Dinsdag 22/10/2019

Alleen aan wapens is in Pakistan geen gebrek

Premier Sharif wil met alleenheerschappij door invoering islamitsiche wetten financiële crisis bezweren

brussel.

eigen berichtgeving

Terwijl Iran overweegt hoe het de Taliban zal straffen voor de moord op negen diplomaten en een journalist vorige maand, luidt het regime van Taliban-bondgenoot Pakistan de alarmbel. Islamabad is bankroet en krijgt geen cent van het IMF vooraleer het verdere kernproeven afzweert en het non-proliferatieverdrag ondertekent. Maar premier Sharif gokt op een ander paard: dat van de shariah, die hem de permanente alleenheerschappij zou kunnen verschaffen.

Toen de Pakistaanse premier Nawaz Sharif achttien maanden geleden een overweldigende verkiezingsoverwinning boekte, zei hij dat de natie moest knielen voor Allah. Als loutere dankwoorden van een moslim werd die uitspraak toen gezien, maar op 28 augustus kwam Sharif met het voorstel aandraven om de shariah in te voeren, een zet die door de fundamentalistische groepen die dicht bij de Afghaanse Taliban aanleunen, werd toegejuicht. Twee weken na datum is het enthousiasme evenwel bekoeld en aangezien de Pakistaanse Volkspartij van Benazir Bhutto - de belangrijkste oppositiepartij - zich tegen het voorstel keerde, zal het wellicht niet door de Senaat worden goedgekeurd.

Onderzoek van menige grondwetspecialist maakte overigens ook al duidelijk dat het Sharif niet zozeer te doen is om de godsvrucht van zijn landgenoten te verhogen - bestraffingen als handen afhakken zijn nu al mogelijk - en dat het enige voordeel van de maatregel in zijn eigen machtsbestendiging ligt. "De goedkeuring", zegt grondwetsspecialist Khalid Jawed Khan in de jongste editie van India Today "zou betekenen dat Sharif het parlement, het kiessysteem, de politieke partijen en zelfs de huidige indeling van het land kan afschaffen als 'niet strokend met de islam'."

Waarom Sharif plots oppermachtig wil worden? Omdat zijn positie in gevaar is: Pakistan is bankroet en heeft sinds eind juli zelfs de aflossing van zijn buitenlandse schuld opgeschort. Het IMF stuurde zaterdag een gezant naar Islamabad om over een noodlening te praten, maar die wordt voorwaardelijk gekoppeld aan de Pakistaanse ondertekening van het non-proliferatieverdrag.

Het Pakistaanse parlement debatteert sinds gisteren over de vraag of Islamabad bereid is van verdere kernproeven af te zien, in ruil voor opheffing van de VS-sancties en de mogelijkheid tot IMF-hulp. Verwacht wordt dat het parlement akkoord gaat met de ondertekening van het non-proliferatieverdrag. Immers, sinds de kernproeven van 28 mei - en de daaropvolgende sancties - is de beurs de helft in waarde gezakt, daalde de wisselkoers van de Pakistaanse roepie tegenover de dollar met meer dan een derde en stegen de energieprijzen met een kwart. Tevens werd het ontwikkelingsbudget bevroren, wat op zijn beurt zorgde voor tal van acties van ontevreden belangengroepen.

Sharif benoemde zichzelf onderhand tot minister van Financiën en bevroor ook voor 11 miljard dollar aan deviezen op private bankrekeningen, maar de kapitaalvlucht heeft zich - zij het op slinkse wijze - desondanks voltrokken. Sommigen vrezen nu zelfs dat Pakistan eenzelfde lot wacht als Indonesië.

Tegelijk raakt Islamabad internationaal steeds meer geïsoleerd. De kernproeven vervreemdden het van de oude bondgenoot de VS, de bewijzen dat duizenden Pakistani's aan Taliban-zijde vechten in Afghanistan, zorgden voor grote verbolgenheid in Centraal-Azië en Iran. Sharif hoopte dat de invoering van de shariah de banden met Saoedie-Arabië zou verstevigen, wat de VS er dan zou moeten toe bewegen toch met noodhulp over de brug te komen.

Het enige land dat hulp overweegt, is China, zij het onder een welbepaalde voorwaarde. Peking wil eventueel noodkredieten verstrekken, op voorwaarde dat Pakistan dan meehelpt om het separatisme in zijn noordwestelijke regio Xinjiang aan te pakken. Er zijn immers aanwijzingen dat de moslims in Xinjiang juist worden bewapend door de Pakistaanse handelaars die er consumptiegoederen aanschaffen. Want in Pakistan heeft men - door de VS-steun aan de Afghaanse moedjahedien tegen de sovjetbezetting - aan slechts één ding geen gebrek: aan wapens.

Precies daarom suggereren defensiespecialisten in India dat Washington er goed zou aan doen de Pakistaanse crisis ernstig te nemen. Immers, de zogenaamde terroristische organisaties die de VS nu wil uitroeien, zijn veelal in Pakistan gestationeerd, getraind of bewapend. Als de politieke onrust in dat land sterk toeneemt, zal dat terrorisme zich nog makkelijker en sneller over de rest van de wereld verspreiden.

Catherine Vuylsteke

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234