Donderdag 25/04/2019

Herexamen

Alex Agnew: "Als comedian heb ik pas echt geleerd te studeren"

Alex Agnew. Beeld Photo News

Doffe ellende? Een onvergetelijk feest? Of iets ertussenin? In deze rubriek kijken bekende ex-studenten terug op hun examentijd. Vandaag: Alex Agnew (45), cabaratier en stand-upcomedian.

Communicatiemanagement, Germaanse filologie, vertaler-tolk, en lerarenopleiding: de studies die Agnew aanvatte zijn talrijk, diegene die hij afrondde onbestaande. Maar om het Sportpaleis uit te verkopen had hij geen diploma nodig.

"Als student was ik vooral goed in dingen beginnen, zonder ze af te maken. Ook toen al was ik heel praktisch ingesteld; voor vakken waarvan ik meende dat ze mij later niet verder zouden brengen in het leven, kon ik me onmogelijk engageren. Het probleem was dat 90 procent van de vakken mij als nutteloos voorkwamen. Daarom ben ik zo vaak van studierichting veranderd."

"Weet je wat Sherlock Holmes antwoordt wanneer zijn assistent Watson verwonderd is omdat hij niet weet dat de aarde rond de zon draait, en niet omgekeerd? 'Whatever.' (lacht) Heel herkenbaar vind ik dat."

"Pas op, als het mij interesseert kan ik best veel informatie onthouden. Zo heb ik eens een episch goed mondeling examen afgelegd over Wagners Der Ring des Nibelungen. De prof begon zelfs voetnoten op te vragen omdat hij me geen 20 op 20 wilde geven. Maar zelfs die kende ik, omdat het mij interesseerde. En als ik het niet wist, deed ik bijvoorbeeld een beroep op mijn goede Duitse accent om de prof te charmeren."

Geïnformeerde grappen

"Maar over het algemeen vond ik de examenperiode verschrikkelijk; ik haatte elke seconde. Ik kon hoofdzaken en details niet van elkaar onderscheidden, dus blokte ik gewoon alles vanbuiten. Maar zo leer je natuurlijk niets bij. Daarmee kun je hoogstens de leerstof reproduceren, om de dag erna alles te vergeten."

"Pas door comedian te zijn heb ik echt geleerd te studeren. Wanneer ik een show voorbereid, informeer ik me zo uitgebreid mogelijk, ga ik ook op zoek naar totaal tegenovergestelde meningen dan de mijne. Want met een ongeïnformeerde grap kom je vandaag niet meer weg. Er staat altijd wel iemand klaar die denkt je op je plaats te kunnen zetten."

"Achteraf gezien heb ik wel spijt dat ik geen enkel diploma behaald heb. Mijn vader, een echte selfmade man die als enige van zijn familie een universitaire opleiding had genoten, heeft mijn succes als comedian nooit meegemaakt. Voor hem ben ik toch altijd een beetje een teleurstelling gebleven."

"Maar ik geloof dat ik ook zonder diploma ik wel voldoende uitblink in mijn eigen branche."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.