Zondag 29/05/2022

AchtergrondSociale onrust

Aldi’s gaan weer open, maar onvrede blijft: ‘We moeten de hele dag van hot naar her lopen’

Stakers aan de Aldi in Wondelgem. Beeld Kristof Vereecke
Stakers aan de Aldi in Wondelgem.Beeld Kristof Vereecke

De toenemende werkdruk zat het personeel van 36 Aldi-filialen maandag zo hoog dat ze het werk neerlegden. Gisteren gingen de winkels weer open, maar de woede is lang niet weggeëbd. ‘Ik werk hier al 35 jaar. Nooit zag ik zo’n gebrek aan respect.’

BJS

Het was maandag schrikken voor heel wat klanten van Aldi. Zesendertig filialen van de discounter, waar normaal gezien nooit sociale onrust woedt, bleven onherroepelijk dicht. Met de actie, die vooral in Oost-Vlaanderen plaatsvond, wilde het personeel de alsmaar toenemende werkdruk aankaarten. Gisteren gingen de filialen dan weer open (die in Zele weliswaar pas tegen het middaguur), het ongenoegen op de werkvloer blijft groot.

“De werkdruk bij Aldi is al jaren onhoudbaar hoog”, zegt BBTK-vakbondssecretaris Karen Van de Voorde. “De directie weet dat, maar er gebeurt helemaal niks. Integendeel, de druk stijgt alsmaar. Zeker sinds Aldi een nieuwe koers is gaan varen. Veel filialen zijn groter geworden en het gamma aan producten is aanzienlijk uitgebreid. Meer werk voor het personeel dus. Maar versterking? Die is er niet gekomen. Tijdens de coronacrisis zijn er dan nóg meer taken bij gekomen. Het personeel moet erop toezien dat de klanten mondmaskers dragen, bijvoorbeeld. Of ze moeten karretjes ontsmetten. Op den duur is de maat vol, dat begrijpt u wel.”

Volgens Marijke Baten (49), die als verkoopster in een Aldi-filiaal in Lokeren werkt en vakbondsafgevaardigde is, is het tempo moordend. “Aldi is lang niet meer de discounter van weleer. Het is een supermarkt à la Delhaize geworden, met een ruimer assortiment en meer versproducten. Maar extra personeel? Niets van gezien.

“Het is nog steeds hetzelfde aantal mensen dat de winkel draaiende moet houden. Resultaat? We moeten de hele dag van hot naar her lopen. Hoe vaak moet ik niet, wanneer ik de rekken vul, alles laten vallen om op drukke momenten een kassa te openen? Wanneer ik de klanten dan vriendelijk heb geholpen, moet ik me snel weer naar die pallet reppen om mijn werk af te maken. En het toppunt: nadien krijg ik het verwijt dat de rekken te traag gevuld worden. Komaan, zeg. Ik werk al 35 jaar bij Aldi, maar zo’n gebrek aan respect zag ik nooit.”

Problemen met bestelsysteem

Ook de winkelmanagers zijn boos, zo getuigt een Aldi-werknemer die een filiaal in het Waasland runt. Onder meer Prodis, het nieuwe gecentraliseerde bestelsysteem, baart de managers grote kopzorgen. “Bestellingen gebeuren tegenwoordig zo goed als automatisch. We kunnen bijna niks aan onze stock wijzigen. Maar het systeem loopt mank. Soms hebben we te weinig, maar meestal veel te veel. Je wilt niet weten hoeveel er in de vuilnisbak belandt omdat we het gewoonweg niet kunnen stockeren. Ooit wilde ik eens wat fruit aan de kassa zetten omdat het anders ging bederven, maar meteen werd ik teruggefloten.”

Wat de winkelmanager nog dwarszit: de relatie met het hogere management van Aldi. “Die is verzuurd. Alles, maar echt alles, wordt boven onze hoofden beslist. Zij bepalen bijvoorbeeld hoeveel arbeidsuren er per week ingezet mogen worden. En met die uren moeten we het in onze winkel dan stellen. Daarmee moeten alle taken gebeuren. Dat is onhaalbaar, natuurlijk.”

De directie van Aldi liet maandag nog weten dat ze niet ingaat op de eisen van de werknemers. Wel wilde ze snel onderhandelingen voeren, dat gebeurde gisteren al. Directie en vakbonden zaten de hele middag rond de tafel. Onder meer een verhoging van de maaltijdcheques naar 8 euro en de mogelijkheid voor winkelmanagers om extra uren in te schalen werden besproken.

“De gesprekken tussen vakbonden en directie zijn constructief verlopen”, zegt woordvoerder Dieter Snoeck van Aldi België. “Er is een akkoord gesloten over de openstaande punten maar we kunnen niet ingaan op de details.” De vakbonden bevestigen het voorlopige akkoord en sturen niet aan op verdere acties tot het nationaal overleg midden september.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234