Maandag 28/11/2022

ALF-verdachten milder gestraft door hof van beroep

Brussel

Eigen berichtgeving

Jan de Zutter

De dierenrechtenactivisten Anja Hermans en Geert Waegemans kregen strafvermindering van het Antwerpse hof van beroep voor het in brand steken van de wagen van onderzoeksrechter Mahieu. Het tweetal wordt ook verdacht van een reeks aanslagen van het Animal Liberation Front (ALF).

Het Antwerpse hof van beroep is ingegaan op de vraag van de raadslieden van dierenrechtenactivisten Anja Hermans en Geert Waegemans om strafvermindering voor het in brand steken van de wagen van de Antwerpse onderzoeksrechter Mahieu op 17 oktober van vorig jaar. In eerste aanleg werden de twee veroordeeld tot respectievelijk vijf en vier jaar cel. Het hof geeft hen nu vijf jaar cel, waarvan respectievelijk drie en twee jaar effectief. Hermans en Waegemans zullen zich tijdens de uitstelperiode aan strikte voorwaarden moeten houden: zich psychologisch laten begeleiden alsook regelmatig contact houden met hun probatieassistenten.

De strafmaat houdt rekening met het blanco strafblad van Waegemans, met hun jeugdige leeftijd en met de psychische toestand van Hermans. Het openbaar ministerie omschreef haar als een "menselijk wrak". De strafmaat mag dan al verminderd zijn, het milde oordeel van het hof zou wel eens theorie kunnen zijn. Beide activisten moeten binnenkort ook voorkomen voor een hele reeks aanslagen van het Animal Liberation Front. Als ze daarvoor veroordeeld worden (voor Waegemans is dat nagenoeg zeker, omdat hij vier aanslagen bekende), vervalt het uitstel mogelijk. Hoewel dat niet helemaal zeker is, omdat de veroordeling voor de brandstichting bij Mahieu is uitgesproken voordat het ALF-proces werd gevoerd.

Meester Verjauw, raadsman van Waegemans, toont zich tevreden, ondanks het feit dat haar cliënt een zwaardere straf had gekregen. "Dat klopt, maar de effectieve celstraf is verminderd van vier naar twee jaar. In feite heeft hij, omdat hij nu al ongeveer negen maanden zit, zijn straf uitgezeten." De wet Lejeune laat immers toe dat gedetineerden vrijkomen na een derde van hun straf. Voorlopig blijft Waegemans in de cel, omdat hij in voorhechtenis zit voor de ALF-brandstichtingen.

Intussen is duidelijk wat er precies gebeurde op de avond dat de auto van Mahieu in brand werd gestoken. Waegemans bezocht zijn vriendin Hermans, die ontzettend gepikeerd was over recente ondervragingen over ALF-aanslagen door de BOB van Sint-Niklaas. Zij was een week eerder al de omgeving van Mahieus woning gaan verkennen, omdat ze "iemand van het gerecht" wilde treffen, als weerwraak op wat zij als pesterijen door het gerecht ervoer.

Waegemans en Hermans reden, na het nuttigen van enkele glazen bier, naar Mahieus villa te Edegem. Volgens Hermans probeerde Waegemans haar ervan te weerhouden de brandstichting te verrichten. Maar, zo blijkt uit de pv's, Hermans zette door en het tweetal vulde aan een tankstation twee plastic flessen halfvol benzine. Waegemans verklaarde later dat hij wilde doorgaan met de actie. Dat is de reden waarom hij als mededader en niet als medeplichtige werd veroordeeld.

Om twee uur 's nachts arriveerde het paar aan de woning van Mahieu. Hermans en Waegemans gingen via een grindweg naar de villa, maar onderweg zei Hermans tegen haar vriend dat hij beter naar de wagen zou terugkeren om op haar te wachten. Om vijf over twee keerde Waegemans naar de auto terug. Anja Hermans verborg zich in het struikgewas en bleef daar tot ongeveer kwart over twee zitten. Daarna sloop ze naar Mahieus Renault Espace om benzine over de banden te gieten. Ze had ook rode verf bij zich om over de wagen te gieten, maar gebruikte het spul uiteindelijk niet. Nadat ze het vuur had aangestoken en zich uit de voeten wilde maken, werd ze opgewacht door het speciaal interventie-eskadron van de rijkswacht. Blijkbaar was de wagen van Waegemans voorzien van een zendertje, zodat de speurders de auto voortdurend konden volgen. Een ploeg rijkswachters had de twee nauwlettend gevolgd. Het is dan ook merkwaardig dat de ordediensten niet ingrepen voordat Hermans het vuur aanstak. Nadien zou het parket wijzen op het grote gevaar voor ontploffing: de wagen van Mahieu beschikte over een lpg-tank.

Rijkswacht had tweetal gevolgd via zendertje, maar greep pas in nadat Mahieus wagen - met lpg-installatie - in brand was gestoken

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234