Dinsdag 15/10/2019

Salafisme

Alle moskeeën in handen van salafisten?"Mayeur moet zijn informatie checken voor hij zoiets zegt"

Beeld Bas Bogaerts

De uitspraak van Brussels burgemeester Mayeur (PS) dat alle moskeeën in handen zijn van salafisten raakt een gevoelige snaar. "Hij kwetst moslims die zich niet herkennen in zijn uitspraak", zegt imam Boubker Macbahi.

In een interview in deze krant stelde Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) dat er een probleem is met salafisme. "Het gaat dan over de Grote Moskee maar ook over de rest", zei hij. "Iedereen weet dat alle moskeeën hier in handen zijn van salafisten."

Het salafisme gaat uit van een strikte lezing van de koran en de hadith, de overleveringen over het doen en laten en de uitspraken van profeet Mohammed. "Dat op zich is geen probleem," zegt antropoloog Johan Leman, "maar het deelt de samenleving wel in twee kampen in."

Problematischer zijn de politieke salafisten, die een samenleving willen op basis van islam en sharia, en gewelddadige salafisten, die dat willen opleggen door middel van terreur.

Het is niet duidelijk of Mayeur het over Brussel Stad heeft, het gewest, of heel België, maar zijn uitspraak schiet bij veel imams in het verkeerde keelgat. Boubker Macbahi is imam en voorzitter van Cultureel Centrum Averroës, een moskee in Jette.

"Ik begrijp niet waarom een burgemeester zoiets zegt. Als hij eerst had rondgevraagd, zou hij snel gemerkt hebben dat dat niet klopt. Het zou kunnen dat sommige gelovigen in sommige moskeeën salafistisch zijn, maar het is een minderheid. De meeste moskeeën zijn net erg open."

Macbahi werkt aan een fonkelnieuwe moskee in Jette, die volledig zonder Saoedisch geld zou gerealiseerd worden. De Saoedi's staan er bekend om dat ze Belgische moskeeën financieren, om zo het Wahabisme te verspreiden, een stroming die nauw verwant is aan het salafisme. 

Daarom moest 
Jamal Saleh Momenah, directeur van het ICC, de administratieve poot van de Grote Moskee zich vorige week verantwoorden in het parlement. De Saudi staat sinds 2012 aan het roer, maar liet veel vragen onbeantwoord.

Jamal Saleh Momenah in de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 Maart Beeld Photo News

Monique Renaerts, islamkenner en deradicaliseringsambtenaar in Sint-Gillis, kan zo verschillende kleinere moskeeën noemen, in Anderlecht en Brussel Stad die salafisme prediken.  

"In de Attawhid-moskee klinkt een uitgesproken salafistisch discours," zegt Renaerts, "maar het klopt absoluut niet dat alle moskeeën in handen van salafisten zijn. Voor moskee El Jadid bijvoorbeeld durf ik mijn hand in het vuur te steken."

In Sint-Jans-Molenbeek, de laatste jaren berucht geworden voor haar jihadistische salafisten, willen de moskeeën zich openlijk distantiëren van het salafisme.

"Wij staan daarentegen voor een islam van vrede en van een open samenwerking met de overheden", zegt Redouane Adahchour, van de Molenbeekse moskee Al Moutaquine. "In de vrijdagpreken propageren we het samenleven met alle burgers."

Adahchour is ook voorzitter van een verbond van Molenbeekse moskeeën. Volgens hem zijn 16 van de 18 moskeeën in zijn gemeente daarbij aangesloten "en geen daarvan is salafistisch". 

De uitspraak van Mayeur klopt met andere woorden niet. Dat hij ze doet op de herdenkingsdag van de aanslag doet extra veel zeer. 

"Hij kwetst de moslims die zich niet herkennen in die uitspraak", zegt Boubker Macbahi van de moskee uit Jette. "Dit soort foute informatie choqueert de gemeenschap."

"Er is al polarisering genoeg", vult Monique Renaerts aan, "Door te karikaturaal te werk te gaan, gaan alle nuances verloren. En dat is jammer, want er is wel degelijk een probleem met salafisme in Brussel. Maar het salafisme veralgemenen tot alle gelovigen, zal het probleem niet oplossen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234