Dinsdag 20/04/2021

Newsmonkey

"Alle terugbetalingen aan crowdfunders Newsmonkey zijn in gang gezet"

Wouter Verschelden met Mick Van Loon en Patrick Van Waeyenberge, bij de start van Newsmonkey. Beeld photo_news
Wouter Verschelden met Mick Van Loon en Patrick Van Waeyenberge, bij de start van Newsmonkey.Beeld photo_news

De kleine investeerders die via crowdfunding belegd hadden in nieuwssite Newsmonkey, en die ruim drie maanden nadat ze verplicht werden om te verkopen nog steeds niet terugbetaald waren, zullen "eerstdaags" hun geld ontvangen. Dat meldt het crowdfundingplatform MyMicroInvest in een bericht aan die crowdfunders.

Het platform wil nog niet reageren aan de pers. "Alle terugbetalingen zijn in gang gezet", klinkt het in het bericht. Newsmonkey maakte het geld voor de beleggers in juli over aan MyMicroInvest.

MyMicroInvest is een van de grootste crowdfundingplatformen van België. Het dossier-Newsmonkey was één van de eerste die werden afgesloten, maar met een bittere nasmaak. Behalve het feit dat de crowdfunders zo lang moesten wachten op hun geld, maken ze ook verlies. Het bod van 11 euro dat de 1.500 investeerders ontvingen, ligt dan wel hoger dan hun initiële investering van 10 euro per aandeel, maar door de kosten die MyMicroInvest aanrekent (12 procent), lijden de crowdfunders verlies.

"Bedoeling was betere uitkomst na te streven"

Als reden voor het uitblijven van de terugbetaling zegt MyMicroInvest in het bericht aan de crowdfunders het volgende: "Aangezien we steeds de belangen van de crowd behartigen zijn we einde mei meteen gesprekken opgestart met Wouter Verschelden, vertegenwoordiger van News Invest, de koper van de aandelen. Hoewel we nog in onderhandeling waren met News Invest om een betere uitkomst voor de crowd te verkrijgen, alsook om transparantie te bekomen over de mensen achter News Invest (dit om de geldigheid van de aandelenoverdracht te valideren), besloten zij eenzijdig, ondanks de constructieve gesprekken van dat moment, het geld in juli over te maken om zo de aandelen van de crowd in bezit te kunnen krijgen. Hiermee werd een alternatieve uitkomst bemoeilijkt. We zijn contractueel gebonden aan het overgaan tot betaling binnen de 15 dagen na een rechtsgeldige betaling aan ons. We hebben beslist de tijd te nemen om juridisch advies in te winnen over de wettelijkheid van deze aandelenoverdracht. Bedoeling was om alsnog een betere uitkomst voor de crowd na te streven. Zolang we niet zeker waren over de finale uitkomst van deze analyse konden we dus de crowd investeerders nog niet terugbetalen of communiceren over de staat van dit dossier. Daarmee zou er geen weg terug zijn. Dat is dan ook de reden waarom dit langer duurde dan de 15 dagen waarover we initieel communiceerden."

Rechtszaak

De conclusie was volgens MyMicroInvest "dat we een rechtszaak zouden moeten aanspannen om de rechtsgeldigheid van deze aandelenoverdracht na te gaan". "Een rechtszaak zou lang kunnen aanslepen, de crowd zou nog veel langer moeten wachten op hun geld, en bovendien zou de uitkomst van zo'n rechtszaak kunnen betekenen dat de crowd eigenaar blijft van de aandelen, zonder dat iemand de toekomstige waarde kan garanderen. We zijn dus overtuigd op basis van onze juridische analyse dat het in het belang is van de crowd om nu uit te betalen en de betaling niet langer uit te stellen. Daarom hebben we beslist om door te gaan met het afhandelen van deze transactie en ontvangt de crowd eerstdaags het geld."

De advocaat van Newsmonkey laat in een reactie woensdagavond weten dat het vooreerst positief is dat de beleggers nu uitbetaald worden. Dat er na de betaling van het geld door Newsmonkey aan MyMicroInvest in juli nog gesprekken zouden geweest zijn tussen beide, ontkent de advocaat. Hij is ook verwonderd over de melding dat er overwogen werd om een rechtszaak aan te spannen, aangezien MyMicroInvest de transactie "steeds verdedigd heeft naar de beleggers toe".

MyMicroInvest benadrukt tot slot dat de beheerskosten sinds juni aangepast zijn en nu gelijkmatig verdeeld worden over ondernemer en investeerder. In plaats van 12 procent beheerskosten wordt dit verlaagd naar 5 procent voor de investeerder en 5 procent voor de ondernemer

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234