Donderdag 09/12/2021

NieuwsJustitie

Alexandru Caliniuc krijgt 25 jaar cel voor moord en verkrachting Sofie Muylle

Alexandru Caliniucbij het aanhoren van het vonnis. Beeld Photo News
Alexandru Caliniucbij het aanhoren van het vonnis.Beeld Photo News

Alexandru Caliniuc (27) is in het Brugse assisenhof veroordeeld tot 25 jaar cel voor de moord en verkrachting van Sofie Muylle (27). De Roemeen bracht in januari 2017 de Roeselaarse schoonheidsspecialiste om het leven op het strand van Knokke. Het OM had levenslange opsluiting en 15 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank gevorderd. Het hof en de jury hielden bij het bepalen van de straf rekening met de jeugdige leeftijd en het blanco strafblad van de beschuldigde.

Het lichaam van de jonge vrouw uit Roeselare werd op zondag 22 januari 2017 om 12.19 uur door een wandelaar aangetroffen onder een houten staketsel. Uit de eerste vaststellingen van de wetsdokter bleek dat Sofie Muylle in de loop van de nacht wellicht door smoring om het leven was gebracht. Enkele uren eerder had haar vriend al aan de politie laten weten dat ze tijdens een avondje uit plots verdwenen was.

Op camerabeelden was te zien hoe een man met een opvallende blauwe jas na de feiten urenlang bleef rondhangen in de buurt van het lichaam. In dat kader werd Alexandru Caliniuc in juni 2017 in zijn thuisland opgepakt. Verder onderzoek wees uit dat het DNA van de beschuldigde overeenstemt met het DNA-materiaal op het slachtoffer en haar kledij. Het ging onder andere om spermavlekken. Op zijn gsm werden bovendien foto’s en beelden van het zieltogende slachtoffer aangetroffen. Een college van deskundigen kwam uiteindelijk tot de conclusie dat het slachtoffer in de vrieskou stierf aan onderkoeling.

Caliniuc bekende de verkrachting, maar bleef volhouden dat hij geen enkele vorm van geweld gebruikte. In die omstandigheden vroeg de verdediging om hem enkel te veroordelen voor schuldig verzuim en voor verkrachting. De jury oordeelde vrijdag echter al dat de Roemeen zich wel degelijk schuldig maakte aan moord. Voor foltering werd hij wel vrijgesproken.

In het arrest werd eerst stilgestaan bij de gruwel van de feiten. “De beschikking van het lot bracht hem in een situatie waarin hij zich vroeg in de ochtend op het verlaten strand van Knokke geconfronteerd zag met het bewusteloze, onderkoelde en weerloze slachtoffer.” Caliniuc had haar kunnen redden, maar besliste om zijn seksuele lusten te botvieren en haar lichaam tot onder het houten staketsel te slepen. Op die manier was hij zeker dat Sofie Muylle zou sterven. “Op geen enkel ogenblik heeft hij haar bejegend als een medemens van vlees en bloed, maar hij heeft haar behandeld als een object.”

Verstoord moreel waardenpatroon

Uit zijn daden blijkt volgens het hof en de jury een diep verstoord moreel waardenpatroon en een verregaande seksuele verdorvenheid. Daarom moet hem besef bijgebracht worden van zijn volkomen verwerpelijk gedrag.

Anderzijds werd rekening gehouden met de twee verzachtende omstandigheden die de verdediging had geopperd. Zo was Caliniuc ten tijde van de moord amper 22 jaar oud en beschikte hij nog over een blanco strafblad. Bij zijn overlevering werd al beslist dat Caliniuc zijn straf in Roemenië zal moeten uitzitten. De straf moet hem volgens het hof en de jury de kans geven om aan zijn probleem te werken en in zijn eigen sociale omgeving opnieuw een plaats te vinden.

Zoals gebruikelijk werd de beschuldigde nog kort toegesproken door voorzitter Willem De Pauw. “U hebt een leven in handen gehad en u hebt het weggeworpen. Achteloos en onverschillig. Alsof het geen mens was, maar een voorwerp. Dat is niet wat wij met u doen, meneer Caliniuc. De straf die wij opleggen geeft u nog een vooruitzicht op een tweede kans. Dat vereist in de eerste plaats dat u goed tot het besef komt van het enorme leed dat u de familie Muylle hebt aangedaan.”

De voorzitter verwees ook naar de vele tuchtsancties die Caliniuc in de gevangenis al kreeg. “Als u nog eens overweegt van de clown uit te hangen, denk dan een keer aan de enorme ravage die u hebt aangericht in het leven van de familie Muylle en uw eigen familie. Anders zouden die 25 jaar effectief 25 jaar kunnen zijn.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234