Zaterdag 16/01/2021

"Alle vrouwen moeten voltijds aan de slag"

Monica De Coninck: 'Vrouwen moeten leren delegeren en loslaten, en erop vertrouwen dat hun man die taken evengoed aankan.'Beeld BELGA

Monica De Coninck, minister van Werk (sp.a), vindt dat te veel vrouwen te weinig werken. "Mannen moeten minder werken, vrouwen meer"

Waarom is dat zo'n groot probleem?
"Omdat vrouwen vaak deeltijds werken en loopbaanonderbreking nemen, bouwen ze geen volwaardig pensioen op. Dat maakt hen zeer kwetsbaar. Daarom zouden alle vrouwen voltijds aan de slag moeten. In de jaren dat ik als OCMW-voorzitter aan het hoofd stond van 15.000 personeelsleden, waaronder voornamelijk vrouwen, heb ik het heel vaak zien gebeuren: na drie jaar werken neemt een vrouw zeven jaar lang het ene tijdskrediet na het andere op. En ze gaat nooit meer fulltime werken, of ze keert helemaal niet terug. De werkvloer verandert zo snel dat je na een paar jaar afwezigheid niet meer meekan. De bedoeling van tijdskrediet is om de combinatie werk en gezin te verbeteren, maar we zien nu dat die lange tijdskredieten niet bevorderlijk zijn voor een carrière."

Sommige vrouwen kiezen misschien bewust voor hun gezin?
"Iedereen is vrij om met zijn of haar partner de afspraak te maken dat de ene thuisblijft en de andere werkt. Maar moet de overheid daar vergoedingen voor voorzien? Het is trouwens de realiteit dat een op twee huwelijken eindigt met een echtscheiding. Wie niet werkt, neemt een bijzonder groot risico. Ik zie liever dat alle vrouwen voltijds werken. Of toch zoveel mogelijk."

Wil u dan snoeien in tijdskredieten?
"Deze regering heeft al serieus geschrapt in de mogelijkheden om minder te werken. Ik zou willen dat er meer, maar kortere tijdskredieten opgenomen worden. Zowel door mannen als door vrouwen: nu eens de ene, dan weer de andere. Als beide partners viervijfde werken, dan is er al vier van de zeven dagen iemand thuis bij het gezin. Mannen moeten minder werken, vrouwen meer. Vrouwen zullen moeten leren delegeren en loslaten, en erop vertrouwen dat hun man die taken evengoed aankan. En mannen moeten hun verantwoordelijkheid meer nemen.

Hoe kan u dat forceren?
"Dat kan ik niet met maatregelen. Mannen en vrouwen zouden eens serieus tegenover elkaar moeten gaan zitten en elkaar vragen: waarom is het altijd de vrouw die de zorg op zich neemt, die een maand met ouderschapsverlof gaat, die haar loopbaan onderbreekt? We moeten ook een stevig debat voeren over onze arbeidsmarkt, over hoe die er binnen tien tot vijftien jaar zal uitzien en of onze structuren daar geschikt voor zijn. Er wordt nu vooral gesproken over werkloosheid. Over een paar jaar zal de groep die werkt een stuk kleiner worden, omdat er zoveel mensen met pensioen gaan. We zitten met een enorme vergrijzing, en met een babyboom. Iedereen die daar tussenin zit, zal hard moeten werken. Op dit moment concentreren mensen alle inspanningen op het werk tussen hun 25ste en hun 50ste, ik wil dat spreiden tussen 20 en 65. De gemiddelde carrière duurt vandaag 27,5 jaar, dat moet omhoog. Dat betekent ook dat werkgevers zich moeten inspannen. Nog te vaak zetten zij oudere werknemers op straat."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234