Donderdag 07/07/2022

MaatregelenUpdate

Alle Vlaamse en federale maatregelen tegen coronavirus: dit betekenen ze concreet

pc corona
De persconferentie na de bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad. Beeld Tim Dirven
pc coronaDe persconferentie na de bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad.Beeld Tim Dirven

Het openbaar leven in België is haast volledig stilgevallen. Zowel de federale als de Vlaamse regering hebben intussen verschillende maatregelen aangekondigd om het coronavirus in te dammen en de socio-economische schade te beperken. We leggen uit wat ze betekenen voor u.

Beau Wauters en Astrid Snoeys

Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog

Wat is er tot nu toe beslist?

• Afstand bewaren: iedereen moet zoveel mogelijk aan ‘social distancing’ doen en niet-essentiële fysieke contacten zoveel mogelijk vermijden. Indien een fysiek contact noodzakelijk is, wordt gevraagd anderhalve meter afstand te bewaren.

• Thuisblijven: Burgers wordt gevraagd om binnen te blijven, tenzij een verplaatsing “essentieel” is. Daaronder vallen bijvoorbeeld verplaatsingen naar het werk (indien noodzakelijk), voedingszaken, de apotheek, het tankstation, de post, etc.

Een frisse neus halen in de buitenlucht kan, maar enkel met het eigen gezin en één vriend of kennis. Ook moet voldoende afstand bewaard worden.

• Alle recreatieve activiteiten, sportieve, culturele, folkloristische, ongeacht hun grootte worden geannuleerd.

• Samenscholingsverbod: Alle samenkomsten van groepen - van welke grootte dan ook - worden verboden.

Alle cafés, restaurants en discotheken worden gesloten. Ook openbare markten gaan niet door, met uitzondering van voedingskramen die echt noodzakelijk zijn.

• Handelszaken: Alle niet-essentiële handelszaken moeten - nu ook in de week - sluiten. Plaatsen als voedingszaken, apotheken, de postkantoren, kapperszaken, tankstations en banken blijven open. Al de rest gaat dicht.

De toegang tot supermarkten wordt beperkt tot maximaal één persoon per tien vierkante meter en maximaal 30 minuten. Nachtwinkels moeten sluiten om 22 uur. Kappers mogen maar één klant per keer toelaten.

Lees ook: Zal de politie controleren of ik alleen op wandel ben? Wat met de poetshulp? Al uw lockdownvragen beantwoord

• Reizen: Alle niet-essentiële reizen naar het buitenland worden verboden.

• Thuiswerk wordt de norm. Bedrijven waar dat niet mogelijk is, moeten afstand kunnen bewaren tussen hun werknemers. Wie zijn werknemers nodeloos verplicht om naar het werk te komen, riskeert een boete.

• Openbaar vervoer: de bussen en trams blijven rijden. Wel moet iedereen afstand houden van elkaar.

• De scholen: Alle lessen op lagere en middelbare scholen worden opgeschort. De scholen blijven wel open voor kinderen van wie de ouders niet kunnen telewerken of niet in opvang kunnen voorzien. Kinderdagverblijven blijven eveneens open.

Tot wanneer gelden deze maatregelen?

Bedoeling is om de maatregelen op zondag 5 april, vlak voor de paasvakantie, weer op te heffen. Het is echter koffiedik kijken of de corona-epidemie dan al voorbij haar hoogtepunt zal zijn.

Welke maatregelen neemt Vlaanderen?

• Gedwongen sluitingen: De hinderpremie voor bedrijven die noodgedwongen moeten sluiten, wordt uitgebreid naar alle getroffen sectoren. Het gaat om een bedrag van 4.000 euro voor de eerste drie weken, en vervolgens 160 euro per bijkomende dag.

• Vaccinaties (voor andere ziektes): De vaccinaties door Kind en Gezin bij jonge kinderen worden opgeschort tot 5 april.

• Jeugdkampen: Vakantiekampen en jeugdwerkactiviteiten in de paasvakantie gaan niet door.

• Technisch werklozen: Vlamingen die technisch werkloos worden, moeten gedurende een maand geen gas, elektriciteit of water betalen. Ze krijgen automatisch een bedrag van 202,68 euro op zijn of haar rekening gestort.

Welke maatregelen neemt de federale overheid voor de economie?

• Ondersteuning voor werknemers en bedrijven:
Werknemers zullen gemakkelijker in tijdelijke werkloosheid zullen. “Er is vandaag nog slechts één aanvraagprocedure: de coronaprocedure”, aldus minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) . “Dat gaat nu ook automatisch, en duurt niet langer drie tot vier weken zoals vroeger.”

• Tijdelijke werklozen krijgen 150 euro extra:
De groep tijdelijke werklozen, die nu al met 671.000 zijn, wordt ook uitgebreid met mensen die thuis moeten blijven omdat familieleden thuis zitten in quarantaine. Muylle kondigde aan het plafond te verhogen met 5,63 euro per dag. Concreet krijgen mensen zo 150 euro per maand bij bovenop de bestaande uitkering. Eerder was het plafond al verhoogd van 65 procent van het brutoloon naar 70 procent. De regering verwacht dat er uiteindelijk 800.000 tot een miljoen technisch werklozen zullen zijn.

• 2 maanden uitstel voor belastingen:
Wat de belastingen betreft, komt er twee maanden uitstel, ook in de personenbelasting en voor vennootschappen. “De eerste prioriteit moet nu niet zijn belastingen betalen”, aldus minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld).

• Hypothecaire leningen:
Wie moeilijkheden heeft om zijn hypotheek verder af te betalen, contacteert daar best zijn bank over. De sectororganisatie Febelfin kondigde al aan dat banken bereid zijn om leningen tijdelijk op te schorten zonder kosten.

• Zelfstandigen:
Voor zelfstandigen komt er een vervangingsinkomen voor maart en april. Alle zelfstandigen nemen daarvoor best contact op met hun sociaal verzekeringskantoor. Voor hen komt er eveneens uitstel voor hun sociale zekerheidsbijdragen tot 15 december voor de twee kwartalen.

• Geen belastingen op regionale premies:
Ook de regionale overheden hebben al maatregelen genomen, bijvoorbeeld de 4.000 euro hinderpremie voor horecazaken die moeten sluiten. De federale regering heeft beslist op die premie geen belastingen te heffen.

• Reissector:
Voor de reissector is beslist dat wie een pakketreis heeft geboekt en betaald tot 6 april, kan rekenen op een reischeque die minstens een jaar geldig moet zijn.

• Evenementen:
Als een concert of evenement op een latere datum doorgaat, gaat het ticket automatisch over. Wie dan niet aanwezig kan zijn, krijgt zijn geld terug. Komt er geen nieuwe datum, dan volgt ook een terugbetaling.

Is dit dan een lockdown?

Moeilijk te zeggen, want het begrip lockdown is ruim. Zeker is dat we niet kunnen spreken van een lockdown zoals in Italië of Spanje, waar de bevolking verplicht moet thuisblijven op straffe van een boete, uitgezonderd voor essentiële zaken.

Wel gaat deze situatie ruim verder dan de zogenoemde ‘lockdown’ tijdens de terreurdreiging van 2015, toen de bevolking van het Brussels gewest even werd ‘verzocht’ om binnen te blijven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234