joodse gemeenschap in België reageert verdeeld op het bloedbad aan de Gaza-grens. Iedereen betreurt de doden, maar terwijl sommige Joodse burgers bijzonder kritisch zijn voor de Israëlische machthebbers, leggen anderen de verantwoordelijkheid bij de Palestijnse Hamas-beweging.

Wie heel wat stof doet opwaaien met haar visie op het geweld in Gaza is Simona Frankel, de Israëlische ambassadeur in België. In een gesprek met De Morgen herhaalt ze de omstreden uitspraken die ze enkele uren daarvoor ook aan de RTBF deed.

“De 55 doden in de Gaza-streek waren allemaal terroristen, ook de kinderen. Ik betreur elke dode, maar je kunt er niet naast kijken dat de gedode terroristen instrumenten zijn van Hamas. Wist u dat Hamas vaste tarieven hanteert om terroristen te betalen? Er is een speciaal tarief voor wie gedood wordt en ook voor een gewonde is er een vast bedrag. De bevolking van Gaza wordt gegijzeld door Hamas en het is Hamas die besliste om zijn broeders, zusters en kinderen op te offeren voor een media-oorlog. Maar Israël wil enkel zijn burgers beschermen. En als ik daaraan nog iets mag toevoegen: u zegt dat er ook kinderen gedood zijn. Maar welke moeder neemt haar kind nu mee naar zo’n gewelddadige plek?”

Buitenlandminister Didier Reynders (MR) vindt Frankels uitspraken onaanvaardbaar en zal haar op het matje roepen. Frankel: “Dat betekent niet dat er spanningen zijn tussen Israël en België.” Ze begrijpt niet waarom Reynders en ook vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) het over disproportioneel geweld hebben.

“Moeten we wachten tot er ook 55 Israëlische burgers gedood worden vooraleer de Belgische regering over ‘proportioneel’ geweld zal praten? Ik vraag me wel eens af hoe de Belgische regering zou reageren, mocht er aan jullie grens zo’n grote terreurdreiging zijn. Ik heb de indruk dat de Belgische ministers niet goed begrijpen wat er op het terrein aan de hand is.”

Soortgelijk geluid is te horen bij Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel. “Het bloedvergieten is een absolute schande en het moet zo snel mogelijk stoppen. Maar het is wel Hamas dat verantwoordelijk is voor het geweld. Hamas zet zelfs vrouwen met baby’s en kinderen in als kanonnenvoer.”

Feit is wel dat het Israëlische kogels waren die voor 55 doden en 2.700 gewonden zorgden. Toch zegt Freilich dat het niet om disproportioneel geweld gaat en dat het Israëlische leger geen ander vorm van crowd control kon toepassen. “Je mag dit niet vergelijken met voetbalhooligans waartegen agenten bijvoorbeeld de matrak kunnen gebruiken en die gearresteerd kunnen worden. Israëlische soldaten moesten aan de andere kant van de grens blijven, en konden geen betogers arresteren. Het leger had de betogers dagenlang gewaarschuwd dat er gevaar dreigde. Er werden daarover flyers verspreid en toen ook traangas niet hielp, moest er wel geschoten worden. Wat kon Israël anders doen? Er moest te allen prijze vermeden worden dat er een gat in het grenshek werd geslagen waarlangs duizenden Palestijnen met wapens en messen het Israëlische grondgebied konden binnendringen om Israëlische burgers de keel door te snijden.”

Dat er voorlopig geen enkele aanwijzing is dat de betogers geweld gebruikten of gewapend waren, wuift Freilich weg. “Hamas heeft in het verleden al meermaals gedreigd met geweld op Israëlische burgers. Laat ons niet naïef zijn.”

Om het geweld te stoppen pleit Freilich voor een Europese vredesmacht, liefst onder VN-mandaat, die Hamas moet ontwapenen. “Zolang Hamas gewapend is en de vernietiging van Israël eist, zal er geen vrede komen.”

Anya Topolski van de progressieve spreekbuis Een Andere Joodse Stem ziet wat er maandag in Gaza gebeurde heel anders. “De VN-commissaris voor de Mensenrechten omschrijft deze aanvallen op ongewapende betogers als een mogelijke oorlogsmisdaad en ik ben het daarmee eens. Het klopt ook niet dat de betogers in de vuurlinie gedreven werden door Hamas. Burgers gaan pas in de vuurlinie staan als ze wanhopig zijn en hun rechtvaardigheidsgevoel zwaar is geschonden. De Israëlische blokkade van Gaza en het aanhoudende militaire geweld tegen Palestijnen heeft voor een humanitaire catastrofe gezorgd: dat is de echte reden waarom mensen hun leven op het spel zetten.”

Topolski vindt het bijzonder storend dat Israëlisch ambassadeur Simona Frankel de gedode betogers als terroristen omschrijft. “Voor de Israëlische regering zijn blijkbaar alle Palestijnen terroristen. Als Palestijnen de wapens opnemen, zijn het terroristen. Als Palestijnen ongewapend aan een grenspost betogen, zijn het terroristen. En als Palestijnen via het Internationaal Strafhof in Den Haag hun rechten opeisen, zijn het ook terroristen. Israël geeft de Palestijnen slechts twee keuzes: ofwel hun land en hun toekomst opgeven, ofwel gedood worden door een Israëlische kogel. Ik ben van mening dat Europese landen niet langer mogen toestaan dat Israël dit pad van geweld onbestraft mag bewandelen. Europa moet zijn relatie met Israël laten afhangen van de manier waarop die staat de Palestijnen behandelt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234