Donderdag 01/12/2022

CoronacrisisEuropa

Alleen N-VA onthoudt zich bij historische stemming voor coronamaatregelen in Europees Parlement

Van links naar rechts op de eerste rij de Europarlementsleden van N-VA: Assita Kanko, Geert Bourgeois en Johan Van Overtveldt. Beeld Photo News
Van links naar rechts op de eerste rij de Europarlementsleden van N-VA: Assita Kanko, Geert Bourgeois en Johan Van Overtveldt.Beeld Photo News

Het Europees Parlement stemde deze week over enkele steunmaatregelen, waaronder in totaal 37 miljard euro voor de lidstaten in hun strijd tegen het coronavirus. De drie N-VA-Europarlementariërs onthielden zich.

Bruno Struys

Voor het eerst in de geschiedenis van het Europees Parlement was er een stemming op afstand, omdat de meeste parlementsleden vastzitten in hun thuisland door de maatregelen rond het coronavirus. Er is gestemd over noodmaatregelen voor investeringen in gezondheidszorg en kmo’s en ter ondersteuning van luchtvaartmaatschappijen. Een van de drie maatregelen was het vrijmaken van 37 miljard euro aan fondsen.

Een lid van het uiterst rechtse Identiteit en Democratie stemde daar tegen en een collega van dezelfde ID-fractie onthield zich. Ook de drie N-VA-parlementsleden van de ECR-fractie - Assita Kanko, Geert Bourgeois en Johan Van Overtveldt - onthielden zich. Alle andere 683 parlementsleden stemden voor deze maatregel.

In zijn tussenkomst in het debat stelde Van Overtveldt nochtans dat Europa te afwezig was in deze coronacrisis. “We vinden dat alle mogelijke middelen gemobiliseerd moeten worden, maar langs de andere kant is deze maatregel voor Vlaanderen zo nadelig dat we ons hebben onthouden”, zegt Van Overtveldt aan de telefoon.

Ook opmerkelijk: de drie europarlementsleden van Vlaams Belang, lid van de ID-fractie, stemden wél voor deze maatregel. Waar gaat het over? Europa stelt haar zogeheten cohesiefonds ter beschikking aan de lidstaten voor de strijd tegen corona. Dat cohesiefonds heeft normaal gezien als doel om lidstaten te ondersteunen met een Bruto Binnenlands Product dat lager is dan 90 procent van het EU-gemiddelde. Europa stelt dat landen nu 37 miljard euro uit die pot kunnen gebruiken.

België moet 37 miljoen euro aan ongebruikte cohesiefondsen niet terugbetalen en krijgt daar 26 miljoen euro bovenop. Geld voor de gezondheidszorgstelsels, de getroffen werknemers en de kmo’s. De N-VA weigert dit te steunen omdat de verdeelsleutel voor de cohesiefondsen bepaalt dat tweederde van het geld voor België naar Wallonië gaat. Donderdag, bij de stemming, liet Geert Bourgeois (N-VA) op Twitter zijn ongenoegen daarover blijken.

Europese solidariteit

Die regionale verdeelsleutel ligt al langer vast. Ze bepaalt ook dat België een fors hoger bedrag krijgt dan bijvoorbeeld Nederland en Zweden. Het gros van het geld gaat naar landen als Spanje en Italië, de landen die toevallig ook het zwaarst getroffen zijn door de coronacrisis. Ook in die landen gelden regionale verschillen. Het armere zuiden van Italië krijgt meer steun, hoewel vooral het noorden van Italië op dit moment getroffen is door de corona-uitbraak.

‘Ongelofelijk’

CD&V-Europarlementslid Cindy Franssen begrijpt de onthouding door N-VA niet. Voor haar gaat het om Europese solidariteit. “Ongelofelijk dat de N-VA zich hier als enige onthoudt over broodnodige maatregelen voor gezondheidszorg, werknemers en kmo’s”, zegt Franssen. “Het was nodeloos vertragend geweest om nu plots een nieuwe verdeelsleutel te onderhandelen.”

Naast dit Corona Response Investment Initiative stemde het Europees parlement over nog twee andere initiatieven. De N-VA-Europarlementsleden stemden wel in met de uitbreiding van het EU-Solidariteitsfonds voor noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid en met de tijdelijke opschorting van de EU-regels inzake luchthavenslots, waardoor luchtvaartmaatschappijen tijdens de coronacrisis geen “spookvluchten” meer moeten maken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234