Vrijdag 09/12/2022

ALF-verdachten zwaar gestraft voor wraakactie

Omdat ze het beu waren telkens te worden aangehouden door het gerecht, besloten twee ALF-actievoerders uit Antwerpen in oktober vorig jaar een daad van protest te stellen. Ze staken in een nacht (strafverzwarende omstandigheid) de auto in brand van een onderzoeksrechter. Op die manier rekenden ze naar eigen zeggen af met alle onderzoeksrechters 'omdat die uiteindelijk beslissen over iemands aanhouding'. De correctionele rechter interpreteerde die wraakactie gisteren als een aanval op de beslissingsvrijheid van het gerecht als instituut. 'Een instituut dat instaat voor de beveiliging van de maatschappij.' Oftewel: Anja Hermans (21) en Geert Waegemans (20) brachten met hun actie de maatschappij in gevaar, reden waarom de rechter een 'duidelijke bestraffing' nodig achtte.

Antwerpen

Caspar Naber

Die bestraffing liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Anja Hermans kreeg vijf jaar effectieve gevangenisstraf, het maximum voor dergelijke feiten, Waegemans vier. Daarnaast werden beiden ontzet uit hun burgerlijke en politieke rechten. Ook moeten ze de burgerlijke partijen - onderzoeksrechter Jacques Mahieu, diens vrouw en drie kinderen - een materiële schadevergoeding betalen van 10.000 frank, de waarde van de wollen vloerbedekking in de auto die in brand werd gestoken. Daarnaast moeten Hermans en Waegemans ook de morele schade vergoeden: het echtpaar Mahieu krijgt de symbolische 1 frank, hun kinderen elk 20.000 frank. Dat moet het geestelijke leed vergoeden dat hen werd aangedaan in de nacht van de brandstichting, onder andere gedwongen overnachting op een onderduikadres en alle stress die daarmee gepaard ging.

Bij de bepaling van de zware straf was volgens de rechter rekening gehouden met een drietal factoren: de aard van de feiten - zeer ernstig -, de aanwezigheid van de politie - die het tweetal via een zendertje had gevolgd, de brand snel kon blussen waardoor de lpg-tank van de auto niet explodeerde, het vuur niet oversloeg naar aanpalende woningen en een ramp werd voorkomen - en de deskundigenverslagen. Daarin werd Anja Hermans omschreven als een theatraal iemand met een persoonlijkheidsstoornis en posttraumatische stress, maar wel volledig toerekeningsvatbaar.

Waegemans kwam uit de psychologische verslagen naar voren als een naïeve idealist en een passief type. Hij had volgens de rechter een ondergeschikte en volgzame rol gespeeld bij de aanslag op de auto van de onderzoeksrechter, Hermans een leidinggevende. Vandaar dat haar gevangenisstraf één jaar meer bedraagt.

In tegenstelling tot de advocaten van Hermans en Waegemans zag de rechter geen samenhang tussen het autodossier en die van de brandstichtingen op hamburgerrestaurants in Sint-Niklaas en Merksem en vleesverwerkende bedrijven in Temse en Zele. Feiten die worden toegeschreven aan het Animal Liberation Front (ALF), waarvan Hermans en Waegemans actievoerders zijn. "Uit de feiten en verklaringen blijkt niet dat deze zaak deel uitmaakt van een groter geheel. Integendeel. De beklaagden hebben uitdrukkelijk verklaard dat er geen enkel verband bestaat met de ALF-aanslagen", aldus rechter Walter Desmet. Volgens Hermans was er wél een link tussen de wraakactie op de auto en het optreden van het gerecht in andere zaken, waaronder het met graffiti bespuiten van het Koning Boudewijn-monument op de Antwerpse Linkeroever.

Desmet, die in een vroeger leven zelf onderzoeksrechter was, achtte één ding niet bewezen: bendevorming. Van die beschuldiging sprak hij Hermans en Waegemans dan ook vrij. De vader van Anja liet gisteravond weten dat zijn dochter in beroep gaat tegen de veroordeling. Of Waegemans dat ook doet, moet blijken.

Geen samenhang met ALF-dossiers

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234