Maandag 01/03/2021

In memoriam

Alex Storm, de schatten­jager die niet zo van goud hield

Alex Storm (l.) en zijn collega-schatten­zoekers monsteren een lading munten uit het wrak van de 18de-eeuwse driemaster Chameau. Beeld Argosy Photo, via United Press International
Alex Storm (l.) en zijn collega-schatten­zoekers monsteren een lading munten uit het wrak van de 18de-eeuwse driemaster Chameau.Beeld Argosy Photo, via United Press International

Alex Storm borg duizenden munt­stukken uit een schip dat 240 jaar eerder voor de kust van Nova Scotia vergaan was. "Goud en zilver laten mij tamelijk onbewogen", zei hij. "Mij is het om het avontuur te doen. Ik wil dingen zien die geen mensen­oog in honderden jaren heeft mogen aanschouwen."

De schattenjager was geboren in Indonesië, als zoon van een Nederlands echtpaar. Hij belandde in Canada op zoek naar een vriendelijke plek waar hij zijn verblijf als kind in een jappenkamp kon vergeten. Storm woonde eerst in Ontario, maar miste daar het water. Dus verhuisde hij naar Nova Scotia. Hij kwam er de twee liefdes van zijn leven tegen: zijn vrouw Emily, en schatten die op de zeebodem sluimeren. Hij geraakte geïntrigeerd door het verhaal van de Chameau, de Franse driemaster die in 1725 met man en muis vergaan was, en besloot er een zoektocht naar op touw te zetten.

Het eerste wat ze vonden, was een aantal kanonnen. Van de fameuze geldkoffers die de Chameau aan boord had, bleek geen spoor te bekennen. De wrakstukken waren verspreid over de zeebodem. Het kostte de schatten­zoekers maanden om alles in kaart te brengen, soms in de guurste weers­omstandig­heden. “Ik herinner mij de vele uren dat we rillend bij het kacheltje in de stuurhut zaten”, vertelde Storm later. “Maar we hielden vol.”

Ze waren al drie maanden aan het zoeken, in die zomer van 1965. Ze stonden op het punt om het op te geven, omdat de dagen te kort en te koud werden. Toen vond Storm opeens enkele schijfjes, grijs als leisteen. Opgewonden haalde hij ze naar boven. “Ik herinner mij de ademloze verwondering”, zei hij later, “toen ik ze schoonmaakte. Langzaam verscheen het profiel van Lodewijk XV, en het jaartal 1725.”

Een holte in een rots onder water bleek tjokvol munten te zitten. “Opeens graaiden we met onze beide handen in het zilver, als in de strip­verhalen voor kinderen. Het tafereel gaf mij een raar gevoel, een mengsel van ongeloof en vreugde.”

De schat moest in het grootste geheim worden geborgen, omdat er bij dergelijke expedities altijd kapers op de kust liggen. Uiteindelijk haalden ze vierduizend zilveren en vijfhonderd gouden muntstukken boven. Dat laatste was een verrassing. Er stond geen goud vermeld in de logboeken van het schip, dat ook 316 opvarenden aan boord had.

De veiling leverde bijna 200.000 euro op, die de gelukkige vinder meteen weer investeerde in toekomstige expedities. Het nieuws van de ontdekking ging de wereld rond. Alex Storm werd een naam als een klok bij schatten­zoekers. Hij zou nog andere scheeps­ladingen bergen, tot voor de kust van Portugal, maar de Chameau bleef zijn schitterend ogenblik.

“Ontdekken heeft altijd in papa gezeten”, zegt zijn zoon. “Hij had nu eenmaal die onstuitbare drang om dingen bloot te leggen. Rust was niet aan hem besteed. Hij wilde niet zitten wachten tot het stof neerdaalde.”

Boze tongen beweren niettemin dat de schattenjager verast is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234