Dinsdag 24/11/2020

Alle zeilen bijgezet

Wat ik proefde van chef Olivier Langlet, is voor herhaling vatbaar

Ik moet eerlijk toegeven dat het ook niet mijn eerste idee zou zijn, als iemand me zou vragen: waar lunchen we vandaag in de buurt van de Brusselse Munt? De Vismarkt is vlakbij, daar wemelt het van sympathieke en iets minder sympathieke eetgelegenheden. Maar omdat de directeur van het Radisson SAS hotel graag wou laten zien hoe zijn Atriumrestaurant is veranderd, belandde ik er toch een keer.

Het wil hier bij ons niet zo goed lukken met hotelrestaurants. Er blijft toch altijd een drempel, zij het vaak ten onrechte. Want hotels hebben hun personeel en hun keuken, dus hebben ze liever volle tafels dan lege, en bieden ze vaak goede kwaliteit voor schappelijke prijzen. Zeker in grote steden, waar de concurrentie hevig is, doen ze erg hun best.

Iedereen kent inmiddels de reputatie van de Sea Grill, het gourmetrestaurant dat wordt geleid door Yves Mattagne. Het is een van de topadressen voor vis in Brussel. Dat het in hetzelfde hotel ook wat eenvoudiger (lees: goedkoper) en ongedwongener kan in het voorgeborchte, is minder bekend. Het Atrium, die grote, hoge open ruimte, is een beetje de internationale signatuur van de SAS-hotels. "Toen het destijds opende, was het Wow!", zegt huidig general manager Willem van der Zee, "maar inmiddels verlangen de klanten naar meer cozyness". Daarom werd besloten om niet alleen de kaart te vernieuwen, maar in één moeite ook het interieur onder handen te nemen. Architect Patrick Raemdonck hertekende eind 2007 de lobby en de receptie en creëerde onder meer met zeilen en diepe zetels een intiemer gevoel. De felle spots werden vervangen door indirecte verlichting en het servies werd aangepast aan een hedendaagse manier van eten.

Aan het hoofd van de keuken staat Olivier Langlet, die samen met Yves Mattagne de nieuwe kaart op punt stelde. En wat ik daarvan proefde, is voor herhaling vatbaar. We beginnen met tijgergarnalen, twee forse exemplaren, op een spies van citroengras gestoken en geserveerd in een weckpot, met pikante saus die naar Thailand doet verlangen, en een fijne wok van glasnoedels, look en groenten (9,5 euro als voorgerecht, 18,5 euro in grote versie). Hierbij komt een glas Albariño, Dona Rosa 2006, uit Galicië. Wachtend op het vervolg zie ik borden met dikke, witte Belgische asperges voorbijkomen, om zo in te bijten. Als hoofdgerecht komt een fraai stukje Iberisch varkensvlees, op lage temperatuur bereid zodat het sappig is gebleven, met een Noord-Afrikaans parfum, braadjus die er apart wordt overgeschept en een excellente mousseline van aubergines (17,5 euro). Het glas Côtes du Roussillon Villages had iets frisser mogen zijn, maar past goed bij de kruidigheid van het gerecht. Afsluiten doen we met een schepje heerlijk kokosijs op gemarineerde ananas met pepermuntjus (7,5 euro).

Wijnen per glas zijn er vanaf 5 euro, de goedkoopste fles kost 25 euro. Een koopje lijkt me het driegangen- dagmenu (bijvoorbeeld bruschetta van ansjovis, gepocheerde kabeljauw met asperges en Iberische ham, mousse van citroen en frambozen) voor 21,5 euro, koffie inbegrepen. Je moet een dwaas zijn om dan liever in een twijfelachtig eetcafé spaghetti te gaan eten. In het weekend is er een wat chiquer menu van 35 euro, twee glazen wijn inbegrepen. n Atrium restaurant

Radisson SAS hotel, Wolvengracht 47, 1000 Brussel, 02/219.28.28,

alle dagen doorlopend open van 12 tot 22u, in de lounge zijn de hele dag snacks en tapas verkrijgbaar

APoint

Kerkstraat 48, 9250 Waasmunster,

052/55.45.31,

gesloten op woensdag, donderdag, zaterdagmiddag

Berto

Holstraat 32, 8790 Waregem,

056/44.30.15,

zondag en maandag gesloten

Lotus Root

Stationstraat 33, 9810 Eke,

09/280.07.77,

gesloten op maandag en dinsdag, en op donderdag- en zaterdagmiddag

Contrasto MB

Fotografiemuseum,

Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen,

03/257.02.57,

open van dinsdag tot zondag vanaf 10 uur, keuken open tot 22 uur

Chaflo & Co.

Dendermondsesteenweg 336,

9070 Destelbergen,

09/229.28.91,

woensdag gesloten

Amatsu

Hoogpoort 29, 9000 Gent,

09/224.47.06,

maandag gesloten, zondag groepsreservaties en workshops

Resto.Bar

Kernstraat 39, 1000 Brussel,

02/503.04.03,

gesloten op zaterdagmiddag en zondag

Mayong Thai

Hundelgemsesteenweg 220, 9820 Merelbeke,

09/324.41.41

Benjarong Thai

Heusdenbaan 79, 9090 Melle,

09/232.43.43

De Smaak

Gentsestraat 27, 8870 Izegem,

051/32.14.75,

gesloten op dinsdagavond en woensdag

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234