Woensdag 18/09/2019

Alcatel blijft last hebben van zwaar weer in telecomsector

Waarom blijven wij in telecom geloven? Het was een wat bizarre vraag op een slide die Alcatel Bell-topman Rudi Thomaes gisteren toonde naar aanleiding van het jaarverslag van zijn bedrijf.

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Josse Abrahams

Alsof er bij de producent van netwerken en telecomapparatuur aan zou worden gedacht om volledig te veranderen van activiteiten. Feit is dat de telecommarkt het de afgelopen twee jaar zo slecht heeft gedaan dat de gevolgen voor de sector ingrijpend waren. Alcatel hield relatief gezien stand, maar moest verscheidene herstructureringsoperaties uitvoeren waarbij ook Bell niet gespaard bleef. Op dit ogenblik wordt een in september aangekondigde herstructurering uitgevoerd waardoor 1.073 mensen het bedrijf moeten verlaten en in Gent zelfs een hele fabriek wordt gesloten.

Voorlopig is er niet echt sprake van beterschap. De hele groep Alcatel maakte gisteren allesbehalve mooie resultaten voor het eerste kwartaal bekend en schreef dat toe aan seizoensgebonden factoren. Traditioneel is de eerste maand van het jaar volgens Thomaes altijd slechter dan de andere maanden. Tegenover dezelfde periode vorig jaar daalde de omzet in de eerste drie maanden van 2003 met 31,1 procent en zelfs met 34,4 procent tegenover het laatste trimester van vorig jaar. De omzet van de groep kwam uit op 2,961 miljard euro. Het operationeel verlies bedroeg 161 miljoen euro. In vergelijking met begin vorig jaar werd het operationeel verlies meer dan gehalveerd als gevolg van een verbetering van de brutomarge met 29,7 procent en een daling van de vaste kosten met 30 procent. Het nettoverlies kwam uiteindelijk uit op een hoge min 461 miljoen euro. Daarin zit ongeveer voor 270 miljoen euro aan herstructureringskosten. In dezelfde periode vorig jaar leed Alcatel nog 836 miljoen euro verlies.

Bell zelf geeft erg weinig cijfers over de eigen prestaties op last van de directie in Parijs maar volgens Thomaes zijn de internationale trends van de groep ook op Antwerpen van toepassing. Het enige verschil is dat Bell in sommige activiteitsdomeinen sterker staat en laten dat nu net activiteiten zijn die wereldwijd in de lift zitten. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de dsl-technologie, de technologie die toegang verschaft tot breedbandiensten. Bell was pionier bij de ontwikkeling ervan en blijft ook nu de belangrijkste poot van de technologie binnen de groep. Dsl is ook binnen de groep een sterk product, wat de positie van Bell verstevigt. Voor dit jaar wordt gerekend op de verkoop van 10 miljoen dsl-lijnen dit jaar. De inkomsten daarvan zijn goed voor 65 procent van Alcatel Bell.

Over het hele jaar verwacht Thomaes een omzet van de groep met 15 procent. Het bedrijf rekent er op dat vooral het eerste trimester de daling voor zijn rekening neemt en dat de volgende trimesters opnieuw stijgende verkoopcijfers laten zien. Het lopende trimester zou al duidelijke groei laten zien. Tegen het einde van het jaar wordt dan op een substantiële stijging van de omzet gerekend. Er zit volgens Thomaes nog altijd veel groei in de telecommarkt. Hij verwees gisteren naar een studie op basis van Gartner-cijfers die tegen 2006 een groei van de vastetelefoondiensten voorspelt van 606,4 miljard dollar tot 849,8 miljard dollar. Datacommunicatie is daarbij een belangrijke motor, maar ook in gewone spraaktelefonie blijft veel groei zitten. Om daarvan te profiteren heeft Alcatel volgens Thomaes een betere positie dan concurrenten als Ericsson, Lucent en Nortel, die vorig jaar niet iets minder goed presteerden dan de Franse telecomgroep. Net gisteren liet Ericsson weten dat het nog eens moet herstructureren en 7.000 mensen moet laten gaan.

Het jaar 2002 was overigens memorabel voor de Antwerpse vestiging. De chipfabriek Alcatel Microelectronics in Oudenaarde werd verkocht aan ST Microelectronics, waarbij 1.170 mensen van werkgever veranderden. Er was ook de eerder genoemde herstructurering en vorig jaar werd ook de beslissing genomen om te verhuizen. Gekozen werd voor een locatie vlak bij het Centraal Station in Antwerpen, waar het Switel-hotel verdwijnt. De timing werd ondertussen bijgestuurd. De verhuizing is nu pas gepland voor eind 2005 en niet 2004 omdat de plek erg ingewikkeld is. "Als we voor Mechelen hadden gekozen, was het waarschijnlijk sneller gegaan", zei Thomaes gisteren, maar we hebben gekozen voor een goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer en dan was Mechelen minder aantrekkelijk."

Ook dit jaar zetten de veranderingen zich nog door bij Alcatel Bell. Zo werd de productieafdeling in Hoboken door het Finse Scanfil overgenomen, waarbij 250 mensen van werkgever veranderden. In Hoboken worden zogenaamde racks gemonteerd voor telecomapparatuur en dat was de basisactiviteit van Scanfil.

Voor dit jaar staan er geen nieuwe herstructureringen op het programma, al blijft het moeilijk gaan in de telecomsector. "Op dit ogenblik is daar geen sprake van", zei Thomaes gisteren.

Groep maakt allesbehalve mooie resultaten voor het eerste kwartaal bekend en schrijft dat toe aan seizoensgebonden factoren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234