Zaterdag 28/01/2023

Alle ogen zijn gericht op advocaat Ronald Janssen

In Tongeren wordt vandaag de volksjury aangewezen die moet beslissen over de schuld van Ronald Janssen. Wie bij die aanstelling een belangrijke vinger in de pap te brokken heeft, is Zvonimir Miskovic, de voor het grote publiek nog onbekende advocaat van Janssen.

Met 120 zijn ze vandaag, de mannen en vrouwen die opgeroepen werden voor de jury op het assisenproces van Ronald Janssen (40) in Tongeren. Hun aantal wordt vandaag teruggebracht tot twaalf effectieve juryleden en evenveel vervangers. De beslissing om bepaalde kandidaten uit de volksjury te weren - te wraken, zoals dat officieel heet - komt zowel het Openbaar Ministerie als Zvonimir Miskovic toe.

Mijnwerkerszoon

'Zvonimir Miskovic' staat in elegante letters op het blinkende bordje aan zijn kabinet in Lanaken. Toch spreekt de 53-jarige advocaat bellers op de voicemail van zijn gsm toe met "Hallo, met Adam". "Eigenlijk is dat de naam van mijn peter", zegt Miskovic. "Mijn vader wilde me noemen naar de Kroatische koning Zvonimir. Maar de burgerlijke stand stak daar een stokje voor. Zvonimir, dat kon niet als eerste naam. Dus werd het Adam - de Poolse naam van mijn dooppeter."

Miskovic is de zoon van een Kroatische moeder en een Kroatisch-Bosnische vader. Die laatste trok tijdens de Tweede Wereldoorlog op zijn zestiende naar Sarajevo, waar hij werd opgepakt door de Duitsers, die hem naar Duitsland brachten. Hij overleefde de oorlog maar verhuisde door gebrek aan werkgelegenheid in het Ruhrgebied in 1946 naar ons land. Hij kon hier aan de bak als mijnwerker, overigens ook het vroegere beroep van de vader van Ronald Janssen. Een jaar later verhuisde ook zijn vrouw naar Winterslag. Miskovic groeide er op in de cité van Winterslag, tussen de Italianen, Turken, Marokkanen en Grieken. Daardoor spreekt hij trouwens vloeiend Italiaans.

Het was advocaat en familiebemiddelaar Jan Lambert uit Hasselt die Zvonimir Miskovic in het prille begin introduceerde bij Ronald Janssen. Lambert kende Janssen van toen die door zijn toenmalige partner werd aangeklaagd wegens verkrachting. Hijzelf zag de verdediging van Janssen niet zitten toen die hem daarover aansprak na zijn arrestatie voor de moorden op Shana Appeltans en Kevin Paulus. Lambert vond dat zoiets zijn petje te boven ging en schoof de hete aardappel door naar een bevriende confrater, Zvonimir Miskovic, die meer vertrouwd was met het strafrecht. Vandaag staat Miskovic er nog altijd alleen voor, terwijl hij in het begin toch hoopte op een partner. Maar de advocaat staakte die zoektocht toen potentiële kandidaat Paul Quirynen publiekelijk verkondigde dat hij de verdediging van Janssen niet in overeenstemming kon brengen met zijn geweten. Miskovic betreurde dat, maar maakte er zoals gewoonlijk weinig woorden aan vuil.

Ze stonden nochtans in de rij, de advocaten die Ronald Janssen aanvankelijk wilden verdedigen. De opgesloten en afgeschermde Janssen zou minstens 200 visitekaartjes van gewillige advocaten hebben ontvangen, waardoor hij naar verluidt aan het twijfelen ging. Volgens onze informatie schreef Janssen in de gevangenis zelfs een briefje, dat hij later voorlas aan zijn advocaat. Daarin vroeg hij of Miskovic niet te eerlijk en te braaf was om hem te verdedigen. Miskovic zou Janssen voor de keuze hebben gesteld: "We doen het op mijn manier of anders neem je een andere advocaat."

Het is nog maar de vierde passage van Zvonimir Miskovic op een assisenproces. De drie vorige keren trad hij op als advocaat van de burgerlijke partij. Vanaf vandaag staat Miskovic in Tongeren voor het eerst aan de andere kant. Het is volgens zijn entourage nooit zijn bedoeling geweest om bekend te worden als 'advocaat van grote dossiers'. Dat zei Miskovic ook zelf in een interview met Margot Vanderstraeten voor het boek Het geweten van onze strafpleiters. "Sommige ambitieuze pleiters zien die schijnwerpers als de start van een blitzcarrière. Ik ben niet jong meer, en het is niet mijn ambitie om grote gemediatiseerde processen binnen te halen", aldus Miskovic.

Achttien kilo lichter

Het was overigens het eerste en enige officiële interview van de man in het anderhalf jaar dat hij Janssen verdedigt. Een bewuste keuze, zegt hij zelf. Toch vraagt Miskovic zich soms af of hij niet beter eerder op de barricade was gaan staan, om enigszins te trachten zijn cliënt een gezicht te geven. Want dat is wat Zvonimir Miskovic op het proces hoopt te bereiken: van de man een mens te maken. En verklaringen zoeken voor de feiten. Zonder het leed van de nabestaanden te minimaliseren.

Over de band tussen Zvonimir Miskovic en Ronald Janssen is verder weinig bekend. Wel is het zo dat de belezen advocaat zijn cliënt in de gevangenis regelmatig voorzag van leesvoer. Doorgaans gebeurde dat op woensdag, op hun wekelijkse ontmoeting in de gevangenis van Hasselt. Sinds zijn aanstelling als advocaat van Janssen verloor Zvonimir Miskovic achttien kilogram, maar volgens de advocaat heeft het ene niets te maken met het andere.

Voor de burgerlijke partijen zijn de advocaten onder andere Jef Vermassen (voor de ouders Van Uytsel), Geert Jaspaert (voor de ouders van Kevin Paulus), Pieter Helsen (voor de ouders van Shana Appeltans) en Jos Vander Velpen (voor de familie Appeltans).

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234