Dinsdag 15/10/2019

Alcatel België onverwacht zwaar getroffen door herstructurering

Een op de vier personeelsleden van Alcatel Bell verliest zijn job in een nieuwe herstructureringsronde. Vooral bedienden worden getroffen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Ronald Meeus

Het aantal werknemers die Alcatel Bell, het Belgische filiaal van de Franse telecomreus Alcatel, moeten verlaten in de vorige week aangekondigde herstructurering, is onverwacht hoog. In een intentieverklaring die de directie gisteren aan de vakbonden voorlegde, staat dat 1.073 mensen, iets meer dan een vierde van een totaal van ongeveer 3.800 mensen, hun werk verliezen. Het merendeel van hen, 690 werknemers, zijn bedienden.

Het is de derde keer in twee jaar dat Alcatel snoeit in zijn Belgische werknemersbestand, maar de eerste keer dat de Belgische sanering die omvang heeft: in eerdere herstructureringsgolven moesten respectievelijk 250 en 350 personeelsleden de deur worden gewezen. De vestiging moet daarmee reageren op de beslissing van de hoofdzetel in Parijs, die het werknemersbestand van de groep inmiddels al meer dan gehalveerd heeft. De verhoopte verbetering in de telecom- en technologiesector blijft voorlopig uit, wat zijn impact heeft op Alcatel maar ook op concurrenten als Lucent, Nortel en Ericsson. Het zwaarst getroffen in de Belgische herstructurering is de productievestiging in Gent, waar Alcatel printplaten maakt. Dat filiaal, dat 159 arbeiders en 26 bedienden tewerkstelt, zal worden gesloten als er geen overnemers worden gevonden. Volgens Alcatel-woordvoerster Tru Lefevere was het bedrijf al ongeveer een jaar op zoek naar kopers voor de Gentse vestiging. "Maar de markt ligt daar moeilijk: printplaten kunnen veel goedkoper in de lageloonlanden worden ontwikkeld." Ook de vakbonden zijn ervan overtuigd dat een verkoop van de afdeling zo goed als onmogelijk is. De Gentse fabriek blijft nog open totdat het huidige orderboek afgewerkt is, wat volgens de directie nog voor een paar maanden respijt zorgt.

De vestiging in Hoboken, waar 'racks' worden ontwikkeld (kasten waarin telecomschakelingen worden ondergebracht), wordt niet getroffen door de herstructurering, maar kan in de toekomst eventueel nog worden verkocht. "Vervelend is dat er in Hoboken iets meer mogelijkheden voor brugpensioenen waren dan in de andere vestigingen", zegt ACV-afgevaardigde Guido Moens. "Uitgerekend die fabriek laat men dan ongemoeid."

Maar zo eenvoudig ligt het niet, zegt Lefevere: "We kunnen geen rekening houden met waar er werknemers zitten die het beste in een sociaal plan passen. We moeten de marktwaarde van de vestigingen als uitgangspunt nemen. De fabriek in Hoboken staat sterker dan de andere fabrieken, want de goederen die er worden geproduceerd zijn te duur om te vervoeren om interessant te zijn voor de lageloonlanden." De werknemers reageerden ondertussen verslagen op het nieuws. In de Alcatel-vestigingen in Geel en Gent werd gisteren even het werk stilgelegd, en er was ook een opkomst van BBTK-leden aan het hoofdkwartier in Antwerpen. "We hebben een kleine, symbolische actie gehouden", zegt Eric Schiets van de BBTK. "Volgende week donderdag zullen we ook in alle vestigingen gedurende twee uur het werk stilleggen, en 's anderendaags trekken we samen met andere afgevaardigden uit de ict-sector naar Luxemburg, waar de ministers van telecom een vergadering houden." In nieuwe gesprekken met de directie moeten de modaliteiten van de afvloeiingen worden bepaald, maar volgens de vakbonden zijn er nog wel wat mogelijkheden voor brugpensioen. Een 900-tal werknemers is ouder dan 50. Het merendeel daarvan, zegt Schiets, is bediende. "We kunnen ongeveer de helft van onze bedienden via brugpensioen of een 50-plusregeling laten gaan. Voor de andere helft wordt het natuurlijk een tragedie."

Dat geldt al helemaal voor de arbeiders, zegt Moens. Hij neemt Gent als voorbeeld: een 20-tal arbeiders is daar ouder dan 50, op een totaal van 159 dat waarschijnlijk zonder werk komt te zitten. "Ik heb overigens de indruk dat het bedrijf verder wil zonder arbeiders", vervolgt Moens. "In Geel is hun aantal bijvoorbeeld al gehalveerd. Door de toenemende focus op onderzoek en ontwikkeling, die de groep nastreeft, zal er waarschijnlijk steeds meer productiecapaciteit extern worden betrokken."

Alleen fabriek in Hoboken blijft ongemoeid

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234