Zaterdag 19/09/2020

Nieuwjaar

Alcohol en vuurwerk: wat mag er vanavond in uw stad?

Beeld BELGA

Gaat u vanavond op straat al feestend het nieuwe jaar in? Dan is het misschien handig te weten wat er precies mag en wat niet. Elke gemeente beslist namelijk zelf wat de regels zijn rond alchoholgebruik en vuurwerk. Een overzicht van de spelregels in onze steden.

"Een eenvormige regeling is gewoon niet haalbaar", legde Tom De Schepper van de Vereniging van Steden en Gemeenten uit aan VRT.

"Steden en gemeenten zijn vrij om te bepalen waar en wanneer het verboden of beperkt is om alcohol te consumeren op het openbaar domein en om vuurpijlen al dan niet af te steken."

Leuven

Studentenstad Leuven is, in vergelijking met de meeste andere Vlaamse steden, behoorlijk streng voor de feestvierders. Tussen 20 uur vanavond en 8 uur morgenvroeg is het in de binnenstad verboden om met sterkedrank (en dus ook cocktails) op straat te lopen. Cafés op de Oude Markt mogen geen sterkedrank serveren op hun tapeilanden, nachtwinkels mogen het niet verkopen.

"Dat komt misschien streng over, maar ik wil problemen vermijden want op de Oude Markt komen elk jaar meer dan 12.000 mensen aftellen naar het nieuwe jaar", zegt burgemeester Louis Tobback (sp.a) in De Standaard.

Bovendien is het in het hele centrum van Leuven verboden om met glazen flessen of bekers op straat te komen. Vuurwerk afsteken mag alleen als u daar op voorhand een toelating voor hebt gekregen.

Gent

In Gent mag er dan weer wel gedronken worden op straat. "Klinken op het nieuwe jaar, dat hoort er op zo'n avond toch gewoon bij", vindt burgemeester Daniël Termont (sp.a). "In het verleden zijn er nooit problemen geweest", klink het bij de politie. "We vragen de mensen wel om achteraf hun leeggoed mee te nemen."

Ook wat vuurwerk betreft, is de Arteveldestad mild. Normaal moet daarvoor een toelating aangevraagd worden bij het stadhuis, maar voor oudejaar niet. Tussen 23 uur en 2 uur zijn 'feestvuurwerk' en voetzoekers uitzonderlijk voor iedereen toegelaten, mits daarvoor "de gepaste veiligheidsmaatregelen" genomen worden.

In Geraardsbergen is het dan weer wel de hele nacht verboden om alcohol te nuttigen op straat.

Antwerpen

Ook in Antwerpen is een zes weken op voorhand aangevraagde toelating nodig om vuurwerk af te steken. De stad raadt haar inwoners dan ook aan de gevaarlijke pijlen te laten voor wat ze zijn en naar het eindejaarsvuurwerk op de kaaien te gaan kijken.

Daar zijn de regels wat alcohol betreft vanavond niet anders dan op andere dagen. Ook sterkedrank mag op straat genuttigd worden, zolang dat "met mate" gebeurt.

Ook in Mechelen is sterkedrank toegelaten, net als (klein) vuurwerk.

Hasselt

In Hasselt zijn glazen flessen en sterkedrank toegelaten. De enige regel die geldt is "niet te veel".

Ook vuurwerk is toegelaten in de stad, behalve op het Kolonel Dusartplein. Daar doet de organisatie van Winterland dat namelijk zelf. Wensballonnen zijn overal verboden.

Ook in Genk is er op oudejaar uitzonderlijk geen officiële toelating nodig om vuurwerk af te steken. Er is ook geen verbod op sterkedrank of glas op straat.

Brussel

Brussel viert oud en nieuw van 23 uur tot 1 uur met een vuurwerk op het De Brouckèreplein. Het heeft er even slecht uitgezien voor het jaarlijks spektakel, maar het gaat wel degelijk door. Het gebruik van vuurpijlen zonder specifieke toestemming is in de hele stad verboden voor particulieren, ook op privédomein. Overtreders riskeren een boete van 250 euro.

Alcohol wordt niet verboden, maar "het bezit en gebruik van glazen voorwerpen wordt ten stelligste afgeraden".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234