Zondag 11/04/2021

Handelsverdrag

Alle lichten op groen voor Belgische handtekening onder CETA-verdrag

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Alle lichten staan op groen om de Belgische handtekening onder het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada te zetten. Vanavond heeft het parlement van de Franse Gemeenschap zijn goedkeuring gegeven voor het zogenaamde CETA-verdrag. Dat gebeurde met 67 stemmen tegen 6. Eerder vandaag gaven het Waalse en Brusselse parlement al hun fiat. Premier Charles Michel zal morgen Europees president Donald Tusk daarover inlichten.

De goedkeuring is geen verrassing. De motie werd goedgekeurd door de meerderheid van PS en cdH, met de steun van de oppositiepartijen MR en DéFi en onafhankelijk parlementslid André-Pierre Puget. Ecolo en PTB (PVDA) vonden de vooruitgang na de onderhandelingen van de laatste dagen onvoldoende en stemden tegen.

Waals parlement

Deze namiddag schaarde het Waalse parlement zich al met 58 tegen 5 stemmen achter een motie die de regering vraagt om haar bevoegdheid te delegeren aan het federale niveau om het verdrag in naam van België en zijn deelstaten te ondertekenen.

De motie werd gesteund door de parlementsleden van de PS-cdH-meerderheid en van oppositiepartij MR. Oppositiepartijen Ecolo en PTB stemden tegen, omdat de toegevingen die de Waalse regering bedongen heeft minder omvangrijk zijn dan het parlement twee weken geleden had geëist. De verkozenen van de twee partijen betreurden ook dat ze zich in minder dan 24 uren moesten uitspreken over het compromis.

Na wekenlang verzet van onder meer de Waalse regering bereikten de leiders van de federale regering en de deelstaten donderdag een akkoord dat tegemoet kwam aan de bekommernissen in Franstalig België over de mogelijke gevolgen van het akkoord. Doordat België niet in staat was het licht op groen te zetten, viel de voor donderdag geplande ondertekening van CETA op een Europees-Canadese top in Brussel in het water.

"Opgelucht en fier"

Ook het Brussels Parlement heeft vanavond de Brusselse regering toestemming verleend om de federale regering een mandaat te geven het vrijhandelsverdrag van de Europese Unie met Canada te ondertekenen. Dat gebeurde met 60 stemmen van de meerderheid, MR en N-VA tegen 16 van de groenen, PVDA en Vlaams Belang.

Ook het Parlement van Franstalige Brusselaars (COCOF) zette het licht op groen om het verdrag te tekenen met 50 stemmen van de meerderheid en MR tegen 12 stemmen van Ecolo en PTB. Later op de avond moet ook nog het parlement van de Franse gemeenschap zijn fiat geven.

"Opgelucht en fier", zo omschreef Brussels minister-president Rudi Vervoort zijn gemoed bij de start van het debat over het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada in het Brussels Parlement. Opgelucht, omdat België een akkoord heeft kunnen bereiken tussen de verschillende regering. Fier, "omdat het parlementaire werk de leidraad was voor onze onderhandelingen". Hij verwees daarmee naar de resolutie van juli die een aantal voorwaarden oplegde om met CETA te kunnen instemmen. "De resolutie was ons mandaat, ook al waren we het binnen de regering niet eens over het akkoord".

De crisis was voor Vervoort noodzakelijk voor Europa en de democratie omdat we niet meer kunnen aanvaarden dat dergelijke omvangrijk verdrag gesloten wordt zonder een debat in het parlement en met de burgers.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Beeld Photo News
Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).Beeld Photo News

Ondertekenen

Premier Charles Michel (MR) heeft intussen alle brieven van de gefedereerde entiteiten op zak die hem de macht geven om voor België het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada te ondertekenen. Hij zal morgen Europees president Donald Tusk daarover inlichten.

De Europese Raad laat via Twitter weten dat het heeft besloten het CETA-akkoord te ondertekenen.

Door het aanvankelijke 'non' van Wallonië konden de EU en Canada het verdrag nog niet officieel bekrachtigen. De Canadese premier Justin Trudeau stelde zijn reis naar Brussel uit. Na een intra-Belgisch akkoord over CETA gisteren, had de federale overheid de verschillende assemblees gevraagd ten laatste tegen vandaag middernacht alsnog het licht op groen te zetten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234