Zondag 20/06/2021

Alleen door de wereld

Een op tien Belgische vrouwen alleen op reis

Steeds meer vrouwen, vooral tussen 25 en 40 jaar, gaan alleen op reis. Susi Piroué deed het voor het eerst na haar vijftigste, haar schoondochter Katja reisde op haar eentje naar Azië toen ze amper 20 was. Samen schreven ze een boek vol tips voor wie er alleen op uit wil.

Door Katrijn Serneels

Wel zin, maar enigszins bang om alleen op reis te vertrekken? Boeken genoeg om je over de streep te trekken, zeker als je het Engels machtig bent: van The 50 Best Places on Earth for a Girl to Travel Alone tot Wanderlust and Lipstick: The Essential Guide for Women Traveling Solo, de keuze is groot. Onlangs werd er een in het Nederlands vertaald: Als single op reis van Susi en Katja Piroué.

Moeder en schoondochter hebben allebei de smaak van alleen reizen te pakken gekregen, al was dat voor Susi, gescheiden na haar vijftigste, niet zo'n makkelijke keuze. "Vakantie is de mooiste tijd van het jaar. Ik keek er altijd naar uit, maar na mijn scheiding niet meer. Wat moest ik doen? Een groepsreis boeken, het aanbod van een vriendin aanvaarden, of zou ik alleen op vakantie durven gaan... Ik ben zonder man en kinderen op de wereld gekomen, dus waarom zou ik niet alleen door de wereld kunnen trekken?" Ze trok naar een pension in Duitsland waar ze al eerder was geweest. "Ik wou mijn eerste keer niet te ver weg gaan. Zodat ik nog altijd vlug naar huis kon als ik het niet zou uithouden." Al op de eerste avond avond wist ze dat ze de goede beslissing had genomen. "Ik had een tussenstop gemaakt in Wenen, ik zat daar op een bankje op de Heldenplatz te kijken naar de mensen. En ik voelde me zo vrij. Sindsdien ben ik steeds weer op zoek naar dat geluksgevoel van de Heldenplatz."

De aankomst in haar pension riep wat gemengdere gevoelens op. "Het voordeel was dat ik er mijn weg kende en me meteen thuis voelde. Het nadeel was wel dat er af en toe herinneringen boven kwamen aan de momenten die ik er vroeger met mijn familie had beleefd."

Schoondochter Katja vertrok dan weer zonder veel nadenken alleen op reis. "Ik vond het gewoon iets wat ik moest doen, moest meegemaakt hebben. Dus kocht ik een ticket dat me voor drie maanden naar Indonesië moest brengen." Maar zonder nadenken vertrekken heeft ook z'n nadelen, ondervond Katja algauw. "Nu zou ik het wel anders aanpakken. Ik kwam in de late avond - het was al tien uur en donker buiten - aan in Jakarta. En ik had nergens een kamer gereserveerd. Ik nam op goed geluk een taxi naar een jeugdherberg die in mijn gids stond. Toen ik daar aankwam, was ik niet alleen. Een jongen liep samen met mij naarbinnen. En er was nog maar één plaats vrij, zeiden ze aan de receptie. In de meisjesslaapzaal. Wat een geluk dat ik een meisje was, anders had ik de stad kunnen afzoeken, en waarschijnlijk een heel dure kamer in een hotel moeten nemen. Nee, als je er alleen op uitgaat, neem dan geen vlucht waardoor je 's nachts aankomt, en reserveer al voor de eerste nacht."

Word je als vrouw niet vaak lastig gevallen door mannen? ""a, dat is me wel eens overkomen. In Azië bleef een jongen maar achter me aan lopen. Wel, die heb ik eens goed uitgescholden. Hij verstond er geen woord van, maar het werkte wel. Meestal zeg ik gewoon meteen nee, niet geïnteresseerd. Geen smoesjes verzinnen of vriendelijk doen, want dan krijgen ze hoop."

