Dinsdag 05/07/2022

EK 2016

Alle scenario's op een rij: dit kan de Rode Duivels nog overkomen

Romelu Lukaku. Beeld Photo News
Romelu Lukaku.Beeld Photo News

Door de winst van Italië tegen Zweden wordt de Squadra Azzuri zo goed als zeker groepswinnaar in Groep E, de groep van de Rode Duivels, op het EK voetbal. Maar welke scenario's zijn er dan nog mogelijk voor de Rode Duivels?

Stefan Grommen

1. Ideaal scenario: België wint tegen Ierland en Zweden

Bij winst tegen Ierland en Zweden, uiteraard het ideale scenario op dit moment, worden de Rode Duivels zeker tweede in Groep E. Want zelfs als Italië verliest tegen Ierland, en dus ook met zes punten eindigt, telt het doelpuntensaldo van het onderlinge duel met België als eerste door. En daar hadden we dus niet veel in de pap te brokken.

Dat zou betekenen dat we in de achtste finales uitkomen tegen de winnaar van Groep F. Dat is de groep met Hongarije, IJsland, Portugal en Oostenrijk. Na de eerste wedstrijddag in die groep staat Hongarije voorlopig op kop met 3 punten, gevolgd door IJsland en Portugal met 1 punt. Oostenrijk heeft nog geen punten. Vooraf gingen analisten ervan uit dat een wedstrijd in de achtste finales tegen Portugal een reëel scenario is.

2. Lichte stress: België speelt gelijk tegen Ierland, maar wint wel tegen Zweden

Met dit scenario halen we 4 punten in Groep E. Naar Zweden moeten we dan niet meer kijken. Wel naar Ierland natuurlijk. Als Ierland verliest of gelijkspeelt tegen Italië, wordt België tweede en Ierland derde. Dan spelen we dus tegen de winnaar van Groep F in de achtste finales.

Maar Ierland kan ook nog onverhoopt tweede worden, bij winst tegen Italië. Dan hebben de Rode Duivels 4 punten en is het hopen dat ze opgevist worden als een van de vier beste derdes van de verschillende poules.

3. Kopzorgen: België verliest tegen Ierland, maar wint wel tegen Zweden

Dit scenario zou ons sowieso op de derde plaats zetten, met 3 punten. Dan is het zelfs niet belangrijk meer wat de Ieren nog presteren tegen Italië (bij winst kan Ierland zelfs nog groepswinnaar worden). Opnieuw moeten we dan hopen dat we bij de vier beste derdes horen.

Als beste derde zou je kunnen spelen tegen de winnaar van groep D of A in de achtste finales. Dat is ofwel de groep met Spanje en Kroatië, ofwel die met Frankrijk.

4. Nog even afzien: België wint tegen Ierland, maar speelt gelijk tegen Zweden

Zo zouden we eindigen met 4 punten. Dat zou moeten volstaan voor een tweede plaats. Ierland kan dan nog enkel gelijk komen met de Rode Duivels als het wint tegen Italië.

Zweden kan bij verlies van Ierland tegen Italië zelfs nog derde worden met dan amper 2 punten. De vraag is dan wel of het zou opgevist worden als beste derde.

5. Stress: België wint tegen Ierland, maar verliest tegen Zweden

In die situatie hebben de Rode Duivels 3 punten en Zweden 4. Dat volstaat dus voor een derde plaats als Ierland niet wint tegen Italië. In dat geval zouden ze over ons heen springen en is de laatste plaats voor België.

Sowieso is doorstoten via een derde plaats met maar 3 punten redelijk onzeker.

6. Mathematisch waterkansje: België speelt gelijk tegen Ierland en speelt gelijk tegen Zweden

Een scenario voor rekenwonders is dit. Als Ierland verliest tegen Italië heeft het namelijk ook 2 punten, net zoals België en Zweden.

