Woensdag 25/11/2020

Alleen Tobback twijfelt aan nieuwe timing voorzittersverkiezingen

In het Oost-Vlaamse Sint-Laureins bleef de olifant een hele dag in de kamer staan. Tot twintig minuten voor het einde van de fractiedag. Toen wierp senator Bert Anciaux op dat de geplande vernieuwingsoperatie best gepaard zou gaan met voorzittersverkiezingen op een partijcongres. "Bert heeft niks meer te winnen of te verliezen in zijn carrière", zegt een aanwezige. "Hij bracht deze kwestie op een authentieke en milde manier."

Onmiddellijk pikte een vijftal kopstukken in op Anciauxs voorstel: Hans Bonte, Caroline Gennez, Kathleen Van Brempt, Freya Van den Bossche en John Crombez onderschreven dat bij een nieuwe partij met nieuwe waarden een nieuw gezicht hoort. Allemaal lijsttrekkers, netjes verdeeld over de verschillende provincies. Enkel Limburg ontbrak, maar Peter Vanvelthoven pleitte in Knack al voor een shocktherapie voor de socialisten. Uittredend vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) had al eerder op de dag opgeworpen dat er een congres moest komen, maar hij omzwachtelde zijn boodschap zozeer dat niemand de link met vervroegde verkiezingen van de partijleider maakte.

Anti-Bruno

"De sfeer was helemaal niet anti-Bruno", zegt een aanwezige. "Het ligt gewoon in de logica der dingen om alles tot een geheel te smeden. Het zou toch vreemd zijn om negen maanden na die zware vernieuwingsoperatie voorzittersverkiezingen uit te schrijven? Dan blijf je bezig."

Weinig kopstukken snappen dan ook waarom Tobback die timing gisteren weer in vraag stelde (zie interview). In De Ochtend verweet hij radiojournalist Bert Reymen "tendentieuze vragen" en "onnozele spelletjes" toen hij doorvroeg over de voorzittersverkiezingen. "Hij is er zelf mee akkoord gegaan dat we de vernieuwingsoperatie eind september moeten afronden", klinkt het bij een kopstuk. Daarna duurt het normaliter een drietal maanden om interne verkiezingen te organiseren. "En dan kom je uit bij verkiezingen in december. Wij gingen er allemaal vanuit dat Bruno die timing zou onderschrijven. Dat hij dat niet doet, is erg jammer. Het komt zijn positie binnen de partij ook niet bepaald ten goede."

Het lijkt erop dat het partijbureau, volgende maandag of later, een meerderheid zich achter een vervroeging zal scharen. "Bruno heeft geen stevige argumenten om de verkiezingen tegen te houden," klinkt het. "We hebben iemand nodig die meer geloof en hoop in de toekomst uitstraalt dan hij."

Op het partijbureau zal wellicht ook worden bevestigd dat John Crombez, Ingrid Lieten en Freya Van den Bossche de fractiewerking, het HR-management en de waarden van de partij onder handen moeten nemen. Daarvoor gaat sp.a ook op zoek naar een externe consultant.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234