Vrijdag 18/09/2020

OnderwijsHeropening scholen

Alle scholen in september weer open, zelfs bij een tweede golf

Alle kinderen uit het kleuter- en lager onderwijs kunnen naar school volgend schooljaar, in het secundair onderwijs hangt het af van de epidemiologische situatie.Beeld Photo News

Alle scholen open in september en zelfs bij een tweede coronagolf zoveel mogelijk les in de klas. Dat staat in het voorstel waar Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) over onderhandelt met de Vlaamse onderwijswereld.  

Volgens het voorstel dat minister Weyts op tafel legde tijdens de onderhandelingen met het Vlaamse onderwijs, zouden alle kinderen uit het kleuter- en lager onderwijs naar school kunnen volgend schooljaar. Ook als er een heropflakkering van corona zou komen. Experts zijn er intussen steeds meer van overtuigd dat jonge kinderen niet de motor van de pandemie zijn.

Voor leerlingen uit het secundair onderwijs liggen de kaarten anders. De mate waarin zij terug naar school kunnen, zou sterk afhangen van de epidemiologische situatie. Daarvoor wordt wellicht met kleurcodes gewerkt: groen, geel, oranje en rood. Afhankelijk van de kleurcode zullen andere veiligheidsmaatregelen gelden voor scholen. Het zou de Nationale Veiligheidsraad zijn die daarover beslist.

Groen zou een volledig genormaliseerde medische situatie zijn. Lees: dat is enkel van toepassing wanneer er een vaccin is. Geel is de situatie waarin we nu zitten en die – met de huidige cijfers – waarschijnlijk ook in september zal gelden. In dat geval zouden leerlingen uit het secundair vier dagen naar school kunnen.

Bij een code oranje of rood zouden klassen opgesplitst worden, alternerend les krijgen en worden de veiligheidsmaatregelen opgeschroefd. Er kan dan weer meer afstandsonderwijs zijn, maar het is wel expliciet niet de bedoeling daar volledig op terug te vallen. Dat zou ook betekenen dat leerlingen van het eerste, derde en vijfde middelbaar terug naar de klas zouden kunnen. Op veel plaatsen konden ze sinds maart niet meer dan een dag terug naar school.

Geen afgeklopt beleid

De plannen zijn geen afgeklopt beleid. Het gaat om een voorstel dat werd opgesteld in samenspraak met de GEES, de expertengroep belast met de exitstrategie voor ons land, en de Franstalige en Duitstalige ministers van Onderwijs.

Weyts legde het voorstel gisteren op tafel bij de Vlaamse onderwijswereld. Initieel met de bedoeling tegen de avond klare wijn te schenken. Rond de middag veranderde men het geweer van schouder. “We hebben een concreet voorstel besproken. De onderwijspartners kunnen intern terugkoppelen met hun achterban”, zei Weyts live in VTM Nieuws, terwijl achter hem de kopstukken van de onderwijskoepels, -netten en vakbonden live uit de vergaderzaal, richting achterban schuifelden. “We zien elkaar morgen opnieuw met de bedoeling om dan te landen.”

Daarmee gaf de Vlaamse onderwijswereld gehoor aan de veelvuldige kritiek op de voorbarige en voluntaristische communicatie bij de onthulling van de vorige plannen over het einde van het schooljaar. Tot er een akkoord was, werd iedereen gevraagd niet te communiceren met de pers.

Zo geschiedde ook. Tot in Franstalig België gelekt werd.

Toch hielden ze ook gisterenavond in het Vlaamse onderwijs de lippen stijf op elkaar. “We overleggen met de achterban en hopen morgen een akkoord te bereiken”, klonk het op verschillende plaatsen. Dat laatste is geen evidentie. Het weinige dat gisteren naar buiten kwam, toont vooral dat er over verschillende punten nog flink gediscussieerd wordt. Afwachten dus wat er vandaag uit de bus komt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234