Zaterdag 01/04/2023
Alexandria Ocasio-Cortez. 'We moeten bekijken of en hoe we ons kunnen heruitvinden.'

Interview

Alexandria Ocasio-Cortez: ‘Het is ronduit misdadig hoe sommige Democraten campagne hebben gevoerd’

Alexandria Ocasio-Cortez. 'We moeten bekijken of en hoe we ons kunnen heruitvinden.'Beeld NYT

De voorbije maanden is volksvertegenwoordiger Alexandria Ocasio-Cortez (31) een trouwe soldaat geweest voor de Democratische partij en voor Joe Biden in zijn verkiezingsstrijd tegen president Donald Trump. Maar nu Biden heeft gewonnen, maakt ze meteen duidelijk hoe hardnekkig de breuklijnen zijn binnen haar partij. ‘Ik weet zelfs niet of ik nog in de politiek wil blijven.’

Astead W. Herndon

We hebben eindelijk een beter zicht op de resultaten. Wat is uw eerste indruk?

Ocasio-Cortez: “De belangrijkste vaststelling is dat we niet langer in vrije val zijn. Maar of we onszelf kunnen herpakken, is nog maar de vraag. We hebben de steile daling kunnen stoppen, en nu moeten we bekijken of en hoe we ons kunnen heruitvinden.

“We weten dat het racisme een probleem is, en als we dat uit de weg gaan, zal dat op de verkiezingen blijven wegen. De invloed van racisme op de verkiezingsresultaten kun je moeilijk overschatten, en we moeten daar actief iets aan doen.

“We hebben ook geleerd dat het geen nadeel is voor een kandidaat als hij bekendstaat om zijn progressieve politieke ideeën. Elke kandidaat in een belangrijk district die achter Medicare for All staat, heeft zijn zetel kunnen houden.”

Veel Democratische kandidaten hebben wel hun zetel verloren, terwijl de consensus was dat ze die makkelijk zouden houden. Is dat wat u bedoelt met de invloed van het racisme en de white supremacists?

“Alles staat of valt nu met het feit of en hoe de Democratische partij daar intern mee omgaat, en of ze een eerlijke poging zal ondernemen om na te gaan waarom haar kandidaten in die staten en districten hebben verloren. Nog vóór we verkiezingsresultaten uit die districten hadden, wezen sommigen al met een beschuldigende vinger naar de linkerzijde en de Movement for Black Lives.

“Ik heb de campagnes van die kandidaten van nabij gevolgd, en het verbaast me niet dat ze verloren hebben. Ik ken hun zwakke plekken en ik weet hoe je ze kunt verslaan: ik heb het zelf gedaan (in de Democratische voorverkiezing in New York in 2018, red.) en ik heb kandidaten als Ayanna Pressley, Jamaal Bowman en Cori Bush elk in hun eigen district helpen winnen tegen de kandidaat die de steun van het Democratic Congressional Campaign Committee had gekregen.

“Soms is het ronduit misdadig hoe beroerd sommige Democraten campagne hebben gevoerd. Conor Lamb heeft in de week vóór de verkiezingen 2.000 dollar uitgegeven aan een promotiecampagne op Facebook. Wie anno 2020 geen werk maakt van een deftige onlinecampagne en vervolgens de verkiezingen verliest, mag niemand anders de schuld geven. Ik heb een aantal campagnes bestudeerd van Democratische kandidaten die hun zetel zijn kwijtgespeeld, en die waren allemaal in hetzelfde bedje ziek. Als je niet minstens 200.000 dollar uitgeeft aan campagnes op Facebook, als je geen leger vrijwilligers hebt en niet zelf van deur tot deur gaat om mensen aan te sporen te gaan stemmen, draai je niet op volle kracht. Niet één van die verliezende kandidaten heeft alles op alles gezet.”

Is er iets dat u heeft verrast aan deze verkiezingen?

“De aanzienlijke steun van het witte kiespubliek voor Trump. Toen besefte ik hoeveel werk we nog voor de boeg hebben. We moeten veel en grondig campagne voeren tegen alle vormen van racisme. Als we witte kiezers blijven verliezen en als we Facebook toestaan dat het meer en meer witte kiezers doet radicaliseren, zul je nooit genoeg gekleurde en jonge mensen vinden om dat aantal te counteren.

“In Washington geloven veel mensen in magie: het zou allemaal draaien om mensen met speciale talenten die even van de Olympus afdalen om politiek te bedrijven. Ze willen niet zien dat die er hard voor hebben gewerkt om hen te doen denken dat ze speciale mensen met bijzondere krachten zijn. We moeten ophouden met ons blind te staren op dat slag volk en nagaan hoe we dingen écht kunnen verbeteren.