Vriendelijk blijven tegenover lastige mannen heeft zo zijn nadelen, ondervond schoonmoeder Susi ook: "Ik zat te eten in het restaurant van een hotel, toen een man naast me kwam zitten. We praatten wat, en hij wou per se met mij alleen eten de volgende avond. Ik zei dat ik niet kon. 'Oh, maar overmorgen dan,' zei hij. 'Om acht uur, goed?' Ik begon te protesteren dat ik niet kon, niet wou... Ik heb die avond het eten op mijn kamer laten opdienen."

"Mijn griezeligste ervaring maakte ik mee toen ik in Frankfurt 's avonds laat van het station naar mijn hotel liep", vertelt Katja. "De auto's begonnen te vertragen en ze vroegen wat mijn prijs was. Alsof ik een hoertje was." Maar mannen kunnen ook behulpzaam zijn, ondervond Susi. "Toen ik pech had met mijn auto, was er meteen een man die me hielp en de motorkap opendeed. Da's een voordeel van als vrouw alleen reizen!"

Een van de moeilijkste momenten, vinden beide vrouwen, is alleen eten. Susi's strategie is op zoek gaan naar terrasjes: "Op een terras valt veel te zien, je bent er gewoon een passant die even een tussenstop maakt. Als het regent, kijk ik uit naar een restaurant waar werkende mensen tijdens de middag gaan lunchen: daar is de sfeer informeel, en zitten meer mensen alleen te eten. In een sjiek restaurant alleen zitten, vind ik helemaal niet leuk. De bediening is er koud en afstandelijk. Je bent ook vaak de enige die alleen aan tafel zit, alsof je afspraak niet komt opdagen." Katja neemt altijd een boek mee als ze gaat eten. "Niet dat ik het ooit tevoorschijn haal, maar het geeft me gewoon een gevoel van veiligheid. Meestal zit ik gewoon te kijken naar de andere mensen, wat te mijmeren. En eens het eten er is, geniet ik daar met volle teugen van. Soms zijn er van die dagen dat ik geen gezellig plekje vindt. Dan eet ik zo vlug mogelijk alles op, en ben ik meteen weg."

Wat doe je op een baaldag? Katja: "Zo'n dag heb ik altijd wel eens. Ik voel het meteen al als ik wakker word: vandaag wordt het niks. Ik heb geleerd om dat te aanvaarden, te verwachten zelfs. Nu denk ik gewoon: ach, het hoort erbij. En denk ik niet: oh nee, mijn reis is om zeep. Op zo'n moment denk ik terug aan leuke momenten. Soms heb ik een steentje of schelp bij van een vorige reis, opgeraapt op een plek waar ik goede herinneringen aan heb. Als dat ook niet helpt, grijp ik naar mijn koffer, naar een goed boek. Vaak is het een boek dat ik al drie keer gelezen heb: het gaat gewoon om de troost, om de good vibes." Bij Susi biedt shoppen meestal troost. "In mijn koffer zitten altijd kleren waarin ik me thuis voel, die trek ik dan aan. En ik ga misschien winkelen. Terwijl ik in de winkels loop, zie ik wat van de stad, en krijg ik er toch weer zin in. Eén van de voordelen van alleen reizen is dat je niet vriendelijk en vrolijk moet doen als je je niet zo voelt. Je kan gewoon jezelf zijn." Het heeft ook echt zijn positieve kanten, vindt Katja: "Als je alleen reist, duiken er heel wat gedachten op in je hoofd die er anders nooit zouden zijn, gewoon omdat je dan veel meer met de ander bezig bent. Dat gevoel van ruimte in je hoofd, dat vind ik het leukste." n

INFO Als single op reis en waarom dat zo leuk kan zijn. Susi en Katja Piroué. Uitgeverij Elmar, 176p., 14,50 euro.

In de Summer Loving Enquête van 2006 werd aan een kleine duizend Belgische vrouwen de vraag gesteld met wie ze normaal op reis gaan. Met mezelf, was het antwoord van een op de tien Belgische vrouwen. Tussen de leeftijd van 25 en 29 vind je de meeste einzelgängers: elf procent van deze late twintigers zegt meestal alleen op reis te gaan.

