Zondag 26/03/2023

Stand van zakenCoronavirus

Alle coronacijfers stijgen, behalve het aantal patiënten op intensieve zorg

null Beeld Wannes Nimmegeers
Beeld Wannes Nimmegeers

Zowel het aantal coronabesmettingen, hospitalisaties en overlijdens als gevolg van Covid-19 blijven in stijgende lijn gaan. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. Enkel het aantal patiënten op de afdelingen intensieve zorg neemt nog af.

Joeri Vlemings

Besmettingen

Tussen 9 en 15 maart werden dagelijks gemiddeld 9.055 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat zijn er 25 procent meer dan in de zeven dagen die voorafgingen.

De subversie BA.2 van de omikronvariant was de voorbije twee weken goed voor ruim twee derde van de nader onderzochte besmettingen (en zelfs 85 procent de laatste dagen), de andere besmettingen waren nagenoeg altijd andere omikronversies.

Wanneer we de dagcijfers bekijken, zien we dat het aantal nieuwe besmettingen opnieuw elke dag hoger lag dan de corresponderende dag in de vorige week. Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen ligt dan ook hoger dan de vorige periode. Op maandag 14 maart werden voor het eerst in meer dan een maand meer dan 15.000 nieuwe besmettingen geregistreerd.

Opgelet: in werkelijkheid ligt het aantal nieuwe besmettingen naar schatting wel drie tot vijf keer hoger dan de vastgestelde aantallen.

Het virus circuleert vooral meer in Vlaanderen, maar “voor de meest recente cijfers is er ook in Brussel en Wallonië een toename van het aantal besmettingen”, duidt de RAG. En ze wijst erop dat de toenamen van besmettingen niet alleen meer de jongere leeftijdsgroepen treft. “De voorbije week is de incidentie nu ook gestegen voor personen van 40 tot 64 jaar oud, en ook de positiviteitsratio vertoonde de sterkste toename in deze leeftijdsgroep”, klinkt het. “Er kan verwacht worden dat deze toename ook aanleiding zal geven tot meer hospitalisaties vergeleken met een circulatie bij jongeren.”

Positiviteitsratio

De positiviteitsratio lag tussen 9 en 15 maart op 26,8 procent. Dat is een stijging met 3,8 procent ten opzichte van de week ervoor.

Het reproductiegetal bedraagt 1,11. Dat is een stijging met 9 procent. Een getal boven de 1 betekent dat de epidemie aan kracht wint.

Ziekenhuisopnames

Er belanden nog altijd meer coronapatiënten in de ziekenhuizen. Tussen 12 en 18 maart ging het om gemiddeld 169 opnames, een stijging met 17 procent tegenover de voorgaande week.

Dinsdag werden 200 mensen opgenomen en dat is een piek in vergelijking met de voorgaande dagen. Het was van 19 februari gelden dat er nog zo veel mensen gehospitaliseerd werden in één dag tijd.

Er liggen momenteel 2.263 mensen met corona in het ziekenhuis (+17 procent), van wie er 170 intensieve zorgen nodig hebben (-4 procent).

Overlijdens

Elke dag overleden in de periode van 9 tot en met 15 maart gemiddeld 19 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting, een stijging met 5 procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen. Sinds de start van de pandemie zijn in ons land al 30.529 mensen bezweken aan het virus.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234