“Als je in het Democratic Congressional Campaign Committee zit en jouw kandidaten verliezen hun zetel op grote schaal aan progressieve rijzende sterren, dan zou toch het idee in jou moeten opkomen dat je die mensen wel kunt gebruiken. Maar in plaats daarvan worden de rijzende sterren aan de kant geschoven. Elke Democraat die goed overweg kan met sociale media, is van het politieke toneel verbannen. Veel vooraanstaande Democratische leiders zijn zo verblind door hun antipathie voor de activisten in de partij, dat ze ook blind zijn voor de troeven die zij in handen hebben.

“Ik heb de partij twee jaar lang gesmeekt om me hen te laten helpen. Vóór de verkiezingen heb ik aangeboden om elke Democraat in een cruciaal district bij te staan in zijn campagne. Alle vijf de kandidaten die ik heb geholpen, hebben gewonnen of zijn op weg naar winst. Elke kandidaat die mijn hulp heeft geweigerd, heeft zijn zetel verloren. En nu geven ze ons daar de schuld van.

“Mijn collega’s moeten goed begrijpen dat niet wij de vijand zijn. Dat de Movement for Black Lives niet de vijand is, dat Medicare for All niet de vijand is. Maar als ze voortdoen zoals ze bezig zijn, organiseren ze hun eigen ondergang.”

Alexandria Ocasio-Cortez. 'Het is heel moeilijk voor ons om mensen naar de stembus te krijgen als ze het gevoel hebben dat het toch niets voor hen zal veranderen.' Beeld NYT/DESIREE RIOS
Alexandria Ocasio-Cortez. 'Het is heel moeilijk voor ons om mensen naar de stembus te krijgen als ze het gevoel hebben dat het toch niets voor hen zal veranderen.'Beeld NYT/DESIREE RIOS

In hoeverre zal de regering van Joe Biden openstaan voor de ideeën van links?

“Ik heb geen idee of ze ervoor zullen openstaan. Als je naar het verleden kijkt, zie je dat de Democraten graag naar gewone mensen en minderheidsgroepen luisteren als ze verkozen willen raken. Maar die laten ze meteen na de verkiezingen weer vallen.

“We zullen in de overgangsperiode zien of de regering met ons wil samenwerken, of dat ze ons integendeel straal zal negeren.

“De mensen die Biden de komende maanden zal benoemen, zijn een sterk signaal. Ze zullen ons duidelijk maken aan wie de regering haar overwinning meent te danken te hebben.

“Het is heel moeilijk voor ons om mensen naar de stembus te krijgen als ze het gevoel hebben dat het toch niets voor hen zal veranderen. Als ze voelen dat politici hen niet zien staan of zelfs hun opkomst niet honoreren. 94 procent van de zwarten in Detroit heeft voor Joe Biden gestemd. Vrijwilligers van de Movement for Black Lives hebben actief campagne gevoerd in Georgia, waardoor de opkomst drie keer hoger lag. Ook Philadelphia is grondig bewerkt. En dan zou de partij niet naar hen luisteren? Ik kan niet onder woorden brengen hoe gevaarlijk dat is.”

U bent de bekendste stem van de linkerzijde. Wat mogen we de volgende vier jaar van u verwachten?

“Eerlijk, ik weet het niet. Ik denk dat ik meer antwoorden zal hebben als de benoemingsronde achter de rug is en we ons kunnen voorbereiden op de volgende verkiezingen. Veel hangt ook af van de reacties binnen de partij. De voorbije twee jaar is het er behoorlijk vijandig aan toegegaan. Naar buiten toe waren we aan de winnende hand en kregen we massaal veel steun, maar binnenskamers voelde je veel vijandigheid tegenover alles wat ook maar naar progressieve ideeën ruikt. Is de partij er klaar voor om zich ernstig te beraden over hoe ze het potentieel en de kwaliteiten van iedereen zal benutten? Of zullen ze er alles aan doen om de progressieve krachten de mond te snoeren? Dat zal bepalen wat ik de komende jaren zal doen.”

Zou u overwegen om zich verkiesbaar te stellen voor de Senaat?

“Ik weet het echt niet. Ik weet zelfs niet of ik nog in de politiek wil blijven. Weet je, in de eerste zes maanden van mijn ambtstermijn wist ik niet eens of ik wel nog voor een herverkiezing wilde gaan.”

Echt? Waarom?

“Er is de stress. De alomtegenwoordige agressie. Het gebrek aan steun van je eigen partij, die denkt dat jij de vijand bent. Van je eigen collega’s, die anoniem met de pers praten en zich dan omdraaien en jou zeggen dat je niet goed bezig bent, omdat je je mening onder je eigen naam durft te geven.

“Ik heb toch besloten om voor een herverkiezing te gaan omdat ik het gevoel had dat ik moest bewijzen dat deze progressieve beweging geen ongelukje is. Dat mensen echt een goede zorgverzekering willen, en dat ze willen dat de Democratische partij voor hen opkomt en vecht. Maar als ik mensen vertel dat de kans dat ik voor een topfunctie ga even groot is als de kans dat ik ergens met een boerderijtje begin, ben ik bloedserieus.”

© The New York Times

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234