Zondag 11/04/2021

Alledaagse vragen over de paus: mag hij roken, gaat hij op vakantie, leeft hij in luxe?

null Beeld AP
Beeld AP

We hebben de afgelopen dagen alles kunnen lezen over de kardinalen, hun eeuwenlange tradities en gebruiken, de intriges in de katholieke kerk en de nieuwe paus: Fransiscus. Maar wat bekent de aanvaarding van het pausenambt eigenlijk voor hem? Wat mag hij wel en wat is strikt verboden? Vier alledaagse vragen.

Mag een paus een vriendin of vrouw hebben (gehad)?
De paus is een priester en legt in die hoedanigheid de gelofte van het celibaat af. Hij mag dus geen huwelijk of liefdesrelatie aangaan.

In het verleden - en dan spreken we over de Middeleeuwen - hielden echter diverse pausen er een maîtresse (en vermoedelijk ook mannelijke geliefden) op na. Zo was er een zekere Benedictus IX (1032-1044) die erom bekend stond zijn hormonen niet de baas te zijn. Hij was dan ook nog maar een tiener (vermoedelijk slechts 12 jaar) toen hij tot paus werd bekroond. Tijdens zijn ambt versleet hij verschillende vrouwen. Toen het volk daar lucht van kreeg, gingen ze massaal de straat op om hem tot aftreden te dwingen.

Wellicht nog een tandje erger was Alexander VI (1492-1503). Hij had verschillende kinderen verwerkt voor én tijdens zijn pausenambt en was daarnaast behoorlijk corrupt. Als Alexander VI geld nodig had, stelde hij simpelweg een nieuwe kardinaal aan die zijn plek in het Vaticaan moest kopen.

In het jaar 1022 stelde paus Benedictus VIII een verbod in op huwelijken en maîtresses voor priesters. Sindsdien is het uit met de pret, al weten we natuurlijk nooit helemaal zeker wat zich binnen de muren van het Vaticaan afspeelt.

Overigens schijnt de huidige paus Franciscus een vriendin te hebben gehad voordat hij priester werd.

Mag een paus drank nuttigen en roken?
Er geldt in het christendom geen verbod op alcohol, dus de paus kan gerust naar een fles wijn grijpen. Waarschijnlijk houdt hij het bij een bescheiden glaasje, want de veronderstelling is dat priesters gematigde drinkers zijn.

Wat roken betreft: Federico Lombardi, woordvoerder van het Vaticaan, zei deze week tijdens een persconferentie dat de kardinalen tijdens het conclaaf best een sigaretje mogen opsteken. Hij voegde daar op strenge toon aan toe dat hij hoopte dat de kardinalen - met een gemiddelde leeftijd van 72 - hun gezondheid niet zouden schaden door aan de lopende band te roken.

Tijdens het conclaaf van 1978, het jaar waarin paus Johannes Paulus I werd verkozen, vroeg een van de kardinalen de nieuwe paus of hij een sigaret mocht opsteken om de spanning te verlichten. Johannes Paulus I dacht vervolgens even ernstig na en zei toen: 'Eminentie, je mag roken, zolang die rook maar wit is.'

Bergoglio, gekozen tot paus Franciscus, in zijn jonge jaren. Beeld AFP
Bergoglio, gekozen tot paus Franciscus, in zijn jonge jaren.Beeld AFP

Gaat de paus wel eens op vakantie?
De paus zal, met het oog op zijn drukke agenda, weinig tijd voor vakantie hebben, maar de meeste pausen ontsnappen 's zomers aan de beklemmende hitte van de stad. Ze gaan naar het pauselijke buitenverblijf, Castel Gandolfo. Paus Benedicus werkte daar het grootste deel van de tijd gewoon door.

Op de Vaticaanse radio heeft Benedictus eens verklaard waar hij zijn vakantie het liefst aan besteedt: het doorbrengen van tijd met anderen en met God. Voor laatste optie gaf hij drie adviezen. Je kunt je tijd met God volgens de voormalige paus het beste doorbrengen terwijl je in de natuur bent, tijdens het lezen van godsdienstige teksten en door een bezoek te brengen aan heilige sacramenten.

Houdt de paus er een luxe leven op na?
Als paus ben je vanzelfsprekend omringd door de weelde en luxe van het katholicisme. Hoewel paus Fransiscus erom bekend staat zo eenvoudig mogelijk te willen leven - in Argentinië woonde hij in een klein appartement en kookte zijn eigen maaltijden - zal hij nu toch echt zijn intrek moeten nemen in het pauselijke appartement (zie filmpje hieronder).

Als paus Fraciscus I zal Bergoglio niet meer zelf in de pannetjes hoeven roeren. Hij kan nu aanspraak maken op een persoonlijke chefkok en bijbehorend personeel.

Ook heeft hij de befaamde Pausmobiel (met kogelvrij glas) tot zijn beschikking en een gardarobe met onder meer een schoudermantel, een sjerp, een rode cape, een witte overjas, een witte toog, een stola en een mijter.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234