Dinsdag 15/06/2021

Antwerpen

Alle inwoners van twee Joodse wijken getest op Covid-19: ‘Steekproef om juiste maatregelen te nemen’

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De stad Antwerpen roept iedereen die in de twee wijken van postcode 2018 woont, tussen het Stadspark en de Lamorinièrestraat, op om zich te laten testen op Covid-19. Het aantal besmettingen is daar de laatste dagen hoog in vergelijking met het stedelijke gemiddelde. De stad wil op die manier de stijging op de voet volgen en ook nagaan of er nieuwe varianten circuleren.

De stijging werd vastgesteld in twee buurten in postcode 2018 in het district Antwerpen. De besmettingsgraad in deze wijken is momenteel vier keer hoger dan het stedelijk gemiddelde. De stad wil de inwoners uit die buurten (vanaf een leeftijd van 6 jaar) laten testen. Ze krijgen een oproepingsbrief met een code waarmee ze zich gratis kunnen laten testen in het testdorp TestCovid op Spoor Oost.

Het gaat om (delen van) de volgende straten: Antoon van Dyckstraat, Belgiëlei, Brialmontlei, Charlottalei, Consciencestraat, Isabellalei, Jacob Jordaensstraat, Lamorinièrestraat, Lange Leemstraat, Mercatorstraat, Nerviërsstraat, Plantin en Moretuslei, Van Eycklei.

“We testen preventief en op grote schaal in de wijken waar de besmettingsgraad momenteel helaas het hoogst ligt. Daardoor zullen we zicht krijgen op de impact van de nieuwe varianten op de gezondheidssituatie”, legt burgemeester Bart De Wever uit.

Het gaat over ongeveer 6.500 Antwerpenaren vanaf zes jaar. Met de resultaten van de tests kunnen medische experts doelgericht aan de slag om gepaste maatregelen uit te werken, aldus De Wever. “We willen de juiste maatregelen nemen, maar geen draconische maatregelen.”

De twee wijken zijn voornamelijk bewoond door mensen uit de Joodse gemeenschap, maar volgens de burgemeester hebben de cijfers daar niets mee te maken. “Het heeft geen zin om een bepaalde bevolkingsgroep iets te verwijten. Er zijn wijken waar de Joodse bevolking nog dominanter aanwezig is en waar de cijfers beter zijn. Het gaat om twee wijken waar grote gezinnen wonen, waar intens wordt samengeleefd. Ook is er een duidelijke link met het Verenigd Koninkrijk, er is veel mobiliteit over en weer. Daarom willen we deze steekproef nemen om te kijken waar we staan.”

Waakzaam blijven

Schepen en voorzitter van ZNA Fons Duchateau: “Het testdorp zal zich de volgende dagen aanpassen aan het aantal bezoekers. We maken ons sterk dat we een eventuele toevloed succesvol gaan kunnen opvangen zoals we in het recente verleden al hebben bewezen. Testing is van kapitaal belang om de situatie in de getroffen wijken te kunnen inschatten. Ook nu vaccinatie steeds dichterbij komt, moeten we waakzaam blijven. We zijn nog niet uit de gevarenzone. Gelukkig kunnen we blijven rekenen op de inzet van onze mensen.”

Vandaag werden de leerlingen en het personeel van de Joodse school Jesode-Hatora Beth-Jacob in de Lange van Ruusbroecstraat al getest. De afgelopen dagen werden daar ook enkele besmettingen vastgesteld. In overleg met de scholen en CLB’s wordt bekeken om ook testings in de lagere scholen in de betrokken buurten te organiseren. Die zouden dan begin volgende week kunnen uitgevoerd worden met mobiele teams van UZA. Zowel leerlingen als leerkrachten kunnen dan worden getest.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234