Woensdag 18/05/2022

'Algerijns regime neemt agenda van fundamentalisten over'

Strijd van godsdienst- extremisten zet vrouwenrechten onder druk

NEW YORK

IPS

Ook al zijn islamitische extremisten na zes jaar gewapende strijd en terreurdaden er niet in geslaagd de macht te veroveren in Algerije, hun invloed is wel degelijk merkbaar in het huidig overheidsbeleid inzake vrouwenrechten. Dat lieten Algerijnse vrouwenorganisaties weten in het gemeenschappelijke rapport dat ze voorlegden aan de aan de gang zijnde twintigste zitting van het Comité voor de Afschaffing van Alle Vormen van Discriminatie tegen Vrouwen. De vergadering begon op 19 januari bij de Verenigde Naties en duurt drie weken.

Volgens Algerijnse vrouwenorganisaties is het aan de druk van de fundamentalisten te wijten dat hun regering terughoudend reageert op de daadwerkelijke toepassing van de VN-Conventie inzake de afschaffing van alle vormen van discriminatie tegenover vrouwen (CEDAW) en de aanpassing van de restrictieve gezinswet.

Om die reden zou de Algerijnse regering ook geen aandacht hebben voor de behoeften van vrouwelijke slachtoffers van extremisten. Ze vaardigde alleen een decreet uit dat verkrachtingsslachtoffers toestaat abortus te laten uitvoeren, wat volgens de Algerijnse vrouwenorganisaties "geen einde maakt aan de verkrachtingen". Ter verantwoording van het beleid van zijn regering liet de Algerijnse VN-ambassadeur Abdallah Baali aan het CEDAW-comité weten dat zijn land een "geleidelijke aanpak" voorstaat in de afschaffing van vrouwendiscriminatie en er te tegelijk op toeziet dat de klok op dat stuk niet wordt teruggedraaid. Baali gaf wel toe dat, hoewel de Algerijnse grondwet vrouwen als volwaardige burgers beschouwt, hun persoonlijke status nog steeds bepaald wordt door de gezinswet, die deels geïnspireerd is door de islamitische wet. Die erkent polygamie, verplicht een vrouw aan haar vader de toestemming te vragen voor haar huwelijk en ontzegt een moeder het hoederecht over haar kinderen.

In een reactie op het regeringsrapport dat Baali voorlegde aan het CEDAW-comité merkte Feride Acar, een van de 23 leden van het comité, op dat de moslimvrouwen over de hele wereld de ontwikkelingen in Algerije met bezorgdheid volgen. Volgens Acar, zelf uit Turkije afkomstig, kan Algerije de islam uit zijn gijzeling door de fundamentalisten bevrijden als het de CEDAW zou toepassen. De Tunesische afgevaardigde Emma Aouij voerde aan dat haar land al in '56 de polygamie afschafte en de vrouwen in hun rechten herstelde.

In hun Schaduwrapport over Algerije vragen de International Women's Rights Law Clinic (IWHR) en de Women Living Under Muslim Laws (WLUML) dat het CEDAW-comité de weerslag van de fundamentalistische verzetsstrijd onderzoekt. Het rapport van de twee organisaties stelt dat de Algerijnse staat in feite de agenda van de extremisten overneemt, onder andere door de handhaving van de in 1984 geamendeerde gezinswet.

Talloze Algerijnse vrouwen en meisjes zijn door extremisten ontvoerd en tot seks, slavernij en huwelijk gedwongen. In hun rapport aan het CEDAW-comité dringen de vrouwenorganisaties erop aan dat de Algerijnse regering deze slachtoffers alle mogelijk bijstand verleent, gaande van abortus tot medische en psyschologische verzorging en andere vormen van ondersteuning, om hun rehabilitatie mogelijk te maken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234