Vrijdag 24/05/2019

Algemene Vergadering VN veroordeelt Israël voor gebruik van "buitensporig geweld tegen Palestijnse burgers"

Een Palestijnse demonstrant staat voor een muur van rook tijdens een protest. Beeld EPA

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft gisteren tijdens een buitengewone zitting in New York met een grote meerderheid het geweld veroordeeld van het Israëlische leger tegen Palestijnen aan de grens met de Gazastrook. De stemming kwam er op aandringen van de Arabische bondgenoten van de Palestijnen. Een Amerikaans amendement tegen Hamas werd weggestemd.

De resolutie die Israël veroordeelt, kreeg 120 stemmen van de 193 voor, terwijl 8 landen tegen stemden en 45 zich onthielden. Ze was grotendeels dezelfde als de ontwerpresolutie van Koeweit waartegen de Verenigde Staten twee weken geleden nog hun veto hadden gesteld in de Veiligheidsraad.

Goedkeuring symbolisch

De tekst eist, na het geweld in de Gazastrook waarbij Israëlische soldaten tientallen Palestijnen doodschoten, de bescherming van Palestijnen in de enclave en op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat ze nu door de Algemene Vergadering wordt goedgekeurd, is eerder symbolisch. In tegenstelling tot stemmingen van de Veiligheidsraad, hebben resoluties van de Algemene Vergadering geen juridische kracht.

In de resolutie werd secretaris-generaal Guterres verzocht binnen de zestig dagen verslag uit te brengen "over manieren en middelen om de veiligheid, bescherming en het welzijn van de Palestijnse burgerbevolking onder Israëlische bezetting te waarborgen, met inbegrip van aanbevelingen betreffende een internationaal beschermingsmechanisme.''

Hamas niet genoemd

De tekst veroordeelt ook de raketten die vanuit Gaza zijn afgevuurd op gebieden waar Israëlische burgers wonen. Hamas werd niet genoemd. "Deze resolutie laat zien dat politiek de drijvende kracht is. Het is totaal eenzijdig. Er wordt met geen woord gerept over de Hamas-terroristen die routinematig het geweld in Gaza op gang brengen", zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley voor de stemming.

De Verenigde Staten dienden daarom een amendement in waarin Hamas, de islamistische beweging die de plak zwaait in de Gazastrook, wordt veroordeeld. Dat behaalde echter niet het nodige aantal stemmen om goedgekeurd te worden.

Een gewonde Palestijnse vrouw wordt weggedragen van de grens met Israël na massademonstraties in mei, waarbij zeker 41 Palestijnen gewond raakten. Beeld Getty Images
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.