Zondag 09/05/2021

MondmaskerplichtBrussel

Algemene mondmaskerplicht in Brussel: besmettingsgraad is cruciale grens voorbij

Mondmaskers in de Brusselse metro. Beeld Tim Dirven
Mondmaskers in de Brusselse metro.Beeld Tim Dirven

Een mondmasker dragen is nu officieel verplicht in het Brussels Hoofdstedelijk gewest voor iedereen ouder dan 12 jaar. Dat meldt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). De mondmaskerplicht komt er nu de grens van 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners is overschreden. Maar specialisten waarschuwen dat Brusselse politici eigenlijk te lang gewacht hebben om extra maatregelen te nemen.

Vanaf nu is een mondmasker overal in Brussel verplicht. Het gewest hanteerde daarvoor de norm van 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners binnen één week — de zogenaamde ‘incidentie’. Die drempel is nu overschreden. Uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt vandaag dat in de periode van 2 tot 8 augustus per 100.000 inwoners gemiddeld 54,4 nieuwe besmettingen werden geregistreerd. Een dag eerder ging het nog om 47,1 gevallen per 100.000.

De regelgeving voorziet wel enkele uitzonderingen. Er is geen mondmasker vereist tijdens sportbeoefening, bij het verrichten van intensieve lichamelijke arbeid op de openbare weg en voor mensen met een handicap die hen verhindert een masker of een gelaatsscherm te dragen. Altijd moet de social distancing worden nageleefd, luidt het verder. Wanneer het dragen van een mondmasker of een stoffen alternatief wegens medische redenen niet mogelijk is, mag een gelaatsscherm worden gebruikt.

Te laat?

Maar komt de maskerplicht niet te laat? Wie inzoomt op de kaart van Brussel, ziet dat het gemiddelde over het hele gewest al omlaag werd getrokken door enkele gemeenten in het zuiden, zoals Ukkel, Oudergem en Watermaal-Bosvoorde. In het centrum en het noorden van het gewest woedde de epidemie al volop.

Bovendien verschijnen de besmettingscijfers pas met drie dagen vertraging in de databank, benadrukt professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB). Hij hanteert een andere dataset van Sciensano, waar geen vertraging op zit. Op basis van die gegevens bedroeg de incidentie voor het hele gewest gisteren al 53. “En het gaat enkel maar omhoog. Brussel-stad is in twee dagen van 52 naar 60 gegaan”, klinkt het.

‘Lost niet alles op’

Bij de gezondheidsinspectie klinkt het dat er al heel wat maatregelen genomen zijn om het virus terug te dringen. Zo gold er op veel drukke plaatsen al een mondmaskerplicht, en voert de politie controles uit om te zorgen dat bijvoorbeeld het samenscholingsverbod wordt nageleefd.

Dat die mondmaskerplicht nu overal in het gewest van kracht wordt, is volgens biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) niet de essentie. “De mondmaskerplicht is een fetish. Het heeft geen zin om een mondmasker te dragen als je gaat wandelen in het Terkamerenbos.”

Molenberghs vreest dat de discussie de aandacht afleidt van andere maatregelen die Brussel zou moeten nemen. “Het lijkt nu alsof alles met een mondmasker zal worden opgelost. Dat gaat echt niet gebeuren. De sociale contacten moeten nog worden teruggeschroefd. En hoe sneller je ingrijpt, hoe minder lang die maatregel moet duren.”

Net zoals op veel andere plekken in het land doen de nieuwe besmettingen zich in Brussel vooral voor in de dichtbevolkte gebieden, waar ook vaker mensen met (kans)armoede kampen. In de residentiële gemeenten in het zuiden wonen gemiddeld meer welgestelde mensen in relatief grotere woningen. “Voor hen is het makkelijker om thuis te blijven”, zegt Devroey. “Zij zijn dus minder geneigd om hun ontspanning buitenshuis te zoeken en lopen minder kans op besmetting.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234