Dinsdag 15/10/2019

'Algemene loonsverhoging onderwijs uitgesloten'

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Brinckman

Karel De Gucht wil niet weten van meer geld voor het onderwijs. Een betere samenwerking tussen de netten moet de noodzakelijke centen opleveren. Een lineaire loonsverhoging voor de onderwijssector is voor de VLD-voorzitter eveneens uitgesloten.

Volgende week woensdag betogen de Vlaamse onderwijsvakbonden voor meer loon. Voor maandag 29 mei is er zelfs een stakingsaanzegging ingediend. De vakbonden nemen het niet dat onderwijsminister Marleen Vanderpoorten (VLD) hun vraag om een lineaire loonsverhoging afwijst. Karel De Gucht, vroeger de onderwijsspecialist van zijn partij, geeft haar gelijk. "Ik hoop dat ze rustig blijft onder de dreiging. In geen geval komt er een loonsverhoging voor de volledige sector. De vakbonden weten trouwens dat ze die lineaire verhoging niet krijgen. Met een budget dat voor bijna 90 procent uit lonen bestaat, valt zoiets te duur uit, toch zeker dit jaar." Volgens de voorzitter moet er in de eerste plaats werk worden gemaakt van een betere verloning voor bepaalde categorieën. Zo denkt hij aan mensen in directiefuncties. "Tegenwoordig is het erg moeilijk om directeurs te vinden." Ook hebben de leerkrachten recht op meer comfort.

De Gucht is niet te vinden voor de vraag van Vanderpoorten om meer geld uit te trekken voor het onderwijs. "Een blindelingse verhoging van het budget ligt moeilijk. Misschien niet op korte termijn, maar zeker op halflange termijn moet er in Vlaanderen een beslissingsmoment komen waarop we niet langer bereid zijn om de meerkost van al die netten te dragen. Niet dat er pluralistische scholen moeten komen, maar we moeten overlappingen op het vlak van aanbod en infrastructuur tegengaan. Dat is een andere manier om de meerkost van het onderwijs te financieren. In navolging van het vredesdividend zou ik hier willen spreken van een nettendividend. Die netoverschrijding moet gebeuren met respect voor de eigenheid van de scholen. Aan de basis is niemand tegen zo'n samenwerking gekant. Het zijn de overkoepelende structuren die steeds dwarsliggen."

Een regeling voor fiscale autonomie voor de deelgebieden, waarover de Costa nog moet onderhandelen, kan er volgens De Gucht voor zorgen dat de Franstaligen meer geld kunnen uittrekken voor hun onderwijs. Vlaanderen moet het grootste deel van die federale bonus besteden aan een eigen belastingverlaging. Daarover moeten de Vlaamse coalitiepartners nog een akkoord sluiten.

Het Maandaginterview, pagina 4

VLD-voorzitter De Gucht wil een 'nettendividend'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234