Drie plekken waar vrouwen welkom zijn

Een van de veiligste landen in Zuid-Amerika, zeker als je de hoofdstad San José uit bent. Hoofdredacteur van Travelgirl Magazine Stephanie Oswald: "De bevolking is zo vriendelijk en behulpzaam. Hun motto is pura vida, wat zoveel betekent als 'het goede leven'. Toen ik mijn portefeuille vergat in een eettent, belde ik in paniek naar de ambassade. Mijn portefeuille lag daar al, niks was verdwenen, de eerlijke vinder had er zelfs een handgemaakt kapstokje bijgestoken. Dat hangt nog altijd in mijn keuken als goede herinnering." Costa Rica is ook vriendelijk voor het budget: veilige, comfortabele kamers vind je er voor minder dan 30 euro per nacht.

Heel gastvrij land, je voelt je er meteen een stuk van de familie en de pubs zijn leuke plekken, goed om een feestje te bouwen, vinden ervaren reizigsters Pauline Frommer en Molly Feltner van Smarter Travel: "Vrouwen die drinken worden er niet scheef bekeken. Logeren kan je gezellig in een van de vele Bed & Breakfasts, die vaak door families worden gerund. De gastvrouw kan tips geven over lekkere restaurants of mooie plekjes die niet in elke reisgids staan."

In 2005 uitgeroepen tot het veiligste land ter wereld om te reizen door internationale verzekeraar Aon. Susan Cortell van Gutsy Women Travel Tour: "Ik voelde me er niet alleen veilig, maar ook heel welkom, zeker in Hanoi en Hoi An. Eten en kleren zijn er echt niet duur, ik kocht er een zijden sjaal voor geen 4 euro. Ik zou er zo naar terug willen, al was het alleen maar om te shoppen." De service in hotels is er doorgaans uitstekend, van sterrenhotel tot backpackersverblijf. Ook de massages in Vietnam zijn niet te versmaden, er is een groot aanbod aan wellness.

Drie plekken waar vrouwen moeten opletten

Een vrouw die alleen naar Rusland wil, of naar een voormalig Oostblokland, moet vooral op haar hoede zijn als ze het openbaar vervoer neemt. "Mannen betasten je of maken ongewenste avances op treinen", waarschuwt RaeJean Stokes van Smarter Travel. "Teveel lachen naar onbekenden is niet aan te raden, hier speelt een cultuurverschil. Als je veel lacht, wil dat zeggen dat je gek, geslepen of geïnteresseerd bent in de man. Zet een neutraal gezicht op als je met rust wenst gelaten te worden. Een gouden ring aan je rechterhand helpt ook. Doe hem niet aan je linkerringvinger, want dat wil zeggen dat je weduwe bent, en dus beschikbaar."

Informeer je voor je vertrekt. In Noord-Afrika en het Midden-Oosten moet je als vrouw de religie en lokale cultuur respecteren. Ga als vrouw niet met blote schouders een moskee binnen. "Kijk mannen niet recht in de ogen, loop niet door alleen door een straat in het donker, en negeer mannen die naar je roepen of avances maken", raadt Caroline Chalouhi van de Amerikaanse universiteit in Libanon vrouwelijke reizigers aan. Als je een islamitisch land bezoekt, hou er dan rekening mee dat er andere wetten kunnen gelden.

In Zuid-Amerikaanse landen zijn de voornaamste klachten van vrouwen dat mannen naar hen staren, roepen en hen betasten. Vermijd het om 's avonds teveel te drinken als je uitgaat, zeker als je de weg terug naar je logies niet goed kent. Je aansluiten bij een groepje andere vrouwen betekent niet dat je verlost bent van de mannelijke aandacht, maarhet is toch veiliger dan op je eentje op een uitstap vertrekken, zoals paardrijden of snorkelen, meent RaeJean Stokes van Smarter Travel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234