Zondag 25/08/2019

Alex van Warmerdam gelauwerd met Taalunie Toneelschrijfprijs

De Nederlandse theaterauteur, cineast en regisseur Alex van Warmerdam kreeg gisterenavond voor zijn stuk Bij het kanaal naar links de Taalunie Toneelschrijfprijs 2011 toegekend. De Taalunie Toneelschrijfprijs, ter waarde van 10.000 euro, wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver(s) van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd.

Bij het kanaal naar links is een productie van De Mexicaanse Hond en Olympique Dramatique. Het stuk speelt zich af in een toekomst waarin er nog maar twee blanke gezinnen zijn. "Het is een parabel over jaloezie en wantrouwen, over angst voor het vreemde en haat binnen de eigen cultuur. Van Warmerdam legt op pijnlijke wijze de huidige volksaard bloot", zo vindt de jury. Van Warmerdam ontving eerder al de Johannes Vermeer Prijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten.

De twee andere genomineerden voor de Toneelschrijfprijs waren Paul Pourveur met Plot Your City, een schets van vier 'ideale' steden die elk geconstrueerd zijn vanuit een holle slogan en Peer Wittenbols met Waakhondje, een stuk over twee zusjes die zichzelf opvoeden, omdat hun moeder niet meer uit bed komt sinds de dood van hun vader.

Kunstenaar Jan Fabre hield gisteravond in Passa Porta te Brussel ook de jaarlijkse Taalunie Toneelschrijf-lezing. Onder de noemer We Need Heroes Now brak hij een lans voor het bijzondere ras van theaterauteurs. De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs bestond dit jaar uit acteur Michel Sluysmans van onder andere Annette Speelt en Het Nationale Toneel, schrijfster Lot Vekemans en regisseur Simon De Vos van sermoen en HETPALEIS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden