Maandag 15/08/2022

Mobiliteit

Alle huizen krijgen een M-score

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) werkt aan een 'M-score' of mobiliteitsscore voor woningen. Dat is een indicator die aangeeft hoe bereikbaar je huis is. "Als de testfase goed verloopt, dan wil ik dit verplicht maken", zegt Schauvliege.

ANN DE BOECK

Een M-score maakt duidelijk of een woning goed bereikbaar is of afgelegen ligt. Hoe lager de score, hoe beter de woning aansluit op het openbaar vervoer en op het wegennet, en hoe dichter ze ligt bij belangrijke voorzieningen zoals scholen, ziekenhuizen en winkels. Concreet wordt de M-score afgebeeld op een schaal zoals die van het energieprestatiecertificaat (EPC): met een gekleurde balk, van groen tot rood. Hoe groener, hoe beter.

"Het is de bedoeling om de consument bewust te maken van zijn woningkeuze", legt Joke Schauvliege uit. "Wie tegenwoordig een auto koopt, kent alle opties uit het hoofd. Maar als jongeren een huis of bouwgrond kopen, beseffen ze bijvoorbeeld niet altijd dat ze later misschien kinderen krijgen en dat die ook naar school moeten. Wie een huis koopt, moet van in het begin weten hoe bereikbaar dat is."

M-score?

• Minister Schauvliege (CD&V) wil huizen mobiliteitsscore geven op basis van hun bereikbaarheid

• Hoe dichter bij openbaar vervoer, scholen en ziekenhuizen, hoe beter

• Maatregel moet op lange termijn ruimtelijke chaos en files tegengaan

• M-score is vergelijkbaar met EPC-attest voor energie

• Universiteit Gent is rekenformule aan het uitwerken

Volgens Schauvliege kan de M-score Vlamingen stimuleren om in 'kernversterkende' gebieden te gaan wonen. Op termijn zou dat een oplossing kunnen zijn voor de files. Wie dichter bij alles woont, heeft immers minder vaak een wagen nodig. "Ik ben zeer enthousiast over de M-score", benadrukt de minister. "Een akkoord daarover binnen de regering is er nog niet. Maar als de proeffase goed verloopt, dan wil ik het mobiliteitscertificaat verplicht maken."

De beoordeling wordt momenteel ontwikkeld door de Universiteit Gent, die daarvoor subsidies krijgt. Eind 2015 moet de rekenformule klaar zijn. "Op dit moment kunnen we nog niet zeggen hoe zwaar elke factor zal doorwegen. Maar we houden rekening met zowel vaste als variabele factoren, zoals de aanvaardbare wandel- en fietsafstand en de concrete afstand tot voorzieningen in de buurt", zegt professor Sidharta Gautama van het departement Telecommunicatie en Informatieverwerking (UGent).

Paul De Wael van vastgoedkantoor Stadim denkt dat de M-score een beperkt effect zal hebben op de vastgoedmarkt. "Wie een huis koopt, houdt sowieso al rekening met de ligging ervan. Hoewel daar geen officiële score voor bestaat, wordt de bereikbaarheid nu al de facto meegerekend in de prijs. Het enige verschil is dat de M-score kan uitgroeien tot een echt verkoopsargument. Het zal plots heel duidelijk zijn of een woning wordt bediend door het openbaar vervoer."

Joke Schauvliege. Beeld Photo News
Joke Schauvliege.Beeld Photo News

Woningprijzen

Zelf sluit Schauvliege niet uit dat de M-score een invloed heeft op de woningprijzen. "Maar de meerprijs voor een huis met een goede beoordeling betaalt zichzelf op termijn terug. Je hebt bijvoorbeeld geen tweede wagen nodig", zegt de minister.

M-score of niet, Vlaanderen zal moedige keuzes moeten maken om de ruimtelijke wanorde aan te pakken. Schauvliege werkt volop aan het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, dat de indeling van onze ruimte regelt. Het plan moet in 2016 klaar zijn. Het is al van 1997 geleden dat Vlaanderen nog zo'n ruimtelijk structuurplan kreeg.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234