Donderdag 04/03/2021

'Alle TVM-renners positief tijdens Tour'

'Interessant', reageerde de Franse justitie afgelopen vrijdag toen ze het onderzoeksrapport in handen kreeg over de vermeende dopingaffaire van TVM tijdens de Ronde van Frankrijk. Wat er nu precies in het lijvige rapport van tweehonderd bladzijden staat, daar is iedereen nog lang niet uit. 'Alle gecontroleerde TVM-renners tijdens de Tour waren positief', zegt een bron bij de Franse justitie. Nonsens, zegt TVM-advocaat Joost van Mierlo. Hij gaf wel toe dat bij enkele TVM-renners sporen van amfetamines zijn aangetroffen.

Brussel.

Eigen berichtgeving

Bij elke TVM-renner die tijdens de Ronde van Frankrijk gecontroleerd is, zijn sporen gevonden van anabole steroïden en groeihormonen. Ten minste vier renners gebruikten epo. Drie onder hen zaten aan de amfetamines en een vierde gebruikte cannabis. De wielrenners deden een beroep op zelfgemaakte dopingcocktails. Dat zegt een bron bij de Franse justitie te kunnen afleiden uit het rapport.

Daarmee versterkt hij de uitlatingen van de Franse krant Aujourd'hui, die in de editie van dinsdag een gelijkaardige versie publiceerde. Aujourd'hui baseert zich op hetzelfde medische rapport dat werd opgesteld in het Pierre de Coubertin-ziekenhuis in Albertville. Tijdens de Tour ondergingen de TVM-renners haar-, bloed- en urineanalyses. Het rapport is momenteel in het bezit van het gerecht in Reims en TVM-advocaat Joost van Mierlo. Volgens de krant werden bij renners sporen van epo, corticoïden (ontstekingsremmende producten), anabole steroïden, groeihormoon, amfetamines en cannabis teruggevonden. Aujourd'hui beweert dat bij vier renners sporen van epo zijn gevonden. Alle onderzochte renners zouden zich hebben vergrepen aan anabolen, corticoïden en groeihormoon. Eén renner zou aan de amfetamines hebben gezeten, terwijl één renner cannabis zou hebben gebruikt.

TVM komt na lezing van het rapport echter tot heel andere conlusies. Advocaat Joost van Mierlo reageert verbaasd en woedend op de publicaties. "Dit slaat nergens op. Het grootste deel zijn leugens", trachtte hij de beschuldigingen op een persconferentie te ontzenuwen. "Er zou sprake zijn van epo. Dat product werd bij de inval door de Franse politie niet teruggevonden. Ook niet in de koffer van de dokter. Het rapport dat ik heb ontvangen levert geen enkel bewijs op."

De Franse justitie had mevrouw Bressolle aangesteld voor de onderzoeken, een deskundige op dit gebied. Uit haar theorie heeft ze afgeleid dat er epo in het spel was bij enkele renners. Van Mierlo: "Ik heb eigen deskundigen de zaak laten onderzoeken. Volgens hen klopt het verhaal van Bressolle niet."

Bressolle zou gebruik hebben gemaakt van nieuwe technieken die laboratoria in staat stellen het gebruik van epo bij sporters vast te stellen. Zij zou ervan uit gaan dat wanneer de natuurlijke hoeveelheid epo beneden een gehalte van 5 ligt, epo op kunstmatige wijze werd toegediend. Die theorie wordt door de wetenschappers die TVM erop afstuurde zwaar in twijfel getrokken. "De wijze waarop dit is aangetoond, klopt niet volgens onze deskundigen", benadrukt van Mierlo. "En van anabole steroïden is helemaal geen sprake. Ik heb de Nederlandse tekst van het rapport. Daarin staat duidelijk dat bij geen van de onderzochte renners anabolen werden teruggevonden."

Van Mierlo geeft echter wel toe dat de controles hebben uitgewezen dat één van de TVM-renners werd betrapt op het gebruik van amfetamines en dat er bij een ander lid van de formatie werd vastgesteld dat hij sporen vertoonde van het gebruik van cannabis. "Het waren zeer minieme hoeveelheden", geeft de advocaat aan. "Hoe die producten in het lichaam van die renners terechtkwamen, is nog niet duidelijk. Ze kunnen al lange tijd aanwezig zijn geweest. Wat cannabis betreft, misschien rookt die jongen wel een joint. Maar ik geloof niet dat je van cannabis sneller gaat fietsen."

Van Mierlo maakt zich hoe dan ook sterk dat het rapport gunstig kan zijn voor de verdediging. "Er staat duidelijk in vermeld dat er geen anabolen zijn gebruikt en dat de opgespoorde hoeveelheden corticoïden geen aanleiding geven om dopinggebruik te doen vermoeden. Van georganiseerd dopinggebruik is zeker geen sprake. We staan sterk in onze schoenen." TVM heeft tien dagen tijd om te reageren en een contraexpertise aan te vragen.

Afwachten wat echter de gevolgen zullen zijn van het artikel in Aujourd'hui voor het hoger beroep van ploegarts Andrei Michailov dat vandaag in Reims wordt behandeld. Van Mierlo zal nogmaals proberen de Rus op vrije voeten te krijgen en ploegleider Cees Priem en verzorger Jan Moors uit Frankrijk te krijgen. Priem en Moors zitten al meer dan drie maanden in 'hotelarrest' in Frankrijk. Het appèl om de beschikbaarheid van Priem en Moors voor de Franse justitie te versoepelen vindt op 19 of 20 november plaats. Onderzoeksrechter Madrolle verwierp op 27 oktober al een verzoek van van Mierlo. De Nederlandse advocaat houdt er wel rekening mee dat de rechter zich door het verhaal in de Franse krant laat leiden om zijn cliënten nog wat langer vast te houden.

Commercieel directeur van TVM, Arjan Bos, is bijzonder blij dat er binnen de ploeg geen sprake is van een georganiseerde dopingstructuur, althans volgens van Mierlo. Maar voortgaande op het rapport ontkent hij niet dat hij bijzonder teleurgesteld is in bepaalde renners.

"Omdat blijkt dat zij toch aan verboden producten zitten", zegt hij. "Contractueel kunnen wij die renners ontslaan. In het contract van de renners staat immers gestipuleerd dat wie zich aan doping bezondigt, aan de deur gaat. Voor maatregelen en sancties lijkt het nu echter te vroeg. Laten we eerst met die renners (hun namen worden nog niet vrijgegeven) gaan praten en dan pas beslissen welke maatregelen genomen moeten worden."

Peter Van Petegem maakt zich in ieder geval weinig zorgen. "Ik ben zuiver op de graat", zegt hij. "Natuurlijk verveelt die zaak me. Ik kwam dinsdagmiddag net uit vakantie terug en ik werd onmiddellijk geconfronteerd met de affaire. Ik weet zeker dat de genoemde producten niet in onze ploeg circuleren. Het kan best dat er eentje zich al een hele tijd geleden aan een 'amfetaminetje' gewaagd heeft of een jointje gerookt heeft. Wie weet alleen al voor het plezier. Mij interesseert die rommel niet. Ik weet wat ik doe en dat is volledig reglementair. Ach, indien er echt doping in het spel was, dan geloof ik dat het al veel eerder bekend geworden zou zijn. Immers, buiten de zes die in de Tour werden gecontroleerd, werden achteraf nog zes anderen gevraagd zich aan te bieden voor controle. Iedereen, onder wie ik, heeft zich hiervoor probleemloos aangeboden. Wie schrik heeft om tegen de lamp te lopen, doet zoiets niet." (TL/HJS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234