Donderdag 09/12/2021

Voetbal

Alle meisjes aan de bal: aantal jonge voetbalsters in Vlaanderen verdubbeld in vijf jaar tijd

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

De Red Flames krijgen navolging, steeds meer meisjes sluiten zich aan bij een voetbalclub. Voetbal Vlaanderen telt vandaag zo’n 28.000 meisjes onder zijn leden, een verdubbeling tegenover vijf jaar terug. ‘Indrukwekkend, maar we zijn toch te laat in gang geschoten.’

In het imposante Parc des Princes-stadion in Parijs trappen Frankrijk en Zuid-Korea morgen het wereldkampioenschap voetbal op gang. Niet dat van de mannen, want dat zou u al gemerkt hebben. Bijvoorbeeld aan de tricolore vloedgolf in de supermarkt, terwijl ook de verzamelde media al luid zouden hebben getoeterd over een nieuwe Mundiale. Morgen begint de achtste editie van het WK vrouwenvoetbal. Onze nationale trots de Red Flames zijn er niet bij, zij grepen in de barragematchen nét naast de kwalificatie. Hopelijk lukt dat in de toekomst wel. Misschien wel dankzij enkele van de vele jonge meisjes die nu al verzot zijn op het spelletje. Die zijn namelijk met steeds meer. Voetbal Vlaanderen, de regionale tak van de Belgische voetbalbond, telt vandaag 28.000 meisjes onder zijn leden. Een verdubbeling tegenover vijf jaar geleden, zo meldt Het Nieuwsblad. Het meisjesvoetbal zit in de lift.

Die cijfers doen Voetbal Vlaanderen juichen als bij een winning goal van Tessa Wullaert, Janice Cayman of Heleen Jaques. Zij en hun collega-Red Flames zijn bovendien een deel van de verklaring voor die explosieve groei aan jonge voetbalstertjes. “Het succes van de Red Flames, met een uitschieter als Tessa Wullaert, heeft indruk gemaakt", zegt Niki De Cock, verantwoordelijke meisjesvoetbal bij Voetbal Vlaanderen. “Maar dat is niet de enige verklaring. Wij willen dat elk meisje terechtkan bij elke Vlaamse club, bij een meisjesploeg of een gemengd team. We hebben de voorbije vijf, zes jaar hard gewerkt om het vrouwen- en meisjesvoetbal te promoten. Dat werpt nu zijn vruchten af.”

Achterophinken

Een verdubbeling in vijf jaar, dat overtreft de stoutste dromen. Voetbal Vlaanderen koesterde oorspronkelijk iets bescheidener ambities. In zijn beleidsplan mikte het op een kwart meer voetballende meisjes tegen 2021. Dat doel werd vlot bereikt. Toch is het niet al goud wat blinkt, waarschuwt professor Jeroen Scheerder, sportsocioloog aan de KU Leuven. “Die verdubbeling is indrukwekkend, maar dat is nog altijd maar een fractie tegenover de voetballende jongens. Het vrouwenvoetbal wordt internationaal steeds populairder, die trend begon al in de jaren 90. Dan zijn wij toch laat op die trein gesprongen", merkt Scheerder op.

Hij verwijst daarmee naar landen als de Verenigde Staten, China en Japan, waar het voetbal sport nummer één is bij vrouwen. Ook Nederland en de Scandinavische landen scoren op dat vlak een stuk beter. Ons land hinkt toch wat achterop.

“De voetbalbond is misschien laat in gang geschoten, het vrouwenvoetbal is lang stiefmoederlijk behandeld”, zegt Scheerder. “Men vond dat geen sport voor meisjes. Daarin is Vlaanderen wat conservatief geweest. Het is goed dat er nu een inhaalbeweging wordt ingezet, maar er blijft nog een enorm potentieel over. Hopelijk zet deze evolutie zich door.”

Vrijwillige voortrekkers

Diezelfde hoop leeft ook bij het fundament van dit alles: de bijna 7.000 voetbalclubs in Vlaanderen, gedreven door vrijwilligers die hun passie voor het spelletje willen overdragen op nieuwe generaties. Een federatie mag zich uit de naad werken zoveel ze wil, uiteindelijk moeten de clubs de spelers/speelsters in de armen sluiten. JAGO uit het Gentse Sint-Amandsberg, heeft daar bewust werk van gemaakt. De club stuurt niet alleen haar zonen, maar ook haar dochters uit.

“Er speelden altijd al meisjes bij JAGO, maar in het begin deden ze mee met de jongens. Zodra we er genoeg hadden, begonnen we een meisjesploeg. Voor volgend seizoen hebben we er drie”, zegt Kristof De Vos, voortrekker van het meisjesvoetbal bij JAGO.

De club wil die ploegen ook in competitie laten spelen, maar stuitte op een praktisch probleem. In Oost-Vlaanderen waren er namelijk geen jeugdreeksen in het meisjesvoetbal, ondanks inspanningen en acties van Voetbal Vlaanderen.

“Dus heb ik zelf maar andere ploegen gecontacteerd, om hen te vragen ook een meisjesploeg op te richten”, zegt De Vos. “Zo konden we een echte competitie opstarten. Er doen al zeker vijf clubs mee, twee andere willen graag meedoen, maar zoeken nog extra speelsters.

“Er zijn ook ploegen die het niet zien zitten, omdat de speelsters zogezegd sterker worden door met en tegen jongens te spelen. Maar veel meisjes vinden dat niet leuk en haken uiteindelijk af. Wij zien het anders, en veel ouders volgen ons. Er komen steeds vaker mensen spontaan naar ons om hun dochter hier te laten voetballen.”

De Vos is niet enkel drijvende kracht achter de meisjesteams bij zijn club, maar ook de trotse vader van een van de speelsters: dochterlief Camille (14). “Met een meisjesploeg is het toch veel leuker dan gemengd. Als je tegen jongens speelt, is het fysiek soms moeilijk”, zegt de Gentse, die vorig seizoen bij JAGO zelfs eens training kreeg van een van haar idolen: Tessa Wullaert. “Dat was echt de max, supertof. Als je haar techniek en haar dribbels ziet... Dan is ze toch véél beter dan onze trainers.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234