Woensdag 30/09/2020
Tom Meeuws (sp.a).

Vlaamse formatie

‘Alert en bezorgd, maar niet in paniek’: Tom Meeuws (sp.a) over Vlaamse startnota

Tom Meeuws (sp.a).Beeld Wouter Van Vooren

‘Alert en bezorgd, maar zeker niet in paniek.’ Antwerps sp.a-voorzitter en schepen voor Sociale Zaken Tom Meeuws maakt zich nog geen al te grote zorgen over de Vlaamse onderhandelingsnota. ‘Als burgemeester heeft De Wever mogelijk een andere mindset’, zegt hij.

“Sp.a moet overwegen om het Antwerpse bestuur te verlaten”, zei oud-burgemeester en socialist Bob Cools in een interview met deze krant. Volgens de onderhandelingsnota van informateur Bart De Wever (N-VA) zullen de meeste centrumsteden geen geld meer krijgen voor nieuwe sociale woningen, enkel nog voor renovaties. Nochtans waren 5.000 nieuwe (en grondig vernieuwde) sociale woningen een absoluut breekpunt voor de socialisten om toe te treden tot het stadsbestuur van burgemeester De Wever. 

“We zijn alert en bezorgd, zeker niet in paniek”, reageert Antwerps sp.a-voorzitter en schepen voor Sociale Zaken Tom Meeuws. “Dit is slechts een onderhandelingsnota. Laat ons vooral afwachten wat er in het finale Vlaamse regeerakkoord staat. We hebben in Antwerpen duidelijke afspraken, ik ga ervan uit dat de andere partijen, ook de burgemeester, die zullen nakomen.” 

Andere mindset

Meeuws heeft naar eigen zeggen een ‘open lijn’ met De Wever en de andere N-VA’ers. Hij sprak hem al over de kwestie. “Toen ik de nota las, was ik niet noodzakelijk verbaasd. Dit is een N-VA-nota. Ik weet dat die partij anders denkt over sociale woningen, nieuwkomers of mobiliteit. Politiek is het haalbare vinden tussen die tegenstellingen. Ik kan begrijpen waarom De Wever er bepaalde zaken heeft ingezet voor zijn achterban. Als burgemeester heeft hij mogelijk een andere mindset.”

Het probleem zit daarom niet bij sp.a, vindt Meeuws, wel bij Open Vld en N-VA. “De andere partijen die Vlaams een Zweedse regering willen vormen én in Antwerpen een Bourgondische coalitie hebben gesmeed.”

Er zijn nog andere passages die gevoelig liggen: zo wil de startnota een wachtperiode van zes maanden invoeren voor nieuwkomers om aanspraak te kunnen maken op kindergeld. “Armoede bestrijd je niet door mensen hun geld af te nemen”, zegt Meeuws. Dat Vlaanderen mogelijk een deel van de pensioenkosten van de steden en gemeenten overneemt, vindt hij dan weer goed nieuws. “Zo kunnen we investeren.” 

Tegenkanting

De vraag is nu hoe de rest van zijn partij zal reageren. Toen het bestuursakkoord eind december moest worden goedgekeurd, was er felle tegenkanting, onder meer van gemeenteraadslid Hicham El Mzairh.

“Ik zag een samenwerking met N-VA op dat ogenblik niet zitten. Maar ik heb de voorbije maanden gemerkt dat we wel degelijk goed kunnen samenwerken, mits goede afspraken. Als die afspraken geschonden worden, is het een ander verhaal. Als er geen extra sociale woningen komen, dan stappen we maar beter uit het Antwerpse bestuur.” Let wel: ook hij benadrukt dat er moet worden afgewacht tot het finale regeerakkoord. 

Cools pleit ervoor om een ledenraadpleging te organiseren om te kijken hoe het voort moet in Antwerpen. Er zit sowieso een overleg met de achterban aan te komen. In september gaan Meeuws en schepen voor Onderwijs Jinnih Beels meer uitleg geven over de voortgang van het bestuursakkoord, de budgettaire situatie en hoe het schepencollege functioneert. Later volgt de jaarlijkse consultatie voor de hele stad. Dan zal er ook een nieuwe lokale voorzitter worden aangeduid, als opvolger van Meeuws.  

Ook de Antwerpse Open Vld’ers zetten hun handtekening onder het Antwerpse bestuursakkoord. Zien zij dan geen problemen in de startnota? Schepen Claude Marinower wil nog niet op de zaken vooruitlopen. Zijn partijgenoot en voormalig lijsttrekker Philippe De Backer vindt dat er in Antwerpen niet per se nieuwe sociale woningen moeten komen. “De focus op renovatie uit de nota is niet onterecht. We zijn nu ook bezig met de meerjarenbegroting voor de stad, we zullen zien wat er uitkomt.” 

Bij N-VA willen ze niet reageren op wat zich in de “interne keuken van sp.a” afspeelt. De Vlaamse onderhandelingen over het thema ‘wonen’ starten woensdag.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234