Zaterdag 05/12/2020

Alcoholcontrole? Even Facebook checken

Nog nooit was het zo makkelijk om politiecontroles te omzeilen. Bestuurders houden mekaar via sociale media op de hoogte van controles en tientallen apps hebben van de waarschuwingen een lucratieve business gemaakt.

"Opgelet jongens, WODCA-actie op Tervuursesteenweg vanavond! Langs twee kanten." Het is een van de vele berichten die je tijdens het weekend op de sociale netwerken ziet verschijnen. Zowel Twitter als Facebook ontpoppen zich op vrijdag en zaterdag tot nuttige informatiekanalen voor de uitgaande jeugd.

Wie een glaasje te veel op heeft en niet tegen de lamp wil lopen, checkt gewoon even zijn gsm. Nu bijna iedereen een smartphone op zak heeft, is het niet moeilijk om de dans te ontspringen en een alternatieve route op te zoeken.

Niet strafbaar

Voor 3,59 euro per maand houdt de app Politiecontrole je 24 uur op 24 op de hoogte van de opgestelde controles en flitspalen. De app toont niet alleen waar de controle is opgesteld, maar ook in welke rijrichting. Bij flitspalen geeft de app zelfs het type en de kleur van het anonieme politievoertuig door. Ook hun Facebookpagina kun je met 14.000 likes een succes noemen. En voor wie geen smartphone heeft, is er een sms-dienst die je voor 80 cent per sms de controles in je buurt doorstuurt.

Een gelijkaardige app is Policespotter, een toepassing die je smartphone of gsm omtovert in een alleswetende verkeersmachine. Voor deze dienst moet je wat dieper in de buidel tasten, want ze kost 4,99 euro per maand. Volgens hun website is het dan ook de meest complete toepassing en de nummer één op zijn gebied.

Wie geen geld wil uitgeven aan de informatie kan een kijkje gaan nemen op Twitter. Op de pagina van @FlitscontroleBE vind je gratis alle snelheidscontroles, alcoholcontroles en politiecontroles in België. Ook @Smurfalert en @Polcontrole bezorgen je dezelfde informatie. Dankzij een applicatie als Whatsapp, die het mogelijk maakt om gratis met elkaar te sms'en, breng je in een tweetal zinnen je hele vriendengroep op de hoogte van controles in de buurt. Wie een beetje thuis is in het web 2.0 vindt in no time de informatie die hij nodig heeft.

Volgens social media-expert Jo Caudron brengen de sociale media de effectiviteit van controles wel degelijk in het gedrang. "Je mag tegen je buurman ook zeggen dat ze vanavond staan te controleren aan de kerk, maar als honderdduizend Belgen dat samen beginnen doen en daarmee ongeveer alle controles afdekken, heeft dat een veel grotere impact. Daardoor kun je de effectiviteit van die controles in vraag stellen.

"Je kunt mensen niet verbieden om controles online te zetten. Dat zou in strijd zijn met de vrijheid van meningsuiting. Het is een schaduwkant van het feit dat de consument meer dan ooit de kans heeft om terug te praten.

"Volgens mij is het vooral een ethische kwestie: je moet jezelf afvragen of je die sociale media wel wilt gebruiken voor iets waarbij slachtoffers kunnen vallen."

Tine Hollevoet, woordvoerster van de Federale Politie, erkent het probleem maar benadrukt dat je een onderscheid moet maken tussen alcoholcontroles en snelheidscontroles. "Voor ons primeert de verkeersveiligheid. Wij hebben er geen enkel probleem mee dat mensen snelheidscontroles aan elkaar doorgeven. Wij kondigen trouwens ook zelf een derde van onze snelheidscontroles aan. Als mensen weten dat er gecontroleerd wordt, zullen ze zich aan de opgelegde snelheid houden en dat is uiteindelijk onze opzet.

"Bij alcoholcontroles ligt dat anders. Mensen gaan niet minder drinken, maar zoeken gewoon een andere route. We zijn geen voorstander van dit fenomeen, maar we kunnen er ook niet tegen optreden, omdat het niet strafbaar is om controles online kenbaar te maken. We zullen er hoe langer hoe meer rekening mee moeten houden, het is de realiteit."

Ook Steven De Smet, hoofdcommissaris bij de Gentse politie en projectleider sociale media, zegt dat de politie het fenomeen niet kan verbieden maar ermee moet leren omgaan. "Het internet en de sociale media zijn communicatiemiddelen zoals alle andere. We kunnen het melden van politiecontroles niet verbieden en dat willen we ook niet.

"Het grootste probleem bij de controles is het routinematige aspect ervan. De grote controles gaan meestal door op dezelfde plaatsen tijdens dezelfde periode, dus is het evident dat mensen snel op de hoogte zijn.

"We moeten dringend overleggen hoe we weer voor verkeersveiligheid kunnen zorgen in zijn totaliteit. En dat kan volgens mij alleen maar als je die verkeersveiligheid onder één noemer brengt in plaats van te werken met verschillende instituten zoals BIVV, het Vlaamse Centrum voor Verkeersveiligheid, enzovoort. Er moet een nieuw ambtenarenkorps komen, los van de politie, wiens kerntaak verkeersveiligheid is. Alleen zo kun je ook de juiste capaciteit en invulling geven aan die controles."

196 zones

De Smet gelooft niet in apps als Politiecontrole. "Er zijn 196 zones, die kunnen onmogelijk allemaal in dat systeem steken. Dat gaat over lokale meldingen. Ik geloof zelfs niet dat zij over de juiste informatie kunnen beschikken. Mensen moeten zich niet laten vangen door die app, want die kan je onmogelijk garanderen dat je route controlevrij is."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234