In elk geval zou Zweden dan een beter doelsaldo hebben (-1) dan België (-2), omdat het maar met 1 doelpunt verschil verloren heeft van Italië. Dat beketent dus dat de Zweden de tweede plaats krijgen.

Voor de derde plaats moeten we dus vergelijken met het doelsaldo van de Ieren. Daarvoor is de wedstrijd van Ierland tegen Italië dan van groot belang voor de Rode Duivels: de Ieren moeten daar dan zeker met 2 doelpunten verliezen en liefst zo weinig doelpunten scoren.

Immers: het doelsaldo staat voor de Rode Duivels, bij twee gelijke spelen, nog altijd op -2 (dat zijn die 2 doelpunten van Italië, de doelpunten in de gelijke spelen heffen elkaar op). Ierland moet dus ook minstens op -2 terecht komen om België kans te geven op de derde plaats. Momenteel staat hun doelsaldo op 0 (1 doelpunt voor, 1 tegen).

Als Ierland en België allebei een doelsaldo van -2 hebben, tellen vervolgens de gemaakte doelpunten in de groep. Daarom is het dus van belang dat Ierland zo weinig mogelijk scoort tegen Italië en dat België zoveel mogelijk heeft gescoord in de twee veronderstelde gelijke spelen tegen Ierland en Zweden.

Helemaal absurd zou het worden als België en Ierland een gelijk doelsaldo en evenveel doelpunten gemaakt en tegen gekregen hebben. Dan telt het fairplayklassement. Daarin moet je zo weinig punten hebben. Je krijgt daar 1 punt voor een enkele gele kaart, 3 punten voor een rode kaart ten gevolge van 2 gele kaarten, 3 punten voor een directe rode kaart en 4 punten voor een gele kaart gevolgd door een directe rode kaart.

Stel - stél! - dat ook die stand gelijk is, dan staat België toch op de derde plaats, omdat we hoger staan op de UEFA-ranglijst. En, niet te vroeg juichen, dan is het nog maar zeer de vraag of we bij die vier beste derdes zullen horen die ook naar de achtste finales mogen.

7. Ophoepelen: België haalt 1 punt of geen punten in de komende wedstrijden

Makkelijk: hou pek en veren klaar.

De beslissingscriteria in de groepsfase:

Als ploegen na de groepsfase met evenveel punten eindigen, worden deze criteria doorlopen tot een verschil wordt gevonden en de UEFA de twee ploegen kan rangschikken:

1. Meeste punten in de groepswedstrijden tegen andere ploegen met gelijk aantal punten.

2. Doelpuntensaldo als resultaat van de groepswedstrijden tegen andere ploegen met gelijk aantal punten.

3. Meeste doelpunten gescoord in de groepswedstrijden tegen andere ploegen met gelijk aantal punten.

4. Wanneer teams na het toepassen van de eerste drie criteria nog steeds gelijk staan, zullen criteria 1 tot en met 3 opnieuw worden toegepast, maar nu alleen tussen de teams in kwestie. Wanneer teams nog steeds gelijk staan, worden criteria 5 tot en met 9 toegepast.

5. Het doelpuntensaldo over alle groepswedstrijden.

6. Meeste doelpunten gescoord in alle groepswedstrijden.

7. Als twee teams hetzelfde aantal punten hebben en ook gelijk staan volgens criteria 1 tot en met 6 nadat ze in de laatste wedstrijd van de groepsfase tegen elkaar hebben gespeeld, wordt hun positie bepaald door een penalty shoot-out. Dit criterium wordt niet gebruikt als er meer dan twee teams op hetzelfde aantal punten eindigen.

8. Fair Play-ranglijst (1 punt voor een losse gele kaart, 3 punten voor een rode kaart als gevolg van twee gele kaarten, 3 punten voor een directe rode kaart en 4 punten voor een gele kaart gevolgd door een directe rode kaart).

9. Positie op de UEFA-coëfficiëntenranglijst

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234